dori Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Gratulacje z okazji jubileuszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 He, i ja gratluję. 150 warka to nie byle co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 i setna odpowiedź w tym temacie padła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Warka 150 Pils Gotowanie 90 min - na początku 100g Lubelski - po 70 min 50g Lubelski Wyszło 48l 12 blg , zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 chłodnica zanurzeniowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 chłodnica zanurzeniowa Jesteś hardcorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Anteks gratulacje. Depczę Ci po piętach jeszcze trochę i też będę miał 150. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 chłodnica zanurzeniowa znaczy się zanurzeniowa, bo się fermentor powoli zanurza w roztapiany śnieg. I jeszcze małe pytanie... napisałeś parę postów wczśniej: [...]- wlanie do zacieru głównego 62°C - około 1/4 do dekokcji gotowanie 15 min - wlanie do zacieru głównego 72°C 1/4 ilości zacieru o temp 100°C chyba nie da rady podgrzać zacieru głównego o 10°C. A przynajmniej mi się to nigdy nie udało. A może to czytać tak: - wlanie do zacieru głównego, oraz podgrzanie tak aby uzyskać temperaturę 72°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 chłodnica zanurzeniowa Moje próby chłodzenia w śniegu nie wypadły zachęcająco - wokół ścianek szybko wytapia się szczelina dystansowa i chłodzenie staje się mało efektywne. Teraz przygotowuję w pojemniku gęstą mieszankę śniegu i wody i w to wsadzam garnek - chłodzenie jest bardzo szybkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 1/4 ilości zacieru o temp 100°C chyba nie da rady podgrzać zacieru głównego o 10°C. A przynajmniej mi się to nigdy nie udało. Zawsze warto odebrać do dekokcji trochę więcej, niże się wyliczyło, najwyżej potem zwrócisz tylko część, a resztę po lekkim schłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 A może to czytać tak: - wlanie do zacieru głównego, oraz podgrzanie tak aby uzyskać temperaturę 72°C? dolewałem troche wrzątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 chłodnica zanurzeniowa Moje próby chłodzenia w śniegu nie wypadły zachęcająco - wokół ścianek szybko wytapia się szczelina dystansowa i chłodzenie staje się mało efektywne. Teraz przygotowuję w pojemniku gęstą mieszankę śniegu i wody i w to wsadzam garnek - chłodzenie jest bardzo szybkie. z tym śniegiem to był żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 warka 151 pils tradycyjnie dekokcja skład - pilzneński 8000g - marynka szyszka 50g - Hallertau Hersbruecker szyszka 60g zacieranie - wsypane słody temp ustalona na 62°C - 7l do dekokcji 72 °C - 15 min - gotowanie 15 min -wlanie do zacieru głównego temp ustalona na 72°C - 30 min - dolanie wrzątku temp 78 °C filtracja gotowanie 70 min - na początku Maryna - 15 min przed końcem Hallertau Hersbruecker Teraz studzi sie na podwórku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Żona na feriach więc idę na całość Warka 152 Weizenbock podwójna dekokcja skład - pszeniczny 4200g - monachijski 2600g - caramunich III 200g - carared 200g - carafa 200g zacieranie - słody wsypane temp ustalona na 55°C - 6l do dekokcji 72°C -15 min - gotowanie 20 min - wlanie do zacier głównwego , temp ustalona na 62°C -6l do dekokcji gotowanie 30 min - wlanie do zacieru głównego i ustalenie temp na 72°C - 30 min - dolanie wrzątku temp - 78°C , filtracja i na dzisiaj wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Nie gotujesz, nie boisz się że do jutra wdadzą się dzikusy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Nie gotujesz, nie boisz się że do jutra wdadzą się dzikusy? Przez 8 godz kiepsko ostygnie , a i tak będzie gotowane to wszystko zabije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Rozlane tez 2 część warki 149 - do kega 10l i do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Warka 151 Pils wyszło 50l około 12,2blg zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Warka 141 Grodziskie warzona 30.09.09 nie wiem czy tobie jeszcze coś zostało ale ja dzisiaj spróbowałem i co by nie powiedzieć piwo dnia przyjemna wędzonka nosycenie co2 idealne na konkursie pierwsza trójka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Warka 141 Grodziskie warzona 30.09.09 nie wiem czy tobie jeszcze coś zostało ale ja dzisiaj spróbowałem i co by nie powiedzieć piwo dnia przyjemna wędzonka nosycenie co2 idealne na konkursie pierwsza trójka Chyba zostało , a jeśli się nie mylę to Kopyr dostał je też w tajemniczej paczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 cd Warka 152 Weizenbock Gotowanie 60 min - na początku 50g lubelskiego szyszka - po 45 min 20g lubelskiego szyszka wyszło 19l - 17 blg zadane gęstwą 3068 goral89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Warka 150 Pils przelana na cichą blg w jednym pojemniku 3 a w drugim 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Warka 153 Monachijskie ciemne warzone 03.02.10 skład - Monachijski 2500g - monachijski II 2500g - Biscut 200g - Lubelski szyszka 60g Teraz się dekokci , podwójnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Biscuit. Może byc ciekawe. A nie za jasne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) Biscuit. Może byc ciekawe. A nie za jasne? Podwójna dekokcja , jak będzie za jasne to kapnę ekstrakty barwiącego. Swoja droga może Stowarzyszenie wyda wzornik barw dla piw , taki jak w farbach - przykładasz i wiesz jaki masz kolor w skali SRM :rolleyes: Edytowane 3 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się