Drzewo Jeżozwierza Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Wiem, że młodziak w browarnictwie jestem, ale po pierwszej już warce zaczęły mnie wkurzać te budżetowe fermentory BA, są trochę takie zbyt delikatne i nie bardzo mi się podoba mocowanie pokrywek, za każdym razem trzeba je czasem na siłę wyrywać i zawsze mam obawę, że w najmniej odpowiednim momencie to cholerstwo po prostu pęknie. Czy mieliście do czynienia z fermentorami Speidel? http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=10511786 . Widzę, że są solidnie wykonane z grubszego tworzywa, pokrywkę mamy przykręcaną i fajny patent z kranikiem, który jest solidniejszy i nie zawsze musi być zamontowany. Docelowo myślę nad takim zestawem: * fermentor a właściwie "wiaderko" BA z kranikiem i fałszywym dnem do zacierania (już mam i przy okazji jest solidnie ocieplone, żeby trzymało temperaturę - przy ostatnim zacieraniu spadek temp. w ciągu godziny to niecałe 2st.C) * dwa fermentory Speidel 30 litrów, jeden na burzliwą, drugi na cichą * ewentualnie trzeci fermentor "wiaderkowy" BA tak w razie czego, który zresztą też posiadam. Wiem, że Speidel trochę kosztuje, ale to nie jest problem, jeśli ma długo i bezproblemowo służyć a ja dodatkowo jakoś nie lubię "półśrodkowych" rozwiązań i chcę też w razie czego spokojnie to rozmontować i schować do szafy. A tak swoją drogą poniżej zdjęcie, na którym się chwalę swoim pierwszym urobkiem, przedstawiam Wam BPA Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 W tej cenie to lepiej fermentować w kegu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 (edited) Drogie ale porządne. Są nie do zdarcia. Można nimi rzucać, turlać je, co Ci się podoba. Pokrywy są szczelne, i nigdy mi się nie zdarzyło żeby drożdże je wysadziły jak były pełne beczki. Z czasem osadza się na nich ciemny osad ale terapia sodą kaustyczną i są jak nowe. rzadko miałem w nich zakażenie. Może z 3-4 razy na wszystkie moje warki. Ja ich używałem ale 60l x 3. Edited March 31, 2013 by Qxa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drzewo Jeżozwierza Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 W kegu niby też można, ale trochę wątpię czy za 126 zł da się takowego kupić + oczywiście niezbędne przeróbki no i keg mi się do lodówki nie zmieści (dolna fermentacja), a to ważne dla mnie :-). Qxa - naprawdę porządnie wyglądają :-) Długo ich używasz? jakieś zauważone wady? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
palus122 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 widziałem bardzo podobne w Carrefour do kiszenia kapusty poj. 30 lit. cena 60 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Ja kilka lat temu kupiłem w winohobby kilka fermentatorów szwedzkich, są grube i wg mnie o "niebo lepsze" od tych co ma konkurencja , cena teraz ok 45zł/szt:, jak kupowałem były o 10zł tańsze. http://www.winohobby...uct&prod_id=522 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drzewo Jeżozwierza Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 Może i są solidniejsze od zwykłych kubełków, ale chyba forma Speidela wydaje się bardziej praktyczna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Jeśli chodzi o fermentatory 30-33l to moim zdaniem szkoda kasy na taką inwestycję, bo zwykłe wiadra sprawują się bez zarzutu, w tych 30-tkach speidla widzę małe utrudnienie przy myciu z osadu drożdżowego, natomiast większe 60l i 120l już wyglądają lepiej /mam taką jedną sztukę/ doskonała jakość, ale cena wybitnie niekorzystna i przez to używałem i dalej używam beczek z allegro które są tak samo praktyczne, a cena nieporównywalna. Co do fermentacji w kegach też przerabiałem, dobre rozwiązanie, ale przenoszenie i podnoszenie 50l kegów przez dwa lata mi zbrzydło, to jedyny minus - ciężar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Urzywałem ich około 2,5 roku i byłem zadowolony. Ale teraz ze względu na wybicie przerzuciłem się na większe - 260l z allegro, teflonowane w środku. (łatwiej się je myje). Ale te speidlowskie są bardzo dobre, ale i drogie. Żadnych wad w nich nie stwierdziłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drzewo Jeżozwierza Posted April 1, 2013 Author Share Posted April 1, 2013 Dzięki za uwagi :-) z myciem to sobie poradzę, na początek chyba kupię jedną sztukę jak sie uda to jeszcze w tym miesiącu i zobaczymy jak się sprawdzi, póki co zasuwa do mnie jeszcze garnek inox 37.7l (ostatnią warkę robiłem na pożyczonym) i dwa zestawy z BA (Mild Ale i Dry Stout) i na ten miesiąc chyba wystarczy zakupów :-). Jeszcze raz dzięki za cenne odpowiedzi :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Przy dry stoucie kontroluj wodę przy wysładzaniu, tzn kontroluj poziom