Skocz do zawartości

Witam ;]


piaskun

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad domową produkcją napoju Bogów :beer:

I tak oto trafiłem na Waszą strone ! Na wstępie chciałbym podkreślić , że moja wiedza na temat piwowarstwa sprowadza się jedynie do "degustacji" :)

 

Przejrzałem wstępnie forum - mam już upatrzone przyrządy do produkcji, ale ...

No właśnie , ale !

 

Swoją wiedze zaciągnąłem głównie z tego filmiku:

Teoretycznie wiem co i jak. Żeby nie zakładać nowych tematów proszę o pomoc !

 

Z tego co wywnioskowałem z tego filmiku koleś używa:

- ekstraktu "Cooper's Draft" (rozumie, że jest to brewkit ?)

- cukier / sacharoza 1 kg (?)

- opcjonalnie można dodać płynna glukoze (ja chyba zrezygnuje z tej opcji)

 

Tak z własnego doświadczenia mógłby ktoś mi napisać jakich dokładnie składników (i ile) potrzebuje do uwarzenia piwka z brekwit'u?

Pewnie później przejde do zacieru, ale powoli - wszytko w swoim czasie :)

 

Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość :)

Edytowane przez piaskun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie na forum! :beer:

 

Jeżeli nie chcesz nic dokupywać (nie wiem czy coś już masz) to zrób po prostu 10 czy też 12 litrów tylko z brewkita, nic nie dodając więcej.

Optymalne to zakupić sobie 1.7 czystego jasnego ekstraktu słodowego i wtedy masz już 20l piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Na początek zrób z kita BEZ cukru , będziesz potrzebowa jeszcze garnek około 5l i pojemnik do fermentacji 15l . Jeśli chcesz kupić taki to zastanów się czy od razu nie kupić 30l bo przyda się w przyszłości . Garnek znajdziesz na pewno w kuchni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź !

Już nie moge się doczekać, aż przyjdzie do mnie zestaw :beer:

 

Mam jeszcze takie małe pytanko:

Możecie zapodać linkiem do jakiegoś artykułu / tematu gdzie w prosty - łopatologiczny sposób opisany jest dokładniej proces zacierania ?

Przeczytałem już ten artykuł, ale jest to troche zagmatwane :)

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=555699

Edytowane przez piaskun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzw. Zacieranie na lenia. Opis jak zbudować kadź zacierno-filtracyjną i z instrukcją obsługi. Na kolejnych stronach jest to opisane jeszcze łatwiej.http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam-.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Najlepiej uzupełnij swoje dane w profilu a może okaże się że jest ktoś o rzut beretem od Ciebie kto zaprosi cie na wspólne zacieranie i wszystko stanie się jasne. Polecam zacieranie, o wiele taniej, większy wpływ na efekt końcowy, lecz niestety proces bardziej czasochłonny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.