anteks Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 (edytowane) warka 124 zacieranie dekokcyjne jednowaroweskład:pilzneński 7000gcarahell 400gmarynka szyszka 45glubelski szyszka 80gzacieraniesłody wsypane do wody temp ustalona na 55°Cpołowa zacieru przelana do drugiego garnka i podgrzana do 65°C -przerwa 30 minpodgrzanie do 75°C --przerwa 30 minGotowanie 20 minwlanie do zacieru głównego 72°C -przerwa 30 minGotowanie 90 min- na początku 45g marynka- 75 min - 50g lubelski- 30g lubelski (po wyłączeniu grzania)wyszło 45l 12blg zadane Wyeast 2206 Bavarian Lager Edytowane 10 Grudnia 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Mam pytanie, obudowa termometru jest orginalna, czy dorobiona i z czego. Chętnie bym czymś zabezpieczył swoje termometry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Mam pytanie, obudowa termometru jest orginalna, czy dorobiona i z czego. Chętnie bym czymś zabezpieczył swoje termometry. Obudowa jest oryginalna, zobacz w linku poniżej http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Termometr_w_obudowie__-10_do_120C&przedm=1333705&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F183123&sortuj=kod pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Mam taki sam. Kupiłem kiedy brat stłukł mi poprzedni, pozbawiony osłonki. Wtedy wybuliłem za niego ponad 50 czy 60 zł. Ale generalnie polecam bo dużo trudniej zrobić mu krzywdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) warzone 10.03.09 warka 125 pszeniczne zacieranie dekokcyjne dwuwarowe skład : -pszeniczny 2700g -pilzneński 1800g -lubelski szyszka - 25g zacieranie: -zacier nastawiony 55°C -pierwsza porcja dekoktu1/3 podgrzana do 70°C przerwa 15 min ,gotowanie 15 min -wlanie do zacieru głównego 65°C -druga porcja dekoktu około 1/2 , gotowana 20 min -wlana do zacieru głównego temp ustalona na 75°C , przerwa 30 min gotowanie 60 min , cały chmiel na początku Wyszło 25l 12 blg drożdże 3068 Zabutelkowane 23.03.09 z dodatkiem 8g cukru / l , blg końcowe 5 Edytowane 28 Marca 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) warka 126 Patrykowy Pils warzone 16.03.09 skład pilzneński 6000g monachijski 1000g carahell 500g marynka szyszka 45g lubelski szyszka 50g zacieranie tradycyjnie dekokcyjne dwuwarowe lodówce turystycznej - 55°C- 1/3 do dekokcji 70°C 15 min- gotowanie 15 min - dodanie dekoktu do kadzi głównej temp 65°C - 1/4 gotowana 20 min - dodanie do kadzi głównej 72°C 30 min gotowanie 90 min na początku marynka 45 g 60' lubelski 50g wyszło 48l 12 blg , zadane 2206 04.04.09 przelane na cichą blg 5 Edytowane 6 Kwietnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 warka 126 Patrykowy Pilswarzone 16.04.04 skład pilzneński 6000g monachijski 1000g carahell 500g marynka szyszka 45g lubelski szyszka 50g zacieranie tradycyjnie dekokcyjne dwuwarowe lodówce turystycznej - 55°C- 1/3 do dekokcji 70°C 15 min- gotowanie 15 min - dodanie dekoktu do kadzi głównej temp 65°C - 1/4 gotowana 20 min - dodanie do kadzi głównej 72°C 30 min gotowanie 90 min na początku marynka 45 g 60' lubelski 50g wyszło 48l 12 blg , zadane 2206 04.04.09 przelane na cichą blg 5 Długo fermentowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Długo fermentowało Fakt, to chyba taka wersja Vintage. 4 lata, ho, ho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Długo fermentowało Fakt' date=' to chyba taka wersja [i']Vintage[/i]. 4 lata, ho, ho. tata rata , oczywiście 06.04.09 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Długo fermentowało Fakt' date=' to chyba taka wersja [i']Vintage[/i]. 