gąsior Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Planuję przeskoczyć na podwójne warki i potrzebuję w tym celu sprawić sobie jakiś pojemnik do wysładzania większych ilości. Wiem, że był już o tym temat (http://www.piwo.org/...ktyczne__st__20), ale chodzi mi tylko o wybór odpowiedniego modelu pojemnika. Zastanawiam się nad którymś z wymienionych: - http://allegro.pl/po...3078221951.html (Robusto, 64l, 45zł + pokrywa, do tego "nieładne" dziury/uchwyty, zmniejszające maksymalną objętość młóta i przyspieszając jego studzenie) - http://jedrek24.pl/p...60l-p-1045.html (firm Curver, 60l, 48zł już z pokrywą, ale za to chyba dość cienki plastik) Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z którymś z wymienionych typów pojemników ? I czy nada się do nich filtr z oplotu czy już raczej konieczna rurka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Osobiście wybrałbym ten pierwszy (szary) i do tego filtr rurkowy. Ostatnio próbowałem filtratora z rurek przy pszenicy i chyba nie wrócę do oplotu. Mam jeszcze oplot z węża natryskowego (z markowej baterii - można rzec "Mercedes") i mam zamiar wypróbować go przy następnej warce, to będę miał porównanie wszystkich trzech rozwiązań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 (edited) Używam Robusto, otwory nie przeszkadzają bo do nich pojemność tej skrzynki to i tak powyżej 50l, z wysładzaniem nie ma problemu, pokrywka jest właściwie zbędna. Do tego używam filtratora rurkowego ale na oplocie też może być. Pojemnik ten jest w Leroy i w Castoramie za około 42 zł. Przefiltrowałem na nim osiem 40l warek i jestem bardzo zadowolony. Edited May 19, 2015 by WiHuRa dżazder 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Używam Robusto o właśnie u Ciebie to widziałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
gąsior Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 @WiHura: Z nawierceniem otworu na kranik nie było żadnych problemów? Bo widzę że jakieś takie rowki ma ten pojemnik od zewnątrz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Nie, nie było problemów. Ja sobie minimalnie za nisko wywierciłem otwór przez to kranik trochę się obniża ale wszystko na szczeście jest szczelne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anu Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 (edited) Przyłącze się do tematu. Jak widać z ilości postów, jestem początkujący, choć teoretycznie - choćby dzięki lekturze tutejszego forum - mam już jako taką podstawę teoretyczną do samodzielnego warzenia piwa. Dopiero kompletuje sprzęt. Co do filtracji/wysładzania skłaniam się do plastikowych rurek. Ale ten wybór stwarza z kolei problem w wyborem pojemnika filtracyjnego. Wybrać standardowy okrągły pojemnik czy szukać raczej czegoś z prostokątnym dnem? Co bardziej wpływa na jakość/wydajność filtracji/wysładzania - grubość młóta czy powierzchnia rurek filtracyjnych? Zależność jest prosta: okrągłe dno (np. w standardowym wiadrze 33 l) to mało miejsca na rurkowy filtrator, ale młóto układa się w grubszą warstwę. Prostokątne dno pozwala zaś na konstrukcję rozleglejszego filtra, ale młóto rozłoży się cieniej na większej powierzchni. Oczywiście jakieś plastikowe prostokątne pudło byłoby dobrane względem planowanych warek (powiedzmy, że na 20l), zatem różnica pokładu młóta nie byłaby drastycznie mniejsza niż w przypadku okrągłego dna? Do warek 20 l wystarczyłoby 24 l objętości czy lepiej celować w 33 l? Takie pojemniki mam na oku. Choć ze względu na ekonomię mają one swoje wady. Przede wszystkim cienki plastik pływający między palcami - boję się trochę, że jak to jeszcze natnę pod kranik, to pudło puści. Jeśli wybrałbym to rozwiązanie, to na jakiej wysokości dać oś otworu? Pewnie będę próbował skonstruować coś co będzie pobierało brzeczkę na przecięciu przekątnych - nie tak jak na zdjęciu