blg, mimo, że stout ma być wodnisty, to możesz otrzymać zbyt wodnistego stouta stosując się do instrukcji ; ) PZdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Proszę o trzymanie się tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anginsan Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Znalazlem na allegro coś takiego http://allegro.pl/beczka-60l-beczki-60l-teflon-60l-do-kapusty-teflon-i3127737371.html Pytanie tylko jak z czyszczeniem tego teflonu chamią i czy nie ma on wpływu na piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Nie ma wpływu, czyścisz normalnie jak inne fermentatory, o tych beczkach pisałem, mam je u siebie - dobra jakość za niską cenę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
srebrny Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 (edited) Znalazlem na allegro coś takiego http://allegro.pl/be...3127737371.html Pytanie tylko jak z czyszczeniem tego teflonu chamią i czy nie ma on wpływu na piwo? Kupiłem u tego sprzedawcy kilka sztuk. Doskonale się sprawdzają. Problemów z myciem nie stwierdziłem. Nadają się także jako pojemnik do wysładzania, ze względu na szeroki otwór. Edited April 5, 2013 by srebrny Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Kurde, za taką cenę bym się nie zastanawiał - mnie na razie limituje gar do zacierania i fakt, że nie mam teraz jak robić w innym... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drzewo Jeżozwierza Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 Kurcze wszystko byłoby pięknie gdyby były 2x mniejsze :-( 60-tek niestety nie zmieszczę do mojej "szafy fermentacyjnej" a cena rzeczywiście zajeb....ardzo dobra :-). Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Czy ktoś używa takich pojemników? http://allegro.pl/beczka-30l-kapuste-ogorki-kiszenia-pojemnik-beczki-i3115503426.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
lech.zywiec Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 (edited) Znalazlem na allegro coś takiego http://allegro.pl/be...3127737371.html Pytanie tylko jak z czyszczeniem tego teflonu chamią i czy nie ma on wpływu na piwo? Kupiłem 3 takie beczki. Z adresu nadawcy wnioskuję, że transportowano w nich lakiery lub inną chemię. Nie posiadają też atestu spożywczego. Myślicie, że można ich bez obaw używać do fermentacji? Edited April 5, 2013 by lech.zywiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Po co , w takiej cenie kupisz NORMALNY fermentator z szeroką pokrywą. "Po co kombinować pod wiatr?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
pszemas Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Czy ktoś używa takich pojemników? http://allegro.pl/be...3115503426.html używam takiej beczki 60l, generalnie jest ok, ale nie jest szczelna, mój kuzyn używa takiej samej i łapie szczelność, ale producent nie gwarantuje jej szczelności, tak czy siak brak szczelności nie przeszkadza, piwo od tego się nie zepsuje bo nieszczelności są za małe na to aby powietrze z atmosfery zdominowało środowisko po pokrywą Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Poszukaj może z lepszego źródła, moje były po mleku w proszku Biotit "normalny" ma 30l, natomiast beczka 60l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anginsan Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Jutro chce zamówic dwie beczki które maja służyc do fermentacji duzych warek.. Zastanawiam sie czy wybrac te beczki z atestem (w środku mają jakis wystający biały cycek - wiecie co to moze być) http://allegro.pl/beczka-beczki-pojemniki-55l-60l-i3106517674.html czy te bez atestu ale z teflonem http://allegro.pl/beczka-60l-beczki-60l-teflon-60l-do-kapusty-teflon-i3166082491.html . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Co do tych beczek z teflonem - mam parę i wyglądają bardzo solidnie, a wnętrze jest, że się tak wyrażę, wręcz subtelne Rozmawiałem ze sprzedawcą i powiedział, że jest na nich oznaczenie "hdpe", i że sprowadzano w nich suplementy diety. Nie zamierzam się zbytnio przejmować tym atestem. Wymyję, zdezynfekuję clo2 i będzie w sam raz na piwa lubiące spacery Link to comment Share on other sites More sharing options...
srebrny Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Jutro chce zamówic dwie beczki które maja służyc do fermentacji duzych warek.. Zastanawiam sie czy wybrac te beczki z atestem (w środku mają jakis wystający biały cycek - wiecie co to moze być) http://allegro.pl/be...3106517674.html czy te bez atestu ale z teflonem http://allegro.pl/be...3166082491.html . Ja mam z drugiego linka i sobie chwalę. Dodatkowym plusem jest szeroki otwór, który ułatwia wysładzanie( jeśli taka potrzeba). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now