Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Warka #18 Pils 12.02.2013 Zasyp - słód pilznieński – 3,8 kg - słód carapils – 0,4 kg Zacieranie - 30' – 65 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 25 l Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 30 g - 60' – Lubelski szyszka 10 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 22 litry 12,5 blg zadane gęstwa Wyeast Czech Pils 2278 9 dni burzliwej, 17l przelałem do lagerowania. Postanowiłem zrobić piwo malinowe dla mojej LP. Przepis z forum. 5 litrów piwa z gęstwą po warce. 5 litrów wody, 1,1l soku z Herbapolu 6 dni burzliwej zeszło do 0 blg. 27.02 - 10 litrów przelałem na cichą. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 7 Marca 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Podobno o tym marzy każdy mężczyzna Mam i Ja :lol: vettis i depesz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Aleś tych Pilsów natrzepał Fajnie, też lubie dolniaki. Kegerator wypas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Aleś tych Pilsów natrzepał Fajnie, też lubie dolniaki. Kegerator wypas Parę ich było , Szkoda mi było wyrzucać tej gęstwy z 2278. Część poszła w butelki, 4 kegi zapełnione będzie co pić przez lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Kegerator wypas Dołączam się do opinii - po prostu przepiękny, zawsze myślałem, że to nie dla mnie (małe mieszkanko) ale jak się okazuje, może być ładne schludne - i nie zabierać zbyt dużo miejsca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 marzy każdy mężczyzna Oj tak! Sam tworzyłeś, czy w zestawie takie cudo zakupiłeś? Wygląda znakomicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 marzy każdy mężczyzna Oj tak! Sam tworzyłeś, czy w zestawie takie cudo zakupiłeś? Wygląda znakomicie lodowka z allegro 180 zl. nówka kolumna + reduktor z tablica.pl 350 zl. 4 x kegi + opaski+przewody piwne itp. od wesolego - 600 zl butla z gazem - 100zl dno ma okrągłe więc ja zawisiłem obudowa drewniana+kółka+kratki z tył, znajomy stolarz zrobił za 250 zł. sterownik z allegro - 115 zl. pasek z ledami i 2 przełączniki -30 zl Razem ok 1500 zł. Picie piwa z kija i miny znajomych - BEZCENNE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Warka #19 Pszeniczne 09.03.2013 Zasyp - słód pszeniczny jasny strzegom – 2,5 kg - słód wiedeński strzegom – 2 kg Zacieranie - 20' – 44 °C - 60' – 66 °C - 10' – 72 °C - 10' – 78 °C - wysładzanie do objętości 29 l Chmielenie - 70' – całość - 55' – Lubelski 20 g Uwagi Wyszło 24 litry 12 blg zadane Wb06 uwodnione Pierwszy raz użyłem słodów z słodowni Strzegom. Wydajność wyszła porównywalna z weyermann'em. Worek pszenicznego z strzegomia 82,5 zł,a weyermana 129 zł, ponad 30 % tanej. Zobaczymy jeszcze jak będzie smakowało piwo. Słody kupiłem przez sklep internetowy słodowni, zapłaciłem kartą, a za 3 dni kurier przywiózł 70 kg słodu Edytowane 12 Marca 2013 przez Stolarz Pan Zazak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Warka #19 przelana na cichą, zeszła do 2,2 blg. Planowałem 6 litrów przelać do kega, sztucznie nagazować i szybko spożyć , ale strasznie dużo drożdży i farfocli jeszcze w niej pływa. W sumie to pszenica... w ostateczności poszło wszystko na cichą, zobaczymy po 7 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Warka #20 IPA 16.03.2013 Zasyp - słód pilznieński weyermann – 3,5 kg - słód monachijski typ II strzegom– 0,6 kg - słód caramunich weyermann – 0,2 kg - słód caraaroma weyermann – 0,2 kg - cukier kandyzowany – 0,5 kg Zacieranie - 60' – 66-68 °C - 10' – 78 °C - filtracja do objętości 26 l 14 blg przed gotowaniem Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 40 g - 30' – Lubelski szyszka 25 g - 15' – dodałem cukier rozpuszczony w 0,5l wody - 5' – Lubelski szyszka 25 g Uwagi Wyszło 23 litry 15 blg zadane litrowym starterem z S-04 Chłodzenie w warunkach naturalnych, po 4 godzinach zeszło do 27 °C przy -3 °C na zew. Nie ma jak chłodnica!!! 20 minut do 15°C, ale jak się nie spróbuje to się nie przekona. Taka już natura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 W czasie sobotniego warzenia, zrobiłem degustacje: 1. Pils warka #12 - po miesiącu już dobrze nagazowany, lekki, orzeźwiający na lato będzie jak znalazł 2. Rauchbock warka #15 - nagazowanie ok, czuć wędzonką, ale musi jeszcze poleżakować. 