zbynieks Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) Witam na Południowym Podlasiu, nad rzeką - nomen omen - Piwonią. Wychylam się z notatkami, bo po pierwsze mogę nie pamiętać, po drugie ktoś mądry może co podpowie. Warki 1 i 2 były z brewkitów (Bitter Coopersa ze słodem w proszku i Brown Nut Ale Mountonsa ze słodem w syropie), zabutelkowane, w części wypite, trzymały parametry acz nie było cudu - nie ma się co wydostojewszczać. Notatki zaczynam od trzeciej. Warka nr 3 - Pszenica - 1 marca 2013 NIechmielony ekstrakt pszeniczny Weyermanna - 4 kg Lubelski 20 g - 60 min. Lubelski 10 g - 10 min. Droźdże wb 06 Gotowane 60 minut, wychłodzone przez noc, uwodnione drożdże zadane w temp. ok. 25 stopni. Warka 22,5 litra w temperaturze ok. 18 C. Po tygodniu (8 marca) Bailing spadł do ok. 4, na powierzchni ładna piana, smak na razie podejrzanie wodnisty. Zajrzę za tydzień. Edycja 14 marca: Zajrzawszy 14 marca zabutelkowałem przy ustalonym Bailingu ok. 2, zapodawszy 160 gram rozpuszonego w wodzie. Zapowiada się pysznie. Ceterum censeo ta zima już mię wcoorvia wyprowadza z równowagi. Edycja 23 marca: wyszło dość gęste, przyjemne piwko. Początkowo zapowiadał się na bardzo nagazowane, ale butelka, którą właśnie testuję jest nawet przymało bąbelkowa. Można dać ludziom. Edytowane 22 Marca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) Warka nr 4 - Bitter according to Makaron: Marynka Bitter - 1 marca 2013 Przepis z Wiki, autorstwa jw. http://www.wiki.piwo...renko_(Makaron) Jak napisali, tak zrobił, nie zanotował, ile wody poszło do wysładzania.. Na koniec mam 20 litrów 12 Bailngowego płynu. Zadane w temperaturze 24 stopni uwodnionymi S04. Po tygodniu dalej bulka, temperatura otoczenia 18C. Nie widzę powodu żeby zaglądać... Edycja 14 marca: dwa dni temu przestało wykazywać oznaki fermentacji burzliwej. A chrzanię, nic nigdzie nie przelewam, zabutelkuję w Wielką Sobotę. Tak właśnie zrobię. Edycja 28 marca: poszło do 36 butelek z 95 gramami cukru. Do zobaczenia w maju, będę tęsknił! Edycja 11 kwietnia: wstępne crash testy. Nasycenie spore, w zapachu i smaku mocno słodowe, mało klarowne, chyba fajnie się ułoży. Mało chmielowe, ale może tak ma być... Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Warka nr 5 - Irish Red Ale z zestawu Browamator - 15 marca Skład: - słód pale ale Weyermann 2,7 kg,, - słód monachijski Typ I Weyermann 0,8 kg, - słód Carared® 0,5 kg, - palony jęczmień (roasted barley) Weyermann 0,05 kg, Chmielenie - chmiel aromatyczny Marynka 30 g (granulat), - chmiel goryczkowy Lubelski 20 g (granulat), - drożdże Safale S-04 11,5 g, Zacieranie - 65 C - 60 min, negatywna próba jodowa już po 40 minutach, być może wcześniej. 72 C - 10 min Mash out Chmielenie - 20 g Marynki w 10 minucie, 30 g Lubelskiego w 35 minucie, w 70 - 10 gram Lubelskiego i pogotowałem z 5 minut jeszcze. Tak wyszło dość niechcący, bo coś musiałem lekko pomylić przy wysładzaniu i wyszło za dużo płynu, musiałem redukować. Ponadto przy chmieleniu w woreczkach postanowiłem je obciążyć maleńkimi łyżeczkami, bo w poprzednich warkach pływały mi kraulem po wierzchu. Lubelski ładnie został w woreczku, Marynka wybrała wolność. Wyszło 20 litrów Zadane drożdżami rehydratyzowanymi w temperaturze drożdży i piwa ok. 25 stopni. Fermentacja w temperaturze otoczenia ok. 18 stopni. Edycja 4 kwietnia: zabutelkowane 37 butelek półlitrowych, gęstwa pobrana. Edycja 27 kwietnia: Hmmm, albo coś niechlujnie zrobiłem ze zlewaniem, albo jednak trzeba się przekonać do obligatoryjnej cichej, albo coś nie tak z doborem drożdży czy co, ale trochę czuć drożdże, jak w kwasie chlebowym trochę... Pić się jak najbardziej da, nawet fajne. Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Warka nr 6 - Full Aroma Hops Carlberg - 23 marca 2013 Skład: słód pilzneński Litovel4 kg chmiel goryczkowy Sybilla w szyszkach - 47 gram chmiel uniwersalny Centennial - 80 g chmiel aromatyczny Lubelski - 10 g tabletka Fuggles - 1 sztuka Zacieranie wsypane do 11 litrów wody w o temp 40 C, podgrzane do 64 - 65 C - 15 minut przerwa dodany litr gorącej wody i podniesiona do 74 stopni - 45 minut przerwa mash out Wysłodzone 18 litrami wody w temperaturze ok. 75 C Otrzymałem ok. 25 litrów brzęczki 10 minut po zagotowaniu wrzuciłem 47 g Sybilli w szyszkach po 45 minutach dodałem 60 g Centennial w granulacie po 60 minutach dodałem 10 g Lubelskego w granulcie po 68 minutach dodałem 20 g Centennial w granulacie po 70 minutach zakończyłem chmielenie. Na zimno dodam tabletę Fuggles na drugi tydzień cichej Otrzymałem 20 litrów płynu Po schłodzeniu na balkonie zadałem zrehydratyzowanymi Danstar Windsor. Temperatura brzęczki 25 stopni,temperatura płynu z drożdżami 20 stopni, temperatura otoczenia 20 stopni, po 5 godzinach 3 cm piany. Edycja 11 kwietnia: zabutelkowałem 31 butelek 0,5 litra. Jedna pękła szyjka, a przez w trakcie przelewania do fermentora z kranikiem nie połapałem się, że kranik jest w pozycji "otwarte" i ze 2 litry poszły na podłogę. W smaku niezbyt intensywne, ale ten Centennial okazuje się być fajnym chmielem... Oceniam jako udane, oby mu czas jeszcze pomógł. Edycja 18 kwietnia: fajne, amerykańskie piwko będzie. Jedno otworzyłem, bo mi się bąbelki w butelce zaczęły robić. Cos nie tak musiało być z butelką, bo po schłodzeniu i otworzeniu urwało szyjkę, choć wcale mocno nie nagazowane. Druga butelka też nie zwiastuje granatów, Za tydzień będzie można regularnie pić. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 brzeczka, bez ogonka Swoją drogą to jakiś sezon na FAH jest, gdzie nie spojrzeć do zapisków to jakieś wariacje na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 a bo to chyba bardziej szał na mocno chmielone rzeczy, dodatkowo jest sprawa ustalenia stylu polish ale, a to jakby w tym kierunku coś musi iść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 TAk się zastanawiam, czy z chmieleniem na aromat nie przegiąłem i czy lepiej może zrezygnować z chmielenia na zimno? Bo w sumie piwo raczej niespecjalnie gęste, w dwa dni odfermentowało, a tego chmielu wielu.. Ktoś podpowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 chmielu nigdy nie za wiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 (edytowane) Przy przelewaniu na cichą skosztujesz i będziesz wiedział czy wystarczy, czy jeszcze coś sypnąć. Edytowane 25 Marca 2013 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Warka nr 7 - Full Aroma Hops 2 - 30 marca 2013 Skład: Słód pilzneński (pomieszany Litovel i Strzegom) 4100 g 45 g magnum granulat 60 g lubelski 1/2 tabletki Aroma Zacieranie Wrzucone do 40 stopni, 12 litrów, szybko podgrzane do 66, 10 min. przerwy podgrzane do 72, 45 min. przerwy podgrzane do 76, 10 min przerwy Wysładzanie do 25 litrów Chmielenie 75 minut 70min 45 g magnum 20 min 30 g lubelski 0 min 30 g lubelski na cichą dam pół tabletki Aroma Zadane w 20 stopniach US 05, wyszło 19,5 litra brzeczki ok. 13 Bailinga. Edycja 7 kwietnia: pierwszy raz tworzę na US 05, po 8 dniach dalej mi grzeje, na powierzchni kłęby piany, nie ma jak Bailinga zmierzyć, ale chyba i nie ma po co. Na windsorach te same piwko w 5 dni się obrobiło, a tu kotłuje Edycja 18 kwietnia: zabutelkowane 37 butelek z 130 gramami cukru. Fajne, dość słodowe. