Marcin_P Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Przymierzam sie do robienia kolejnego piwa z puszki i zamiast cukru chcialbym uzyc ekstraktu slodowego. Czy jest jakis 'przelicznik' cukru na ekstrakt slodowy? W instrukcji pisza o 1kg cukru bialego - jak okreslic ile musialbym uzyc ekstraktu suchego a ile plynnego dla uzyskania podobnego efektu? Czy w przypadku cukru i ekstraktu suchego stosunek wagi wynosi 1:1? Poradzcie jeszcze czy lepszy bedzie suchy czy w syropie i jaka jest miedzy nimi roznica w efekcie koncowym, a moze lepiej dodac BA Brew-kit Plus? Z gory dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) http://glarus.pl/auk...u_slodowego.pdf Ogólnie to 1,7kg powinno się dawać do pełniejszego smaku. Edytowane 4 Marca 2013 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 gdzie jest to to na forum, ale nie pamiętam gdzie: 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu Marcin_P, qbsu i riventhal 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Dzieki za konkretna odpowiedz musze sobie gdzies to zapisac A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie? Do tej pory zrobilem 2 Coopersy: pierwszego na cukrze, drugiego na ekstrakcie plynnym. Roznica w smaku spora, aczkolwiek piwa rozne wiec nie mozna bezposrednio tego porownywac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie? Zaczynasz wymyślać. "...1 kg ekstrakt słodowy w proszku (pełny smak), 1,7 kg ekstrakt słodowy w syropie (najwyższa jakość piwa)..." Potestuj to się dowiesz. Edytowane 4 Marca 2013 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Wlasnie dlatego pytam tych ktorzy testowali a nie tych ktorzy pisza opisy do produktow Pewnie sprobuje predzej czy pozniej obydwu i zobaczymy co bedzie. Chyba ze wczesniej skompletuje sprzet do zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Chyba ze wczesniej skompletuje sprzet do zacierania Toż to podstawa. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 A ktory bedzie lepszy? Suchy czy w syropie? Tańszy gdzie jest to to na forum, ale nie pamiętam gdzie: 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu http://www.piwo.org/...-refermentacja/ Marcin_P 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 http://www.piwo.org/...-refermentacja/ no właśnie tutaj birman1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Poradzcie jeszcze czy lepszy bedzie suchy czy w syropie i jaka jest miedzy nimi roznica w efekcie koncowym, a moze lepiej dodac BA Brew-kit Plus? Brew-kit Plus to mieszanina ekstraktu z glukozą, chyba pół na pół, więc można powiedzieć, że to taki półśrodek. Lepszy będzie ekstrakt, obojętnie czy suchy czy płynny, tylko płynnego trzeba dać trochę więcej. Jeżeli jeszcze nie zacierasz, to najlepiej kup sobie zestaw ekstraktów do samodzielnego nachmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 100g cukru=105g glukozy a 1g glukozy to nie 1,16g sacharozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) 100g cukru=105g glukozy a 1g glukozy to nie 1,16g sacharozy? informacja stąd: http://www.browamato...s_id=8808517970 "100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej" wiec obie informacje są właściwe Edytowane 5 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 a to by się zgadzało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Dzieki za pomoc. Towar zamowiony wiec na dniach bede robil Niestety do prawdziwego warzenia chyba daleka droga bo niestety w domu mam plyte indukcyjna i nie chce na niej stawiac garnka wazacego prawie 30kg. W zwiazku z tym potrzebny bylby taboret gazowy a to jak wiadomo kolejny wydatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 też się przymierzam do taboretu i warzenia po min. 50 L powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 mam plyte indukcyjna i nie chce na niej stawiac garnka wazacego prawie 30kg Stawiam 50-60kg i nic się nie dzieje. Zobacz zdjęcia w moim profilu. Na płycie indukcyjnej bardzo łatwo sterować temperaturą. Na prawdę przyjemnie się warzy. Nic się nie dymi, nie przypala. Przy 30l garnku bedzie to dla indukcji bułka masłem. Mi grzeje 45l w czasie 1C/minute. Przy 30-50C nawet szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Odkopię trochę temat, nie bardzo chce mi się bawić w robienie roztworu suchego ekstraktu na starter i mierzeniu tego refraktometrem, wolę odmierzyć to matematycznie . Czy w związku z przytoczonym tu przelicznikiem, mogę przyjąć że 1Kg roztwór o ekstrakcie 1BLG to mieszanina 15g suchego ekstraktu i 985ml wody?(w przybliżeniu), a w przypadku startera 8BLG będzie to 120g na 880ml wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Tak powinno być - można przeliczyć z cukru: skoro 100g cukru = 150g ekstraktu (według info, które podawał wyżej Korzeń), wychodzi, że ekstrakt ma ~66,666% cukru fermentowalnego. 120g cukru/1kg roztworu to 12blg 12 blg * 66% = 12 * 0,66666 =~ 8 blg Chyba, że się gdzieś rąbnąłem z rańca Edytowane 23 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) To co podał Korzeń odnosi się do dostarczania cukrów prostych, moje pytanie raczej idzie w kierunku - czy ekstrakt słodowy suchy zawiera oprócz cukrów prostych inne cukry których drożdże nie przejadają, a wpływają na pomiar BLG. Jeśli tak jest to przygotowując roztwór 8BLG na bazie cukru i ekstraktu, w obu przypadkach powinniśmy sypać tyle samo bez powyższego przelicznika. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Oczywiście, że zawiera - w takim razie moje obliczenia wyżej nie są zgodne z prawdą Możliwe, że te pozostałe 33% to właśnie cukry niefermentowalne, które też podniosą Blg. Skoro ekstrakt płynny zawiera ~80% cukrów (w sumie), to suchy powinien zawierać właśnie koło 99%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) Mam jeszcze puchę brewkitu plus 1200g ekstraktu niechmielonego. Zawsze dodawałem 1.7 niechmielonego. Można połączyć ten 1.2kg niechmielonego płynnego z glukoza? A jeśli tak to ile glukozy, żeby wyszło jakbym dodał płynnego niechmielonego 1.7kg? Dziękuję za pomoc. Edytowane 17 Marca 2021 przez Pasquallo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Ja bym nie dawał glukozy na fermentację. Albo dokup ekstraktu albo zrób mniejszą warkę. Glukoza czy cukier spowoduje że piwo będzie puste, wodniste. Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) Zrób jak radzi kolega wyżej albo, jesli ma to być lekkie chmielowe piwko, dodaj jakieś 300-400g glukozy. Wyjdzie po prostu bardziej wytrawnie / mniej słodowo ale może to uwydatnić aromaty chmielowe. Edytowane 17 Marca 2021 przez Jancewicz Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 3 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Przetestowałem ten "BA Brew Kit PLUS 1 kg - zamiennik cukru" - nie polecam jako jedyny dodatek. W opisie brak informacji ile tam jest ekstraktu słodowego, a ile glukozy... Zakładając nawet że proporcje to pół na pół problem jest taki, że drożdże przefermentowują cukier (glukozę) w wyższym stopniu niż słód; w efekcie powstaje powstaje piwo wytrawne, mało słodowe, płytkie w smaku, wodniste => generalnie takie sobie... Po zmieszaniu brewkitu Muttons 1,8 kg z tym produktem otrzymałem 9 Blg, które odfermentowało do ok. 1,5. Teraz będę robić ze słodem 1,7 kg w syropie, ew. dodam ten zamiennik jako 3 składnik na zasadzie podniesienia ilości obrotów, a nie jako główny dodatek do głównej puchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się