Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Czas opisać zwycięska warkę 185 Pszeniczne

warzone 15.11.10

Skład

- pszeniczny 2800g

- pilzneński 1300g

- lubelski granulat 30g

 

zacieranie

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

Gotowanie 60 min

- cały chmiel na początku

 

Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300

Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru

Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temperaturze zadałeś drożdże i fermentowałeś? Robiłeś starter?

 

15.11? Świeże pszeniczki rządzą!

starter z połowy fiolki na suchym ekstrakcie WES pojemność 0,5l . Fermentowało w jakiś 20°C . butelkowane 25.11 obawiałem się czy się nagazuje , ale było ok piękna śmietankowa piana :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi na to, że prawie zielone pszenice są najlepsze :okey:

No... nie zawsze. Bo drugie miejsce zajęła pszenica Infama warzona chyba w lipcu (ta sama co zajęła 1. miejsce w Parparach). Ale to pewnie wyjątek potwierdzający regułę. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam będę polował na WLP300...

Ja również. Już kiedyś się za nimi rozglądałem czytając ich opis...

A to nie jest to samo co WY3068? Według tej strony -> http://www.mrmalty.com/yeast.htm WLP300 i WY3068 to ten sam szczep Weihenstephan W68.

 

http://www.hefebank-weihenstephan.de/strains.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym roku też wysłałem pszenicę chyba 2 tygodnie w butelkach i 4 miejsce

4 miejsce to też jakby nie patrzeć nieźle.

 

A co do drożdży to odpowiedni szczep jest na pewno ważny ale czy to WLP300, WY3068 czy inny dedykowany do weizenów to chyba drugorzędna sprawa :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy to WLP300, WY3068 czy inny dedykowany do weizenów to chyba drugorzędna sprawa :okey:

Według mojego krótkiego doświadczenia to jednak sprawa pierwszorzędna. Weizenowe drożdże są bardzo specyficzne i delikatne, szybko i łatwo tracą swe wyjątkowe właściwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy warzony 30.12.10

 

Skład

 

ekstrakt ciemny WES 1,7kg

ekstrakt bursztynowy WES 1,2kg

marynka granulat 25g

lubelski granulat 20g

 

Gotowanie 60min

 

na początku Marynka

po 50 min Lubelski

Zadane W34/70

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 187 pszeniczne warzona 05.01.11 , sprawdzona medalowa receptura

Skład

pszeniczny 2800g

pilzneński 1200g

lubelski granulat 25g

drożdże WLP300

Zacieranie

44°C - 15 min

55°C - 15 min

62°C - 40 min

72°C - 60 min

Gotowanie 60 min

0' lubelski 25g

Wyszło około 22l 13 blg zadane gęstwą WLP 300

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka testowa 188

Skład

- pilzneński 4000g

- carahell 200g

- garść ciemnego karmelu

- marynka granulat 30g

- saaz granulat 50g

Zacieanie

- 62°C 40 min

- 72°C 40 min

Gotowanie 60 min

- 0' marynka

- 50' saaz

 

Wyszło około 25l 11,5blg , zadane W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 189 polotmave

Skład

 

monachijski 2000g

pilzneński 2000g

belgian special B 100g

Marynka granulat 20g

Lubelski granulat 20g

 

Zacieranie w "lidlowskim" garnku

 

62°C 30 min

72°C 40 min

 

Gotowanie na taborecie gazowym 60 min

 

0' Marynka

50'Lubelski

 

DO rana się wystudzi to zadam W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.