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka nr 8 - Malinka za uchem - 4 kwietnia 2013 Zacieranie": 1 kg pilzneński litovel 1,5 kg pale ale weyermann 0,5 kg cara crystal 10 minut 63 stopni 50 minut 72 stopnie mash out Wysładzanie do 16 litrów Gotowanie 30 g Perle 60 minut 15 g Lubelski 5 minut 15 g Sybilla 5 minut Po wystudzeniu dodałem 3 pół litrowe syropy malinowe firmy Paola i 5 litrów wody Żywiec Zadane 150 mililitrami drożdży Safale 04 jednodniowymi, drugi przebieg Edycja 27 kwietnia: zabutelkowane 37 butelek z dodatkiem niecałych 200 ml soku i 2 tabletek słodzika z LIdla, do niektórych eksperymentalnie 1 albo 3.Zapowiada się bardzo fajnie. Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Pierwszy raz robię na gęstwie. Jak się mogły droźdżaki na te słodkości rzucić, normalnie jak Wujek Zenek we święta! 2 godziny po zadanie zachrzaniało tak żwawo ze hej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka nr 9 - Harcerskie - 12 kwietnia 2013 Zasyp: 1,5 kg - pilzneński 350 g - wiedeński 350 g - caraamber Zalew: Franziskaner, Obolon, Trybunał Trójsłodowy, warka nr 3 Zasyp wsypany do 8 litrów wody 68 stopni, podniesiona temperatura do 73 stopni, 60 minut Mash out Wysładzanie do 24 litrów Gotowanie: Centennial - 20 g - 60 min Amarillo - 20 g - 60 mim Cintra - 30 g - 5 min Cascade - 30 g - 5 min Przelewanie do fermentora po raz pierwszy z użyciem zmywaka drucianego na końcu rurki. Zebrało sporo. Wyszło 21 litrów bailing 5 Zadane rehydratyzowanymi drożdżami US 05. Edycja 29 kwietnia: zabutelkowane 25 kwietnia w 35 butelek ze 150 gramami cukru pudru. Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 ... Po wystudzeniu dodałem 3 pół litrowe syropy malinowe firmy Paola i 5 litrów wody Żywiec Zadane 150 mililitrami drożdży Safale 04 jednodniowymi, drugi przebieg Poczytaj co jest tam w składzie tego syropu. Niewiele tam malin. Lepiej zrobić własny sok malinowy w sokowniku (w sezonie malinowym) i dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Jasne że tak. Tylko wszystkie te syropy tak mają, że maliny to tam śladowo, a obstalunek od Kobiety Mojego Życia był natychmiastowy, żeby na czerwiec było. Latem oczywiście powtórzę. Zapowiada się fajne piwko, tylko, kurczę, mocnawe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka nr 10 - Cider znad Piwonii - 16 kwietnia 2013 5 litrów soku jabłkowego z Biedrony z koncentratu 3 litry czystego świeżego soku 3 litry czystego świeżego soku z dodatkiem soku z cytryny. Łącznie to wszystko takie antonówkową trochę. Zadałem 4 gramami dedykowanym drożdży Safale Safcider, uwodnionymi w wodzie z sokiem jabłkowym. Ustawiłem w szklanym gąsiorze na burzliwą w temperaturze ok. 20 stopni. Edycja 18 kwietnia: pierwszy raz obserwuję pracę droźdży cydrowych. Wcale nei wytwarzają piany, do roboty wzięły się w ciągu 2 godzin, pracują ochoczo. Edycja 7 maja: poszło do 19 butelek z 72 gramami cukru. Fajne, rześkie... Edytowane 7 Maja 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka nr 11 - AIPA - 19 kwietnia 2013 Zasyp: 5 kg pale ale Strzegom 1 kg pilsner Strzegom 0,65 kg Caraamber Zalew: Starovar, 1795, LAger Dunkel z Rebela, Bohemian Pilsner z Rebela, Obolon Biłe. Piątkową tradycją jest badanie rozmaitych ze sklepu. A nuż... Zatarte w 20 litrach wody 64-68 C Wysładzanie do 24,5 litra Chmielenie: Chinook 20 g - 60 min Amarillo - 20 g - 60 min Willamette - 20 g - 3o min Willamette - 20 g - 25 min Cascade - 15 g - 15 min Citra - 15 g - 15 min Cascade - 15 g - 5 min Citra - 15 g - 5 min Łącznie IBU 79, czyli poza