anteks Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Czas opisać zwycięska warkę 185 Pszeniczne warzone 15.11.10 Skład - pszeniczny 2800g - pilzneński 1300g - lubelski granulat 30g zacieranie - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min Gotowanie 60 min - cały chmiel na początku Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300 Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 W jakiej temperaturze zadałeś drożdże i fermentowałeś? Robiłeś starter? 15.11? Świeże pszeniczki rządzą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 W jakiej temperaturze zadałeś drożdże i fermentowałeś? Robiłeś starter? 15.11? Świeże pszeniczki rządzą! starter z połowy fiolki na suchym ekstrakcie WES pojemność 0,5l . Fermentowało w jakiś 20°C . butelkowane 25.11 obawiałem się czy się nagazuje , ale było ok piękna śmietankowa piana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Andrzeju, wpiszesz sam recepturę na wiki czy może mam cię wyręczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Rozlane 25.11.10 Wychodzi na to, że prawie zielone pszenice są najlepsze Sam będę polował na WLP300... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Andrzeju, wpiszesz sam recepturę na wiki czy może mam cię wyręczyć? Możesz wpisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Sam będę polował na WLP300... Ja również. Już kiedyś się za nimi rozglądałem czytając ich opis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Wychodzi na to, że prawie zielone pszenice są najlepsze No... nie zawsze. Bo drugie miejsce zajęła pszenica Infama warzona chyba w lipcu (ta sama co zajęła 1. miejsce w Parparach). Ale to pewnie wyjątek potwierdzający regułę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 W zeszłym roku też wysłałem pszenicę chyba 2 tygodnie w butelkach i 4 miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Sam będę polował na WLP300... Ja również. Już kiedyś się za nimi rozglądałem czytając ich opis... A to nie jest to samo co WY3068? Według tej strony -> http://www.mrmalty.com/yeast.htm WLP300 i WY3068 to ten sam szczep Weihenstephan W68. http://www.hefebank-weihenstephan.de/strains.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 W zeszłym roku też wysłałem pszenicę chyba 2 tygodnie w butelkach i 4 miejsce 4 miejsce to też jakby nie patrzeć nieźle. A co do drożdży to odpowiedni szczep jest na pewno ważny ale czy to WLP300, WY3068 czy inny dedykowany do weizenów to chyba drugorzędna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 czy to WLP300, WY3068 czy inny dedykowany do weizenów to chyba drugorzędna sprawa Według mojego krótkiego doświadczenia to jednak sprawa pierwszorzędna. Weizenowe drożdże są bardzo specyficzne i delikatne, szybko i łatwo tracą swe wyjątkowe właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 (edytowane) A to nie jest to samo co WY3068? Chyba tak, tylko WhiteLabs daje więcej komórek http://www.wiki.piwo.org/index.php/Por%C3%B3wnanie_dro%C5%BCd%C5%BCy_White_Labs_i_Wyeast Edytowane 4 Grudnia 2010 przez 2artur2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Andrzeju' date=' wpiszesz sam recepturę na wiki czy może mam cię wyręczyć? [/quote']Możesz wpisać a jednak nie dałeś mi popracować edycja: to elroy nie dał mi się wykazać Edytowane 5 Grudnia 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 W piwnicy 5°C i stoją 4 fermentory w tym jeden na burzliwej od 6 tygodni , zimno i nie chce sie butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy warzony 30.12.10 Skład ekstrakt ciemny WES 1,7kg ekstrakt bursztynowy WES 1,2kg marynka granulat 25g lubelski granulat 20g Gotowanie 60min na początku Marynka po 50 min Lubelski Zadane W34/70 Edytowane 6 Stycznia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Warka 187 pszeniczne warzona 05.01.11 , sprawdzona medalowa receptura Skład pszeniczny 2800g pilzneński 1200g lubelski granulat 25g drożdże WLP300 Zacieranie 44°C - 15 min 55°C - 15 min 62°C - 40 min 72°C - 60 min Gotowanie 60 min 0' lubelski 25g Wyszło około 22l 13 blg zadane gęstwą WLP 300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 182/2 po 2,5 miesiącach burzliwej w końcu rozlana .Blg zeszło do 3 Edytowane 12 Stycznia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Dzisiaj testowe warzenie w nowym kociołku elektrycznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Warka testowa 188 Skład - pilzneński 4000g - carahell 200g - garść ciemnego karmelu - marynka granulat 30g - saaz granulat 50g Zacieanie - 62°C 40 min - 72°C 40 min Gotowanie 60 min - 0' marynka - 50' saaz Wyszło około 25l 11,5blg , zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Kolejna nowość z Browaru http://www.piwo.org/galeria/index.php?cat=10011 Edytowane 18 Stycznia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Warka 189 polotmave Skład monachijski 2000g pilzneński 2000g belgian special B 100g Marynka granulat 20g Lubelski granulat 20g Zacieranie w "lidlowskim" garnku 62°C 30 min 72°C 40 min Gotowanie na taborecie gazowym 60 min 0' Marynka 50'Lubelski DO rana się wystudzi to zadam W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Warka 189 Wyszło około ( wiaderko bez podziałki ) 24l 11,5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Dzisiaj zacierana warka 190 lekki mulat Skład - pilzneński 7000g - belgian special B 100g Zacieranie 80 min około 68°C Rano zachmielę Edytowane 27 Stycznia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Cześć. Bardzo lekki mulat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się