Jump to content

Prośba o opinię - fermentory Speidel


Recommended Posts

Wiem, że młodziak w browarnictwie jestem, ale po pierwszej już warce zaczęły mnie wkurzać te budżetowe fermentory BA, są trochę takie zbyt delikatne i nie bardzo mi się podoba mocowanie pokrywek, za każdym razem trzeba je czasem na siłę wyrywać i zawsze mam obawę, że w najmniej odpowiednim momencie to cholerstwo po prostu pęknie.

Czy mieliście do czynienia z fermentorami Speidel? http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=10511786 . Widzę, że są solidnie wykonane z grubszego tworzywa, pokrywkę mamy przykręcaną i fajny patent z kranikiem, który jest solidniejszy i nie zawsze musi być zamontowany.

 

Docelowo myślę nad takim zestawem:

 

* fermentor a właściwie "wiaderko" BA z kranikiem i fałszywym dnem do zacierania (już mam i przy okazji jest solidnie ocieplone, żeby trzymało temperaturę - przy ostatnim zacieraniu spadek temp. w ciągu godziny to niecałe 2st.C)

* dwa fermentory Speidel 30 litrów, jeden na burzliwą, drugi na cichą

* ewentualnie trzeci fermentor "wiaderkowy" BA tak w razie czego, który zresztą też posiadam.

 

Wiem, że Speidel trochę kosztuje, ale to nie jest problem, jeśli ma długo i bezproblemowo służyć a ja dodatkowo jakoś nie lubię "półśrodkowych" rozwiązań i chcę też w razie czego spokojnie to rozmontować i schować do szafy.

 

A tak swoją drogą poniżej zdjęcie, na którym się chwalę swoim pierwszym urobkiem, przedstawiam Wam BPA ;)

post-6032-0-51706600-1364744405_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Drogie ale porządne. Są nie do zdarcia. Można nimi rzucać, turlać je, co Ci się podoba. Pokrywy są szczelne, i nigdy mi się nie zdarzyło żeby drożdże je wysadziły jak były pełne beczki. Z czasem osadza się na nich ciemny osad ale terapia sodą kaustyczną i są jak nowe. rzadko miałem w nich zakażenie. Może z 3-4 razy na wszystkie moje warki.

Ja ich używałem ale 60l x 3.

 

gallery_3812_121_1142082.jpg

Edited by Qxa
Link to comment
Share on other sites

W kegu niby też można, ale trochę wątpię czy za 126 zł da się takowego kupić + oczywiście niezbędne przeróbki no i keg mi się do lodówki nie zmieści (dolna fermentacja), a to ważne dla mnie :-). Qxa - naprawdę porządnie wyglądają :-) Długo ich używasz? jakieś zauważone wady?

 

Pozdrawiam! ;)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o fermentatory 30-33l to moim zdaniem szkoda kasy na taką inwestycję, bo zwykłe wiadra sprawują się bez zarzutu, w tych 30-tkach speidla widzę małe utrudnienie przy myciu z osadu drożdżowego, natomiast większe 60l i 120l już wyglądają lepiej /mam taką jedną sztukę/ doskonała jakość, ale cena wybitnie niekorzystna i przez to używałem i dalej używam beczek z allegro które są tak samo praktyczne, a cena nieporównywalna.

Co do fermentacji w kegach też przerabiałem, dobre rozwiązanie, ale przenoszenie i podnoszenie 50l kegów przez dwa lata mi zbrzydło, to jedyny minus - ciężar.

Link to comment
Share on other sites

Urzywałem ich około 2,5 roku i byłem zadowolony. Ale teraz ze względu na wybicie przerzuciłem się na większe - 260l z allegro, teflonowane w środku. (łatwiej się je myje). Ale te speidlowskie są bardzo dobre, ale i drogie. Żadnych wad w nich nie stwierdziłem.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za uwagi :-) z myciem to sobie poradzę, na początek chyba kupię jedną sztukę jak sie uda to jeszcze w tym miesiącu i zobaczymy jak się sprawdzi, póki co zasuwa do mnie jeszcze garnek inox 37.7l (ostatnią warkę robiłem na pożyczonym) i dwa zestawy z BA (Mild Ale i Dry Stout) i na ten miesiąc chyba wystarczy zakupów :-).

