dori Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Biscuit. Może byc ciekawe. A nie za jasne? Podwójna dekokcja ' date=' jak będzie za jasne to kapnę ekstrakty barwiącego. Swoja droga może Stowarzyszenie wyda wzornik barw dla piw , taki jak w farbach - przykładasz i wiesz jaki masz kolor w skali SRM :rolleyes:[/quote'] Byłby to przydatny gadżet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) Warka 153 Monachijskie Ciemne Zacieranie podwójna dekokcja * słody wsypane temp ustalona 55°C * około 1/3 do dekokcji 72°C 15 min * gotowanie 20 min * wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 62°C * 5l do dekokcji - gotowanie 30 min * wlanie do zacieru głównego 40 min Gotowanie 60 min * na początku 40g Lubelski szyszka * 45' 30g Lubelski szyszka Wyszło około 27l 13,5 blg , zadane W34/70 Edytowane 4 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Biscuit. Może byc ciekawe. A nie za jasne? Podwójna dekokcja ' date=' jak będzie za jasne to kapnę ekstrakty barwiącego. Swoja droga może Stowarzyszenie wyda wzornik barw dla piw , taki jak w farbach - przykładasz i wiesz jaki masz kolor w skali SRM :rolleyes:[/quote'] Byłby to przydatny gadżet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 * wlanie do zacieru głównego , ustalenie temp na 62°C Ciekawe do ilu dofermentuje, boję się, że bedzie za wytrawne. Ja zacierałem w 68*, dofermentowało do 4.3 °Blg ; może odrobinę za słodko. Teraz bym robił w 66*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 * wlanie do zacieru głównego ' date=' ustalenie temp na 62°C[/quote']Ciekawe do ilu dofermentuje, boję się, że bedzie za wytrawne. Ja zacierałem w 68*, dofermentowało do 4.3 °Blg ; może odrobinę za słodko. Teraz bym robił w 66*. wg wiki mocno odfermentowane Podstawowe informacje Gęstość początkowa: 11.9 ? 13.8°Blg Gęstość końcowa: 2.6 ? 4.1°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Dzisiaj Warka 154 Porter Opalenicki Zasyp oparty głównie na słodzie wiedeńskim i monachijskim II Teraz wsypane do lodówki turystycznej temp 70°C na jakieś 90-120 min , a ja jadę do Przema 70 po oryginalne drożdże od Grodzisza odzyskane z butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Cześć. .......a ja jadę do Przema 70 po oryginalne drożdże od Grodzisza odzyskane z butelki Oby o nie były jakieś dzikusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Cześć. .......a ja jadę do Przema 70 po oryginalne drożdże od Grodzisza odzyskane z butelki Oby o nie były jakieś dzikusy Uwarzymy spróbujemy , zapach ciekawy , może jutro ? Przema Grodzisz już na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Warka 154 Porter Opalenicki wyszło jakieś 22l 21 blg zadane gęstwą W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Uwarzymy spróbujemy , zapach ciekawy , może jutro ? Przema Grodzisz już na cichej Już sobie powarzyłem Może z rana uda się coś rozlać a wieczorem pośrutować Edytowane 9 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Uwarzymy spróbujemy ' date=' zapach ciekawy , może jutro ? Przema Grodzisz już na cichej[/quote']Już sobie powarzyłem Może z rana uda się coś rozlać a wieczorem pośrutować Nie ma warunków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Uwarzymy spróbujemy ' date=' zapach ciekawy ' date=' może jutro ? Przema Grodzisz już na cichej[/quote'']Już sobie powarzyłem Może z rana uda się coś rozlać a wieczorem pośrutować Nie ma warunków ? Q .. do pracy mam jechać o 12 na godzinkę albo dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Nie ma warunków ? Fajnie pachną te Grodzisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Nie ma warunków ? Fajnie pachną te Grodzisze Nooooo też tak uważam.Ciekawe drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Już sobie powarzyłem Może z rana uda się coś rozlać a wieczorem pośrutować Nie ma warunków ? Q .. do pracy mam jechać o 12 na godzinkę albo dwie Jak trzeba zatankować z dwadzieścia aut to mogę podjechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Nie ma warunków ? Q .. do pracy mam jechać o 12 na godzinkę albo dwie Jak trzeba zatankować z dwadzieścia aut to mogę podjechać Szef wrócił z ciepłych krajów i chyba doznał szoku ............. termicznego ( albo chodził bez czapki ) Makaron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Może z rana uda się coś rozlać a wieczorem pośrutować Naleję pilsa kolegom z pracy w tą "Twoją " 20l beczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Szef wrócił z ciepłych krajów i chyba doznał szoku ............. termicznego ( albo chodził bez czapki ) Tak to już jest z tymi szefami, że im czasem w beret wali i szukają dziury w całym jak mają gorsze dni albo żona nie dała ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 A co wy tu za eksperymenta uskuteczniacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 A co wy tu za eksperymenta uskuteczniacie? A takie tam eciu peciu nic szczególnego.Anteks kupil ziemie pod starym browarem w Gro, ja budynki i od jutra leci produkcja na razie dla żuli a potem się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 A tak poważnie to udało się pozyskać i rozmnożyć drożdże z butelki po 17 letnim grodziszu i zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Wygląda jakby się na wódkę umawiali, ale jakoś bardzo skomplikowanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Wygląda jakby się na wódkę umawiali, ale jakoś bardzo skomplikowanie Jak już to na dobre piwko a tak poza tym bielok masz fajny avatar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Cześć Ja rozumiem że o ile drożdże nie okażą się jakimiś dzikusami to jako dobro narodowe zostaną rozdzielone na krajowych piwowarów P.S Jeśli chodzi o avatar to dziś odkryłem że mam w netbooku kamerę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) A tak poważnie to udało się pozyskać i rozmnożyć drożdże z butelki po 17 letnim grodziszu i zobaczymy co z tego wyjdzie No to wiesz gdzie rodzina mieszka, nie? Edytowane 10 Lutego 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się