4 lata, ho, ho. tata rata , oczywiście 06.04.09 A nie przypadkiem 16.03.09 zamiast 16.04.04?? :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) już dzisiaj nic nie piszę Edytowane 6 Kwietnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) warka 127 pils warzone 25.03.09 - pilzneński 7000g - carahell 500g - marynka szyszka 50g - lubelski szyszka 60g zacieranie w lodówce turystycznej - 62°C 1/3 do dekokcji - 15 min 72°C -gotowania15 min - wlanie do zacieru głównego 72°C 40 min filtracja gotowanie 90 min marynka na początku po wyłączeniu grzania lubelski wyszło około 52l 11,5 blg zadane 2206 Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 wyszło około 52l 11,5 blg Czyli rozumiem, sezon warzenia na zewnątrz otwarty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 wyszło około 52l 11,5 blg Czyli rozumiem, sezon warzenia na zewnątrz otwarty ? prawie cały czas warzę na zewnątrz a właściwie zacieram w domu (powdójna dekokcja w lodówce turystycznej )a gotowanie na świeżym powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) zimowe warzenie , zlewanie z nad osadów po gotowaniu Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 warzone 27.04.09 warka 131 Mild pilzneński-5000g karmel jasny - 300g czekoladowy - 200g caramber - 200g marynka szyszka - 30g zacieranie 69°C - 120 min gotowanie 60 min cały chmiel na początku wyszło 45l 9,5 blg zadane s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Warka 132 Pils warzona 13.05.09 skład -pilzneński 6200g -mobachijski 1000g -zakwaszający 200g -carapils 300g -marynka szyszka 50g -lubelski szyszka 70g zacieranie -60°C 40 min -72°C 40 min gotowanie 80 min - na początku marynka - 65 min lubelski wyszło 46 l -10,5 blg fermentowane w lodówce w temp 10°C w 2 fermentatorach zadane saflagerami dzisiaj młode piwo z jednego fermentatora przelane na cichą blg 4 w drugim 5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Warka 132 Pils warzona 13.05.09 Lodówka to fajna rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) fermentacja pilsa warka 132 Edytowane 27 Maja 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 (edytowane) warka 133 pszeniczne skład - pilzneński -- 3500g - pszeniczny -- 3000g - pszeniczny ciemny -- 500g - lubelski szyszka -- 50g zacieranie dekokcyjne w lodówce turystycznej - 55°C 1/3 zacieru przelana do garnka , temp ustalona na70°C -przerwa 15 min następnie gotowanie przez 15 min - wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 64°C - odlanie ok 7l gęstego zacieru go garnka i gotowanie 30 min , następnie dodanie do zacieru głównego temp 74°C przerwa 30 min gotowanie 60 min - cały chmiel na początku wyszło 45l 11 blg zadane świeżymi drożdżami 3068 fermentacja w temp 17-19°C zabutelkowane 2.06.09 i 3.06.09 z dodatkiem 8,7g/l cukru blg spadło do 3 po 3 dniach próbna degustacja , piękna pianka i wyborny smak Edytowane 5 Czerwca 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 warka 134 Grodzisz warzona 02.06.09 skład - pszeniczny 3000g - jęczmienny wędzony weyermann 2000g - jęczmienny wędzony od Gerdzia 500g - lubelszki szyszka 80g zacieranie - 50°C - 20 min - 62°C - 30 min - 72°C - 40 min gotowanie 90 min - na początku 50 g - 75 min 30 g wyszło 40l 8 blg zadane S-33 oraz S-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 warka 135 Grodzisz warzone 09.06.09 wspólnie z dziewczyna mi z Grodziskiego LO skład - pszeniczny 2500g - wędzony 2000g - wędzony od Gerdzia 500g - szyszka lubelski 70g zacieranie - 62°C - 30 min - 72°C - 30 min gotowanie 60 min - 50g na początki - po 45 min 20g wyszło 29l 8 blg zadane US-05 oraz S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 warka 136 Grodzisz warzone 18.06.09 skład - pszeniczny 2000g - wędzony 2000g - jęczmienny wędzony od Gerdzia - garść - lubelski szyszka 60 g zacieranie - 55°C 30 min - 62°C - 30 min - 72°C - 30 min gotowanie 60 min - cały chmiel na początku wyszło 32 l - 8 blg , zadane US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) warka 137 pils warzona 24.06.09 skład pilzneński - 5500g monachijski - 1000g carapils - 300g pszeniczny - 200g marynka szysz - 55g Saaz - granulat - 20g Hallertau Hersbrucker - 30g zacieranie - 62°C 30min - 72°C 30 min gotowanie 80 min na początku marynka po 65 min Hallertau w czasie studzenia Saaz wyszło 45l 11 blg , zadane S-23 Edytowane 26 Czerwca 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 warka 137 pils warzona 24.06.09 wyszło 45l 11 blg , zadane S-33 Jak pils to na 23? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się