Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Wiem, że młodziak w browarnictwie jestem, ale po pierwszej już warce zaczęły mnie wkurzać te budżetowe fermentory BA, są trochę takie zbyt delikatne i nie bardzo mi się podoba mocowanie pokrywek, za każdym razem trzeba je czasem na siłę wyrywać i zawsze mam obawę, że w najmniej odpowiednim momencie to cholerstwo po prostu pęknie. Czy mieliście do czynienia z fermentorami Speidel? http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=10511786 . Widzę, że są solidnie wykonane z grubszego tworzywa, pokrywkę mamy przykręcaną i fajny patent z kranikiem, który jest solidniejszy i nie zawsze musi być zamontowany. Docelowo myślę nad takim zestawem: * fermentor a właściwie "wiaderko" BA z kranikiem i fałszywym dnem do zacierania (już mam i przy okazji jest solidnie ocieplone, żeby trzymało temperaturę - przy ostatnim zacieraniu spadek temp. w ciągu godziny to niecałe 2st.C) * dwa fermentory Speidel 30 litrów, jeden na burzliwą, drugi na cichą * ewentualnie trzeci fermentor "wiaderkowy" BA tak w razie czego, który zresztą też posiadam. Wiem, że Speidel trochę kosztuje, ale to nie jest problem, jeśli ma długo i bezproblemowo służyć a ja dodatkowo jakoś nie lubię "półśrodkowych" rozwiązań i chcę też w razie czego spokojnie to rozmontować i schować do szafy. A tak swoją drogą poniżej zdjęcie, na którym się chwalę swoim pierwszym urobkiem, przedstawiam Wam BPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 W tej cenie to lepiej fermentować w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) Drogie ale porządne. Są nie do zdarcia. Można nimi rzucać, turlać je, co Ci się podoba. Pokrywy są szczelne, i nigdy mi się nie zdarzyło żeby drożdże je wysadziły jak były pełne beczki. Z czasem osadza się na nich ciemny osad ale terapia sodą kaustyczną i są jak nowe. rzadko miałem w nich zakażenie. Może z 3-4 razy na wszystkie moje warki. Ja ich używałem ale 60l x 3. Edytowane 31 Marca 2013 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 W kegu niby też można, ale trochę wątpię czy za 126 zł da się takowego kupić + oczywiście niezbędne przeróbki no i keg mi się do lodówki nie zmieści (dolna fermentacja), a to ważne dla mnie :-). Qxa - naprawdę porządnie wyglądają :-) Długo ich używasz? jakieś zauważone wady? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palus122 Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 widziałem bardzo podobne w Carrefour do kiszenia kapusty poj. 30 lit. cena 60 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Ja kilka lat temu kupiłem w winohobby kilka fermentatorów szwedzkich, są grube i wg mnie o "niebo lepsze" od tych co ma konkurencja , cena teraz ok 45zł/szt:, jak kupowałem były o 10zł tańsze. http://www.winohobby...uct&prod_id=522 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Może i są solidniejsze od zwykłych kubełków, ale chyba forma Speidela wydaje się bardziej praktyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Jeśli chodzi o fermentatory 30-33l to moim zdaniem szkoda kasy na taką inwestycję, bo zwykłe wiadra sprawują się bez zarzutu, w tych 30-tkach speidla widzę małe utrudnienie przy myciu z osadu drożdżowego, natomiast większe 60l i 120l już wyglądają lepiej /mam taką jedną sztukę/ doskonała jakość, ale cena wybitnie niekorzystna i przez to używałem i dalej używam beczek z allegro które są tak samo praktyczne, a cena nieporównywalna. Co do fermentacji w kegach też przerabiałem, dobre rozwiązanie, ale przenoszenie i podnoszenie 50l kegów przez dwa lata mi zbrzydło, to jedyny minus - ciężar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Urzywałem ich około 2,5 roku i byłem zadowolony. Ale teraz ze względu na wybicie przerzuciłem się na większe - 260l z allegro, teflonowane w środku. (łatwiej się je myje). Ale te speidlowskie są bardzo dobre, ale i drogie. Żadnych wad w nich nie stwierdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Dzięki za uwagi :-) z myciem to sobie poradzę, na początek chyba kupię jedną sztukę jak sie uda to jeszcze w tym miesiącu i zobaczymy jak się sprawdzi, póki co zasuwa do mnie jeszcze garnek inox 37.7l (ostatnią warkę robiłem na pożyczonym) i dwa zestawy z BA (Mild Ale i Dry Stout) i na ten miesiąc chyba wystarczy zakupów :-). Jeszcze raz dzięki za cenne odpowiedzi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Przy dry stoucie