Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 W "Resztkowym" Dunkel Waizenie pojawiła się piękna infekcja. Decyzja zapadła kanał. Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Jak tego dokonaliście ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Fajna fota, dobra na tapetę na pulpit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Jak tego dokonaliście ? Jakbym wiedział takie rzeczy to bym zagrał w totka, nie mam pojęcia jak do tego doszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Się zaglądało zbyt często... Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Fajna fota, dobra na tapetę na pulpit. Można się częstować, lepszej jakości nie mam bo to z "mądrofona" Edytowane 28 Czerwca 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 A w smaku jakie jest ? Ja ostatnio miałem coś podobnego ale jako że piwo w smaku było całkiem niezłe przelałem w butelki i jakoś nie ma tragedii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Się zaglądało zbyt często... Łukasz fermentory mam przezroczyste z AP, przecież wiesz. A w smaku jakie jest ? Ja ostatnio miałem coś podobnego ale jako że piwo w smaku było całkiem niezłe przelałem w butelki i jakoś nie ma tragedii Nie wiem, nie piłem i jakoś nie mam zamiaru reszta ekipy też sie nie garnie do organoleptycznych testów specjalnie. Edytowane 28 Czerwca 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Polecam CLO2 od kiedy zacząłem używać nie miałem kwasa Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Podchloryn wydaje mi się strasznie skomplikowany w użyciu planuje za to zakup nadwęglanu sodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 A dlaczego nie CLO? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Bo trzeba robić roztwory i czekać 24h u nas dużo się dzieje spontanicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 24 h to musisz czekać przy roztworze aktywnym, jak już go masz to roztwór roboczy robisz w 5 sekund. Ja przechowuję około 2,5 litra RA i z niego sobie robię RR. I też jak Raczek polecam CLO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Jak tego dokonaliście ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Kto jak kto, ale taki spec od infekcji w większości warek powinien to wiedzieć. Swoja drogą piękny tlenowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Łączę się w bólu... Hmmm... Wrzuć może zdjęcie do wątku o infekcjach w celach edukacyjnych dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 #005/13 Pale Ale Wyszło 26 x 0,5 do re fermentacji 100g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Na 13 litrów 100 g cukru! Oby było dofermnetowane. Kup kask i zestaw małego sapera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Na 13 litrów 100 g cukru! Oby było dofermnetowane. Kup kask i zestaw małego sapera. Bez przesady To jest niecałe 4g/flaszkę. Dość długo dawałem cukier do butelek miarką 4g i owszem piwo czasami było przegazowane, ale po saperów dzwonić nie musiałem Kwestia też jak szybko to piwo zostanie wypite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Spokojnie bez nerwów piwo ma stać w piwnicy docelowo 3-4 miesiące, tam raczej nikomu nie zrobi krzywdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Na 13 litrów 100 g cukru! Oby było dofermnetowane. Kup kask i zestaw małego sapera. Bez przesady To jest niecałe 4g/flaszkę. Dość długo dawałem cukier do butelek miarką 4g i owszem piwo czasami było przegazowane, ale po saperów dzwonić nie musiałem Kwestia też jak szybko to piwo zostanie wypite Znając ekipę tego browaru to są małe szanse na to by to piwo zdążyło się przegazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Przecież napisałem: oby było odfermentowane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Myślę że jest 2 tygodnie stało na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Wakacje się kończą pora podsumować "dokonania". W sumie udało się uwarzyć trzy warki z czego dwie w ostatnim tygodniu. Warka #006/13 Full Aroma Hops nie ma sensu kopiować receptury. Z pomocą przyjechał Shooter, z nowości śrutowanie słodów wiertarką, grzanie wody na kuchence w 10l garnku no i gwiazda warzenia refraktometr Shootera .(powiem tyle refraktometr mam już na liście zakupów) Z samego warzenia nie pamiętam już za wiele ale wydajność była naprawdę dobra i mieliśmy świetny przełom. Warka 007/13 Pieroński Dry Stout (link do receptury) Masakra, porozsypywaliśmy słody korki trzaskały co chwile poplątałem przerwy o dogrzewaniu się grzałką zanurzeniową nie było mowy termostat kontuzjowany - kontrola temperatury samym regulatorem mocy mieszadło mechaniczne posztukowane w ostatniej chwili... 9h w kuchni istny dramat. Podziękowania dla Leszcza za gęstwę 1084 Irish Ale Wyszło 16L 12 BLG kiepawo trochę... Warka 008/13 Koelsch (link do receptury) Receptura i gęstwa 2565 od Shootera Warka trochę "na spontanie" ale problemów praktycznie wcale jedyny minus że starter 2565 zrobiłem na brzeczce z Dry Stouta bo zgubiły się suche ekstrakty z BA Jestem w szoku że samym regulatorem mocy można tak dobrze kontrolować temperaturę. Czas pracy 6h Wyszło 18L 12 BLG A w poniedziałek inauguracja nowego gara i zwiększenie wybicia. Edytowane 26 Września 2013 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 FAH zaliczył kanał, ostatni raz wlałem cokolwiek do fermentora z kranikiem. Koelcha wyszło 34x0,5 do refermentacji 107g glukozy w roztworze wodnym W zeszłym tygodniu udało się zainaugurować nowy garnek i uwarzyć jednocześnie dwie warki małą (19l) i dużą (41l) Podziękowania dla kolegi Wichury który podzielił się ze mną parametrami gara wg BS2 Warka mała (Witbier wg Dori.) Masakra, masakra masakra wyszło tak gęste że mieszadło mechaniczne się zatrzymywało, słód się zbrylił filtracja katorga. Koniec końców wyszło X* litrów 16 BLG. Drożdże Brewferm Blanche Piwo po tygodniu zeszło do 8 BLG i trzeba je przenieść w jakieś cieplejsze miejsce, młode piwo w smaku bardzo obiecujące. Warka duża Polskie Ale ( Receptura z warki nr 2 przeskalowana w BS2) Tu prawie bez problemów (stopił się kabel sondy termometru na szczęście jest zapasowy termostat) mieszane łychą drzewnianą co 10-15 min przyrost temp odpowiedni. Generalnie było świetnie do czasu kiedy okazało się że mamy za małą kadź filtracyjną. Wysładzanie na 2x po połowie młóta wyszło X* litrów 15,5 BLG, po tygodniu jest 5 BLG w fermentorze "A" i 5,5 w "B" oba na drożdżach s-33 Zdecydowaliśmy że piwa jeszcze postoją na burzliwej, przyczyniło się do tego też pęknięcie pokrywy fermentora... Temperatura w fermentowni 15-16 stopni. P.S. Nowy garnek ma na imię Henryk Zdjęcie poniżej. *Ilość litrów poprawie jak skonsultuje się z resztą załogi browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratio Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Bardzo ciekawie czyta się wasz temat Kto wybierał imię dla garnka? Trzymam kciuki za was, oby kwas się was nie imał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się