 

Jeszcze raz dzięki za cenne odpowiedzi :-)

Link to comment
Share on other sites

Przy dry stoucie kontroluj wodę przy wysładzaniu, tzn kontroluj poziom blg, mimo, że stout ma być wodnisty, to możesz otrzymać zbyt wodnistego stouta stosując się do instrukcji ; )

PZdr

Link to comment
Share on other sites

Znalazlem na allegro coś takiego

http://allegro.pl/be...3127737371.html

 

Pytanie tylko jak z czyszczeniem tego teflonu chamią i czy nie ma on wpływu na piwo?

Kupiłem u tego sprzedawcy kilka sztuk. Doskonale się sprawdzają. Problemów z myciem nie stwierdziłem. Nadają się także jako pojemnik do wysładzania, ze względu na szeroki otwór. Edited by srebrny
Link to comment
Share on other sites

Kurde, za taką cenę bym się nie zastanawiał - mnie na razie limituje gar do zacierania i fakt, że nie mam teraz jak robić w innym... :(

Link to comment
Share on other sites

Znalazlem na allegro coś takiego

http://allegro.pl/be...3127737371.html

Pytanie tylko jak z czyszczeniem tego teflonu chamią i czy nie ma on wpływu na piwo?

Kupiłem 3 takie beczki. Z adresu nadawcy wnioskuję, że transportowano w nich lakiery lub inną chemię. Nie posiadają też atestu spożywczego. Myślicie, że można ich bez obaw używać do fermentacji?

Edited by lech.zywiec
Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś używa takich pojemników?

 

http://allegro.pl/be...3115503426.html

używam takiej beczki 60l, generalnie jest ok, ale nie jest szczelna, mój kuzyn używa takiej samej i łapie szczelność, ale producent nie gwarantuje jej szczelności, tak czy siak brak szczelności nie przeszkadza, piwo od tego się nie zepsuje bo nieszczelności są za małe na to aby powietrze z atmosfery zdominowało środowisko po pokrywą

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jutro chce zamówic dwie beczki które maja służyc do fermentacji duzych warek.. Zastanawiam sie czy wybrac te beczki z atestem (w środku mają jakis wystający biały cycek - wiecie co to moze być)

http://allegro.pl/beczka-beczki-pojemniki-55l-60l-i3106517674.html czy te bez atestu ale z teflonem http://allegro.pl/beczka-60l-beczki-60l-teflon-60l-do-kapusty-teflon-i3166082491.html .

Link to comment
Share on other sites

Co do tych beczek z teflonem - mam parę i wyglądają bardzo solidnie, a wnętrze jest, że się tak wyrażę, wręcz subtelne ;) Rozmawiałem ze sprzedawcą i powiedział, że jest na nich oznaczenie "hdpe", i że sprowadzano w nich suplementy diety.

 

Nie zamierzam się zbytnio przejmować tym atestem. Wymyję, zdezynfekuję clo2 i będzie w sam raz na piwa lubiące spacery :okey:

Link to comment
Share on other sites

Jutro chce zamówic dwie beczki które maja służyc do fermentacji duzych warek.. Zastanawiam sie czy wybrac te beczki z atestem (w środku mają jakis wystający biały cycek - wiecie co to moze być)

http://allegro.pl/be...3106517674.html czy te bez atestu ale z teflonem http://allegro.pl/be...3166082491.html .

Ja mam z drugiego linka i sobie chwalę. Dodatkowym plusem jest szeroki otwór, który ułatwia wysładzanie( jeśli taka potrzeba).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.