Jump to content

Wypada się przywitać ;)

Sigman

Recommended Posts

Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum! Nazywam się Maciej, mieszkam w Lublinie, aktualnie studiuję. Kilka lat temu zacząłem się interesować piwami z małych browarów, zagranicznymi, nietypowymi i rzadko spotykanymi. Koncernowe polskie lagery całkiem przestały mi smakować i stałem się takim "piwnym hipsterem". Kwestią czasu było zainteresowanie się piwowarstwem, co też w końcu nastąpiło. Niedawno zacząłem gromadzić wiedzę na ten temat. W końcu kupiłem zestaw do warzenia z browamatora, kilka innych rzeczy, zdobyłem garnek i postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwo. Zdecydowałem, że zacznę od razu od zacierania. Wiem, pewnie każdy powie, że to zbyt ambitne jak na pierwszy raz, że najpierw trzeba zrobić z puszki itp. Cóż, jakoś mi się nie widzi robienie piwa z brewkita. Wolę mieć większy wpływ na to, co sam stworzę. I tak prędzej czy później musiałbym dojść do warzenia z zacieraniem, więc uznałem, że można od tego zacząć, jeśli ma się odpowiednią wiedze teoretyczną oraz sprzęt. A zatem moje pierwsze piwo (IPA) jest w tym momencie na etapie fermentacji burzliwej (wprawdzie nie "bulka" ale może pokrywa nie jest szczelna, a piana jest tak jak trzeba). Zacieranie, wysładzanie, warzenie, filtracja, wszystko przebiegło zgodnie z planem, uzyskałem ekstrakt taki, jak należało (wprawdzie piwa wyszło 18 litrów zamiast 20, ale to chyba i tak dobrze, jak na pierwszy raz). Więcej szczegółów na temat mojego warzenia opiszę za jakiś czas w odpowiednim dziale (o ile jest sens). Mam nadzieję, że piwo się nie zepsuje i będzie się czym pochwalić.

Pozdrawiam wszystkich ;)

Zdecydowałem, że zacznę od razu od zacierania. Wiem, pewnie każdy powie, że to zbyt ambitne jak na pierwszy raz, że najpierw trzeba zrobić z puszki itp.

witaj :okey:

też odpuściłem sobie puchy i nie żałuję:)

Witam Macieju widzę, że kolej to nie wszystko ;)

Tak, w przerwach od fotografowania kolei lubię sobie strzelić dobre piwko :D