Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :(

 

Dzisiaj chciałem rozlać stouta 177 który stał na cichej od kilu dni , ale dekiel od wiadra był wybrzuszony :) . Czyżby jeszcze fermenciło ?

Pewnie zacząłeś grzać w domu i się odgazował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :(

 

Dzisiaj chciałem rozlać stouta 177 który stał na cichej od kilu dni , ale dekiel od wiadra był wybrzuszony :) . Czyżby jeszcze fermenciło ?

Pewnie zacząłeś grzać w domu i się odgazował.

A właśnie że nie , stoi w piwnicy w 15°C

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 179 pilsior 07.10.10

skład

pilzneński 8000g

jakis 1000g ( stał w kącie jakiś worek śrutowanego , chyba przygotowany kiedyś na jakąś warkę )

marynka gran 50g

lubelski gran 10g

lubelski szysz 80g

 

Zacieranie dekokcyjne

-62°C 15 min

-część zacieru podgrzana do 72°C przerwa 15 min

- gotowanie 15 min i wlanie do zacieru głownego

- 72°C 60min

 

gotowanie 60 min

- 0' granutat MArynka i lubelski

- 45 ' lubelski szyszka

wyszło około 46l 13 blg zadane W34/70

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj warka 180 podwędzane

skład

- pszeniczy 1100g

- wędzony steinbach 1250g

- marynka szyszka 30g

- lubelski szyszka 30g

 

 

zacieranie30/30

- 62°C 30 min

- 72 °C 30 min

teraz się filtruje

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 182 pils

skład

- pilzneński 7000g

- jakiś stary śrutowany 1000g

- marynka granulat 40g

- sladek granulat 100g

Zacieranie

62°C - 40 min

część słodu zagotowana i dodana do zacieru głównego

72°C 40 min

Gotowanie70 min

- 0' marynka

- 65' sladek

Wyszło około 46l 13 °Blg zadane gęstwą W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj jadę na mecz więc

Warka 183 Pucharowy Kolejorz

- pszeniczny 2800g

- pilzneński 1300g

- lubelski granulat 25g

 

Zacieranie

- 44 °C 15 min

- 55 °C okolo 1/3 zacieru do dekokcji

- 62°C 30 min

- gotowanie 10 min

- wlanie do zacieru głownego 72°C 45 min

Gotowanie 60 min

- cały chmiel na początku

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj jadę na mecz więc

Warka 183 Pucharowy Kolejorz

- pszeniczny 2800g

- pilzneński 1300g

- lubelski granulat 25g

 

Zacieranie

- 44 °C 15 min

- 55 °C okolo 1/3 zacieru do dekokcji

- 62°C 30 min

- gotowanie 10 min

- wlanie do zacieru głownego 72°C 45 min

Gotowanie 60 min

- cały chmiel na początku

No to Andrzej w Poznaniu 4.12 tym piwem opijamy awans ;)

a za dzisiejszą grę na toast to chyba z fermentatora tripla upuszczę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to Andrzej w Poznaniu 4.12 tym piwem opijamy awans :)

a za dzisiejszą grę na toast to chyba z fermentatora tripla upuszczę ;)

Jak nie jak tak , atmosfera na stadionie i mecz Z******Y mam nadzieje że piwo będzie takie samo ;) Mam też nadzieję że uda się załatwić też bilety na Juve - zdziercy ;)

wyszło 12°Blg około 20l ( fermentor bez podziałki ) zadane WLP 300

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dosyć o naszych kopaczach , jedziemy dalej

Warka 184 Stout

skład

- pilzneński 4000g

- monachijski 400g

- wędzony 200g

- pszeniczny 200g

- cararoma 200g

- pszenica palona 250g

- czekoladowy castlemalting 250g

- marynka granulat 40g

- lubelski granulat 30g

Zacieranie

- 72- 65 °C 120 min , słody palone dodane w 110 minucie

Gotowanie 70 min

- na początku marynka

- 60 ' lubelski

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.