granicami stylu. Na cichą dam tabletkę Fuggles Zadane świeżą gęstwą US 05 po harcerskim Edycja 12 maja: zabutelkowane 40 butelek z 160 g cukru Edytowane 12 Maja 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka nr 12 - Miodowe wg. Zbyszka T - 27 kwietnia 2013 Zasyp: 2 kg pilzneńskiego Litovel' 0,5 kg Abbey Malt Weyermann 100 g Caramunich I Weyerman 0,5 kg karmelowy jasny (30) Strzegom 100 g płatki jęczmienne błyskawiczne 2 kg miodu wielokwiatowego Chmielenie: 30 g Marynka - 60 minut 30 g - EKG - 5 minut Drożdże świeżuteńka gęstwa po warce nr 8 miodowej na S04. Zacieranie: 10 minut 65 w 12 litrach wody 50 minut 72 Mash out Miód dodany rozpuszczony w litrze wody 10 minut przed końcem gotowania. Edycja 17 maja: poszło do 35 butelek z 160 gramami glukozy i po jednej tabletce słodzika z Lidla. Gęstawe... Edytowane 17 Maja 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Warka nr 13 - Kwas razem z młodym, niech nabiera odruchów - 27 kwietnia 2013 Skład 170 gram Kawy zbożowej Kujawianka 8 gram chmielu lubelskiego szyszki 200 gram miodu 300 gram cukru 5 gram kwasku cytrynowego 20 rodzynek 5 gram drożdży piekarniczych. Przynaglony domaganiem się synka, który zwykle dzielnie asystuje przy rozlewie, uczyniłem co uczyniłem Do 10 litrów gotującej się wody wrzuciłem kawę, chmiel, cukier i miód. Gotowałem kwadrans. Po wystudzeniu zadałem drożdżami rozprowadzonymi w 100 mililitrach kwasu. Zabutelkowałem do 12 półtoralitrowych butelek tak do wysokości 1/3 albo trochę mniej. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 14 - American Ale Mosaic - 1 maja 2013 Zasyp: 5 kg pilzno Strzegom 0,5 kg karmelowy 30 Strzegom Zacieranie 17 litrów w 65 C- 60 min Mash out Chmielenie 20 g Chinook - 60 min 20 g Mosaic - 10 min 20 g Mosaic - 5 min 20 g Mosaic - pójdzie na zimno Drożdże Zrehdratyzowane US 05. Wyszło 19 litrów bailing ok. 15, planowałem mniej. Ale woli Bożej się nie będę sprzeciwiał... Edycja 23 maja - 35 butelek ze 130 gramami cukru Edytowane 24 Maja 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Jeżeli masz to na zimno dałbym więcej Mosaica, u mnie 20 gram na 5 dni przyniosło nikłe efekty, teraz wrzuciłbym go około 30-40 gram na zimno Co najlepsze nie czuć z niego za bardzo cytrusów u mnie lecz kwiaty i porzeczkę czarną, a w tle dopiero retronosowo da radę wyczuć jakieś tropikalne owoce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Mówisz masz... Tak uczynię, tym bardziej że się mi bailing spod kontroli wymknął, jakąś dużą wydajność osiągnąłem, w prostym garze coś z 15 bailingów niespodziewanie wyskoczyło... A teraz jak już zimne i muszę drożdże zadać, to nie chcę dolewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 15 - Cascade Ale - 8 maja 2013 Zasyp: 3,5 kg pale ale 2 kg pilzno 250 g Abbey Malt Zacieranie: 66-63 C 60 min. Chmiel 30 g El Dorado 60 min 10 g Cascade - 25 min 10g Cascade - 10 min 20 g Cascade 5 min 20 g Cascade 1 min 20 g Cascade na zimno tydzień mech irlandzki 5 g 15 minut Drożdże Safale 05 Edycja 1 czerwca; 31 maja zabutelkowano 37 butelek z 150 g cukru Edytowane 1 Czerwca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Warka nr 16 - Koffi & Tea Anniversary Ale - 15 maja 2013 Zasyp: 3,5 kg pilzneński 1 kg pale ale 650 g wiedeński Zacieranie 66 C - 60 min mash out Wysładzanie do 25 litrów Chmielenie 20 g chinook 60 min 15 g Cascade 25 min 15 g Citra 15 min 15 g Cascade 5 min 15 g Citra 5 min Drożdże Daany Fav bez startera pierwszy pasaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Daany Fav Denny's Favorite ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się