powyżej - jest sens bawić się w to, czy wystarczy jednak to prostsze (bardziej płaskie) rozwiązanie, jak powyżej. Zakładam też, że tego samego pojemnika będę używał do rozlewu. Chyba nie ma przeciwwskazań? Na oku mam takią skrzynię: 24 litry, przecenia na 10 zł. Ta 33 l jest niemal identyczna. http://www.leroymerl...07438,l822.html Edited September 12, 2014 by anu Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Czy ta skrzynka jest do kontaktu z żywnością ? Bo to nie może być byle jaka skrzynka do filtracji/wysładzanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anu Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Tak, ma atest, tylko jak już wspomniałem jest trochę cienkie. Generalnie chodzi o wybór: więcej powierzchni filtra czy grubsze młóto? Generalnie przy wysładzaniu cienkie młóto - aby tylko przykryło rurki - nie byłoby chyba wadą, łatwiej byłoby to chyba równomiernie przepłukać. Ale co z filtracją? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Przerabiałem temat skrzynek. Mam duże wątpliwości czy ta skrzynka ma "nóż/widelec", widziałeś na własne oczy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Mi się wydaje że to jest normalna skrzynka na zabawki. Jak ktoś ma małe dzieci to pewnie można spotkać w niejednym pokoju Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Te skrzynki na zabawki nie mają dopuszczenia do spożywki, również nie mają odporność na wysoką temperaturę. Poza tym jeśli robisz warki 20l to ogólnie mówiąc czy wybierzesz wiadro czy skrzynkę, czy taki filtrator czy siaki, nie ma to większego znaczenia. Kwestia Twojej preferencji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Zgadzam się z wihurą. sens skrzynki jest wtedy jak robisz warki minimum 50l. A tak nie ma znaczenia przy standardowych warkach, czyli 20l. A co do filtratora to możesz zrobić z wężyka WC. I też będziesz wysładzał jak i filtrował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartoszMC Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Ja poświęciłem kilka złotych więcej i zamówiłem skrzynię na mięso, odporną na wysokie temperatury, bez uchwytów, o nośności 50kg. Do tego dopasowane wieko. Wszystko z oferty http://www.tm24.pl/ .Mam jakieś 3 metry połączonych oplotów, więc póki co nie planuję plastikowej rurki do środka. Całość obkleję jeszcze karimatą dla lepszego utrzymania temperatury. Póki co mam gar 50 litrów, ale myślę, że taki filtrator sprawdzi się również w razie przejścia na większe wybicie i zacieranie pod 20 kg słodów. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
anu Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Olśniło mnie, że mam takie coś wręcz w domu w szafie. Kupowanie kilka lat temu w podobnej cenie do przechowywania papierów, też w Liroyu. To sprzed kilku lat ma nóż i widelec oraz znak pp 5 w strzałkach układających się w trójkąt zarówno na pudle, jak i na pokrywce. Czy to obecne ma to oznaczenia - nie mam pewności, zapomniałem spojrzeć, a oglądałem toto wczoraj w sklepie; mogli zachować wzór, a zmienić dostawcę. To stare ma nawet jakąś markę - Tontarelli, czyli pochodzi od producenta specjalizującego się chyba w pojemnikach kuchennych. Najwyżej skrzynki się wymieni, bo do papierów nie znajdę też tańszego rozwiązania. Domowe pójdzie do piwa, a nowe - jeśli nie ma atestu - na papiery. Wystarczy te 24 litry pojemności pudla przy planowanych warkach 20l? No i co z tą grubością młóta, nie będzie za cienko? Bo chodzi mi głównie o wspomnianą zależność - dłuższe rurki na dnie, czy grubsze młóto na dnie. I generalnie - skrzynka to rozwiązanie uniwersalnie filtracja/wysładzanie/rozlew, czy raczej wąskie rozwiązanie do wysładzania dużych warek? Do wieczora postaram się dać znać czy pudło jest w miarę stabilnie w przy pełnym napełnieniu. Postaram się je też zalać ciepłą wodą - wystarczy