Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Biscuit. Może byc ciekawe. A nie za jasne?

Podwójna dekokcja ' date=' jak będzie za jasne to kapnę ekstrakty barwiącego. Swoja droga może Stowarzyszenie wyda wzornik barw dla piw , taki jak w farbach - przykładasz i wiesz jaki masz kolor w skali SRM :rolleyes:[/quote']

Byłby to przydatny gadżet :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 153 Monachijskie Ciemne

 

Zacieranie podwójna dekokcja

 

* słody wsypane temp ustalona 55°C

* około 1/3 do dekokcji 72°C 15 min

* gotowanie 20 min

* wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 62°C

* 5l do dekokcji - gotowanie 30 min

* wlanie do zacieru głównego 40 min

 

Gotowanie 60 min

 

* na początku 40g Lubelski szyszka

* 45' 30g Lubelski szyszka

Wyszło około 27l 13,5 blg , zadane W34/70

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biscuit. Może byc ciekawe. A nie za jasne?

Podwójna dekokcja ' date=' jak będzie za jasne to kapnę ekstrakty barwiącego. Swoja droga może Stowarzyszenie wyda wzornik barw dla piw , taki jak w farbach - przykładasz i wiesz jaki masz kolor w skali SRM :rolleyes:[/quote']

Byłby to przydatny gadżet :/

chart_srm.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

* wlanie do zacieru głównego ' date=' ustalenie temp na 62°C[/quote']

Ciekawe do ilu dofermentuje, boję się, że bedzie za wytrawne. Ja zacierałem w 68*, dofermentowało do 4.3 °Blg ; może odrobinę za słodko. Teraz bym robił w 66*.

wg wiki mocno odfermentowane

Podstawowe informacje

Gęstość początkowa: 11.9 ? 13.8°Blg

Gęstość końcowa: 2.6 ? 4.1°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Warka 154 Porter Opalenicki

Zasyp oparty głównie na słodzie wiedeńskim i monachijskim II

Teraz wsypane do lodówki turystycznej temp 70°C na jakieś 90-120 min , a ja jadę do Przema 70 po oryginalne drożdże od Grodzisza odzyskane z butelki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzymy spróbujemy ' date=' zapach ciekawy , może jutro ? Przema Grodzisz już na cichej[/quote']

Już sobie powarzyłem :) Może z rana uda się coś rozlać a wieczorem pośrutować

Nie ma warunków ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzymy spróbujemy ' date=' zapach ciekawy ' date=' może jutro ? Przema Grodzisz już na cichej[/quote'']

Już sobie powarzyłem :) Może z rana uda się coś rozlać a wieczorem pośrutować

Nie ma warunków ?

Q .. do pracy mam jechać o 12 na godzinkę albo dwie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już sobie powarzyłem :) Może z rana uda się coś rozlać a wieczorem pośrutować

Nie ma warunków ?

Q .. do pracy mam jechać o 12 na godzinkę albo dwie ;)

Jak trzeba zatankować z dwadzieścia aut to mogę podjechać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma warunków ?

Q .. do pracy mam jechać o 12 na godzinkę albo dwie :)

Jak trzeba zatankować z dwadzieścia aut to mogę podjechać :)

Szef wrócił z ciepłych krajów i chyba doznał szoku ............. termicznego ( albo chodził bez czapki ;) )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szef wrócił z ciepłych krajów i chyba doznał szoku ............. termicznego ( albo chodził bez czapki :) )

Tak to już jest z tymi szefami, że im czasem w beret wali i szukają dziury w całym jak mają gorsze dni albo żona nie dała ........ :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co wy tu za eksperymenta uskuteczniacie? ;)

A takie tam eciu peciu :) nic szczególnego.Anteks kupil ziemie pod starym browarem w Gro, ja budynki i od jutra leci produkcja :) na razie dla żuli a potem się zobaczy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

Ja rozumiem że o ile drożdże nie okażą się jakimiś dzikusami to jako dobro narodowe zostaną rozdzielone na krajowych piwowarów :)

 

 

P.S

Jeśli chodzi o avatar to dziś odkryłem że mam w netbooku kamerę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.