3. Marcowe warka #11 - pierwsze miejsce, fajny aromat, rewelacja, napewno do powtórzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Mógłbyś napisać jakie wymiary ma Twoja lodówka od kegeratora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Wymiary lodówki: Szerokość 55 cm, Wysokość 90 cm, Głębokość 60 cm. Oczywiście bez zamrażalnika. Jeśli chcesz, żeby weszły Ci 2 kegi to agregat musi być "pod skosem" tak jak na zdjęciu. Dajesz 2 kegi po przekątnej, i mieszczą się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Warka #20 przelana na cichą w piątek 22.03 zeszło do 3,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Warka #21 Pszeniczne 22.03.2013 Zasyp - słód pszeniczny jasny strzegom – 2,0 kg - słód pilznieński strzegom – 1,6 kg - słód carapils weyerman – 0,1 kg Zacieranie - 30' – 44 °C - 30' – 64 °C - 30' – 72 °C - 5' – 78 °C - wysładzanie do objętości 25 l, 11 blg Chmielenie - 60' – Marynka 10g, Lubelski 20 g od początku Uwagi Wyszło 21 litrów 12 blg zadane Wyeast 3068 Edytowane 26 Marca 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Warka #21 przelana na cichą 29.03. Zeszło do 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Degustowałem ostatnio warkę #17 Pils, sztucznie nagazowana, Jedna z dwóch warek pilsów, które lagerowałem w temp. 0-2 stopnie. Jak nie byłem przekonany do lagerowania to po tej degustacji wszystkie pilsy w przyszłym sezonie będę lagerował. Barwa kryształ, i fajny posmak. Przypomina mi dawnego heinekena. Efekt na zdjęciu. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #22 Dunkel Weizen 05.04.2013 Zasyp - słód pszeniczny jasny Strzegom – 1,9 kg - słód pilznieński Strzegom– 1,3 kg - słód monachijski II Strzegom–0,6 kg - słód pszeniczny ciemny Weyermann – 0,2 kg - słód pszeniczny czekoladowy Weyermann– 0,05 kg Zacieranie - 10' – 46 °C - 15' – 53 °C - 30' – 63 °C - 10' – 72 °C - podgrzanie do – 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 27 l – 12 blg Chmielenie - 80' – Lubelski szyszka 20 g - 40' – Lubelski szyszka 10 g - 5' – Lubelski szyszka 10 g Uwagi Wyszło 21 litrów 13 blg zadane gęstwa Wyeast 3068 z warki #21 Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #20 IPA rozlana do 45 butelek z syropem 132 g glukozy. Warka #21 Pszeniczne rozlana do 1 kega 19l z syropem 50g glukozy i 4 butelek 0,5l/3g glukozy. I jeszcze 3 x 0,5l kufelki pilsa z kegeratora wypite przez piwowara, bo było strasznie dużo pracy w browarze w piątek Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #22 Dunkel Weizen przelana na cichą przy 2,5 blg. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #22 Dunkel Weizen po 9 dniach cichej rozlana do 42 x 0,5l butelek z syropem z 168 g glukozy. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Warka #23 Weizenbock 02.05.2013 Zasyp - słód pszeniczny jasny Strzegom – 3 kg - słód pilznieński Strzegom – 1,2 kg - słód monachijski I Strzegom – 1,2 kg - słód Caramunich Weyermann – 0,4 kg - słód pszeniczny czekoladowy Weyermann– 0,05 kg Zacieranie - 20' – 44 °C - 15' – 53 °C - 30' – 63 °C - 30' – 72 °C - podgrzanie do – 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 24 l – 16 blg Chmielenie - 70' – całość - 60' – Lubelski szyszka 50 g Uwagi Wyszło 19 litrów 17 blg zadane litrowym starterem z gęstwy Wyeast 3068 z warki #22 FILTRACJA MASAKRA!!! 3,5 godziny. Robiłem rożne pszeniczne i nie było problemu. Nie pomagało mieszanie zacieru itp. sztuczki. Edytowane 4 Maja 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Po 20 godzinach fermentacji Stephan'y postanowiły pospacerować. Może i to mój błąd bo z 3 tygodniowej gęstwy zrobiłem jeszcze litrowy starter?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Te drożdże chyba tak już mają, że są szalone! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Warka #24 FULL AROMA HOPS trochę zmodyfikowany 11.05.2013 Zasyp - słód pilznieński Strzegom – 3 kg - słód wiedeński Strzegom – 1,5 kg - słód Carapils Weyermann – 0,4 kg Zacieranie - wsypanie słodów – 40 °C i podgrzewanie do 62 °C - 10' – 62 °C - 45' – 72 °C - 10' – 76 °C i filtracja - wysładzanie do objętości 31 l – 11 blg Chmielenie - 90' – Marynka szyszka 30 g - 45' – Lubelski szyszka 40 g - 5' – Lubelski szyszka 20 g Uwagi Wyszło 26 litrów 12 blg zadane uwodnionymi Danstar Windsor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się