zdaje się jakieś 80 stopni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 (edited) Do wieczora postaram się dać znać czy pudło jest w miarę stabilnie w przy pełnym napełnieniu. Postaram się je też zalać ciepłą wodą - wystarczy zdaje się jakieś 80 stopni? Ten test nic Ci nie da. Może wytrzyma 80°C na 5 min, a czy wytrzyma 90 min ? Za dużo kombinujesz. Na 20l kup sobie zwykłe wiadro 33l, wiadomo że jest bezpieczne i wytrzymuje wysoką temperaturę. Wystarczy te 24 litry pojemności pudla przy planowanych warkach 20l? No i co z tą grubością młóta, nie będzie za cienko? Bo chodzi mi głównie o wspomnianą zależność - dłuższe rurki na dnie, czy grubsze młóto na dnie. I generalnie - skrzynka to rozwiązanie uniwersalnie filtracja/wysładzanie/rozlew, czy raczej wąskie rozwiązanie do wysładzania dużych warek? 24l wystarczy choć do RIS może być ciasno. Złoże może być bardzo cienkie, wystarczy że zakryje rurki w filtratorze rurkowym. Teoretycznie szersze i cieńsze złoże ma mniejsze tendencje to zapychania się i zatykania. Ale prawdopodobnie na 20l tego nie odczujesz. Może dopiero jak będziesz robił RIS'a i użyjesz 7-8 kg do zasypu. Edited September 12, 2014 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagicznyJanusz Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Robię 40 litrowe warki w zwykłym 33 litrowym wiadrze + filtrator z oplotu. Wiadro jest napełnione po same brzegi i daje rade, na 18 warek, ani razu nie utknęła mi filtracja. Więc myślę, że nie ma co kombinować, na początek taki zestaw wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Oplot z wężyka się w moim przypadku się nie sprawdził, rurka pex z nawierconymi otworami 3-y warki a potem zaczeło tak wolno lecieć że tylko się zdenerwowałem. Teraz kupiłem wielki cedzak średnica 40 cm i jutro próba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 zobaczymy ja też będę myślał nad zmianą filtratora ponieważ wężyk dobry na szybko. Czy woda będzie ciekła przez "sito na patelnie". Jak nie to najlepszym wyborem będzie znalezienie blachy nierdzewnej perforowanej i wycięcie koła aby pasował do fermentora coś jak to było by najlepsze. Jednak mam pytanie jakie otwory minimalne a jaki maksymalne do najlepszych efektów. Oraz widziałem różne "false bottom" i w dużo przypadkach rurka wychodzi nad filtrator czy nie będzie problemu jak zastosuje sito zaraz nad kranikiem ? Oczywiście wcześniej najewając gorącej wody na dno przed wysładzaniem. Ostatnim moim pomysłem jest zakup fermentora obcięcie go tak aby można było go wsadzić do góry nogami na dno, a w nim bardzo dużo drobnych otworów. Ale wszystko będę patrzył po weekendzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted September 12, 2014 Share Posted September 12, 2014 Używam ocieplonego pojemnika 30-33litry, jeśli miałbym kupować teraz lub zmieniać to bym szukał wiadra, beczki , pojemnika o pojemności minimum 40 litrów. Czasami 30-33 litrowy napełniony jest pod wieko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted September 13, 2014 Share Posted September 13, 2014 Oplot z wężyka się w moim przypadku się nie sprawdził, rurka pex z nawierconymi otworami 3-y warki a potem zaczeło tak wolno lecieć że tylko się zdenerwowałem. Teraz kupiłem wielki cedzak średnica 40 cm i jutro próba. Może przez to że tą rurkę nawierciłeś zamiast naciąć szczeliny ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 13, 2014 Share Posted September 13, 2014 Może przez to że tą rurkę nawierciłeś zamiast naciąć szczeliny ? Dokładnie tak - otwory się nie spisują, bo są zatykane. Należy wykonywań nacięcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted September 13, 2014 Share Posted September 13, 2014 Widziałem ostatnio sito szczelinowe, super narzędzie. W tym kierunku należy się nastawiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now