kontroluj wodę przy wysładzaniu, tzn kontroluj poziom blg, mimo, że stout ma być wodnisty, to możesz otrzymać zbyt wodnistego stouta stosując się do instrukcji ; ) PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Proszę o trzymanie się tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Znalazlem na allegro coś takiego http://allegro.pl/beczka-60l-beczki-60l-teflon-60l-do-kapusty-teflon-i3127737371.html Pytanie tylko jak z czyszczeniem tego teflonu chamią i czy nie ma on wpływu na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Nie ma wpływu, czyścisz normalnie jak inne fermentatory, o tych beczkach pisałem, mam je u siebie - dobra jakość za niską cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Znalazlem na allegro coś takiego http://allegro.pl/be...3127737371.html Pytanie tylko jak z czyszczeniem tego teflonu chamią i czy nie ma on wpływu na piwo? Kupiłem u tego sprzedawcy kilka sztuk. Doskonale się sprawdzają. Problemów z myciem nie stwierdziłem. Nadają się także jako pojemnik do wysładzania, ze względu na szeroki otwór. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez srebrny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Kurde, za taką cenę bym się nie zastanawiał - mnie na razie limituje gar do zacierania i fakt, że nie mam teraz jak robić w innym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Kurcze wszystko byłoby pięknie gdyby były 2x mniejsze :-( 60-tek niestety nie zmieszczę do mojej "szafy fermentacyjnej" a cena rzeczywiście zajeb....ardzo dobra :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Czy ktoś używa takich pojemników? http://allegro.pl/beczka-30l-kapuste-ogorki-kiszenia-pojemnik-beczki-i3115503426.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech.zywiec Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Znalazlem na allegro coś takiego http://allegro.pl/be...3127737371.html Pytanie tylko jak z czyszczeniem tego teflonu chamią i czy nie ma on wpływu na piwo? Kupiłem 3 takie beczki. Z adresu nadawcy wnioskuję, że transportowano w nich lakiery lub inną chemię. Nie posiadają też atestu spożywczego. Myślicie, że można ich bez obaw używać do fermentacji? Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez lech.zywiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Po co , w takiej cenie kupisz NORMALNY fermentator z szeroką pokrywą. "Po co kombinować pod wiatr?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Czy ktoś używa takich pojemników? http://allegro.pl/be...3115503426.html używam takiej beczki 60l, generalnie jest ok, ale nie jest szczelna, mój kuzyn używa takiej samej i łapie szczelność, ale producent nie gwarantuje jej szczelności, tak czy siak brak szczelności nie przeszkadza, piwo od tego się nie zepsuje bo nieszczelności są za małe na to aby powietrze z atmosfery zdominowało środowisko po pokrywą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Poszukaj może z lepszego źródła, moje były po mleku w proszku Biotit "normalny" ma 30l, natomiast beczka 60l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Jutro chce zamówic dwie beczki które maja służyc do fermentacji duzych warek.. Zastanawiam sie czy wybrac te beczki z atestem (w środku mają jakis wystający biały cycek - wiecie co to moze być) http://allegro.pl/beczka-beczki-pojemniki-55l-60l-i3106517674.html czy te bez atestu ale z teflonem http://allegro.pl/beczka-60l-beczki-60l-teflon-60l-do-kapusty-teflon-i3166082491.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Co do tych beczek z teflonem - mam parę i wyglądają bardzo solidnie, a wnętrze jest, że się tak wyrażę, wręcz subtelne Rozmawiałem ze sprzedawcą i powiedział, że jest na nich oznaczenie "hdpe", i że sprowadzano w nich suplementy diety. Nie zamierzam się zbytnio przejmować tym atestem. Wymyję, zdezynfekuję clo2 i będzie w sam raz na piwa lubiące spacery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Jutro chce zamówic dwie beczki które maja służyc do fermentacji duzych warek.. Zastanawiam sie czy wybrac te beczki z atestem (w środku mają jakis wystający biały cycek - wiecie co to moze być) http://allegro.pl/be...3106517674.html czy te bez atestu ale z teflonem http://allegro.pl/be...3166082491.html . Ja mam z drugiego linka i sobie chwalę. Dodatkowym plusem jest szeroki otwór, który ułatwia wysładzanie( jeśli taka potrzeba). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się