uups Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Anteks o co chodzi z tym cukrem w przepisie? kiedy się go dodaje , nie chodzi mi o butelkowanie ....pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Tak właśnie patrzę że nie zamieściłem receptury na zwycięskie piwo Warka 158 BBA Warzona 03.03.2010 skład - pilzneński 4000g - carapils 300g - biscut 100g - cararoma 100g - cukier 450g - Marynka 20g - Lubelski 20g zacieranie - 60°C - 30 min - 72°C - 40 min Gotowanie 70 min - 0' Marynka - 50' Lubelski Wyszło 20l 17 blg , zadane WLP 400 23.03.10 zabutelkowane z dodatkiem cukru 5g/l , blg końcowe 5 moje gratulacje w jakiej temperaturze było fermentowane to piwo? zacierałeś w lodówce turystycznej? infuzyjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Anteks o co chodzi z tym cukrem w przepisie? kiedy się go dodaje , nie chodzi mi o butelkowanie ....pozdr w belgach jest dopuszczalny w zasypie dla podniesienie blg , a dałem pod koniec gotowania razem z aromatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 w innych piwach też o ile otworzy się umysł i oderwie od reguł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 moje gratulacje w jakiej temperaturze było fermentowane to piwo? zacierałeś w lodówce turystycznej? infuzyjnie? Fermentowane w około 20°C , zacierane w lodówce turystycznej . W anteksowy sposób czyli coś w stylu dekokcyjnym . Odebrałem część zacieru o temp 62°C , zagotowałem i wlałem do zacieru głównego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 w innych piwach też o ile otworzy się umysł i oderwie od reguł W innych też, ale pytanie tyczyło konkretnie medalowego piwa, więc kolego nie namawiaj do grzechu, bo pójdziesz do ukarania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 w innych piwach też o ile otworzy się umysł i oderwie od reguł w jakim celu i w jakich piwach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Ej chłopaki tylko żartowałem. Przecież to jasne, że cukru nie powinno się dodawać do piwa żeby podnieść poziom alkoholu @anteks sam dodaję do cięższych piw, chętnie do koźlaków i koźlakopodobnych w ilości różnej, nawet do 3 kg na 40-50 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Ej chłopaki tylko żartowałem. Przecież to jasne, że cukru nie powinno się dodawać do piwa żeby podnieść poziom alkoholu @anteks sam dodaję do cięższych piw, chętnie do koźlaków i koźlakopodobnych w ilości różnej, nawet do 3 kg na 40-50 l. Ja cukier daje tylko do belgów , do porterów daje ekstrakt ( ale po tych belgach z cukrem ciśnie mnie pod kopułą następnego dnia ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Ej chłopaki tylko żartowałem. Przecież to jasne' date=' że cukru nie powinno się dodawać do piwa żeby podnieść poziom alkoholu @anteks sam dodaję do cięższych piw, chętnie do koźlaków i koźlakopodobnych w ilości różnej, nawet do 3 kg na 40-50 l.[/quote'] Ja cukier daje tylko do belgów , do porterów daje ekstrakt ( ale po tych belgach z cukrem ciśnie mnie pod kopułą następnego dnia ) No skoro organizm źle reaguje to nie wolno przesadzać. Ekstrakt wzbogaca jeszcze piwo, cukier zaś "spłyca", a nie lubię jak piwo ma zbyt dużo treści. Inna rzecz jest taka, że żona wprowadziła mi ostatnio znaczne ograniczenia (czytaj jedno piwko dziennie), a tu wystarczy do szczęścia jedno 0,6 takiego zmodyfikowanego koźlaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 warka 163 SSA zabutelkowana z dodatkiem cukru 5g/l blg końcowe 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Warka 167 Grodzisz ? warzona 25.05.10 Skład - wędzony castle 2500g - pszeniczny 2000g - lubelski szyszka 150g Zacieranie - 55°C - 15 min - 62°C - 15 min - 72°C - 45 min Gotowanie 80 min 0' - 100g lubelski 60' - 50 g lubelski wyszło okolo 40l 8 blg zadane część 1728 scottish a część "Grodziskimi " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 No tak to wygląda. Mistrz nie próżnuje - to piwo do Grodziska na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 No tak to wygląda. Mistrz nie próżnuje - to piwo do Grodziska na konkurs. raczej nie , uwarzę inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Dzisiaj w pierwszym dniu lata powstała warka 169 Pszeniczne Lato 25l 12,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 warka 176 tripel warzona 08.09.10 skład * pilzneński 5000g * orkiszowy 300g * carabelg 300g * marynka granulat 20g * saaz granulat 10g * cukier 1000g zacieranie * 80 min w 70-65°C Gotowanie 60 min * 0' marynka * 45' saaz oraz cukier Wyszło około 23l 19,5 blg. Zadane THG __________________ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 No to zdrówko pod tą pierwszą warkę w tym sezonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 no to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Kolejna warka 177 stout czekoladowy 14.09.10 ( zainspirowana recepturą Czesa z książki Znakomite Piwa ) pilzneński 4000g monachijski 400g wędzony 200g pszeniczny 200g caramunich III 200g jęczmień palony 250g czekoladowy 200g orkiszowy 200g marynka granulat 50g lubelski szyszka 30g Zacieranie 68°C - 80 min gotowanie 70 min - 10' marynka - 50' lubelski zadane S-04 Edytowane 16 Września 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Warka 176 Tripel zlana na cichą blg około 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Warka 178 Pszeniczne skład - Pszeniczny 2800g - Pilzneński 1300g -Lubelski granulat 30g Zacieranie - 44°C 15 min - 70-68°C - 70 min Gotowanie 70 min - cały chmiel na początku Edytowane 20 Września 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 - marynka granulat 30g Ja zwykle daję 20-25g Lubelskiego, a i tak dostaję komentarze, że jest za goryczkowe jak na weizena. Jak to jest u Ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 - marynka granulat 30g Ja zwykle daję 20-25g Lubelskiego' date=' a i tak dostaję komentarze, że jest za goryczkowe jak na weizena. Jak to jest u Ciebie?[/quote'] Pomyłka - dałem lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Warka 177 Stout przelana na cichą blg 4 , dodane chipsy dębowe oraz laska wanilii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Warka 178 Pszeniczne przelana na cicha blg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się