Pieron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Warka CXXVIII - Sasion 13,6°Blg (7-IV-2009r.) Też od dziś na cichej. Zeszło na 5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Warka CXXVI - Miejskie 12,5°Blg Dziś przelałem na cichą-zeszło na 4,6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Warka CXXVII - Wiejskie 12,1°Blg Dziś przelałem na cichą-zeszło na 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Warka CXXIII - IPA 15°Blg (13-III-2009r.) Zabutelkowane z dodatkiem 1,4l rezerwy do jednej 5 litrówki oraz 41 butelek 0,5l. Spadło do 2,5°Blg :rolleyes: i będzie miało 6,9% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) No, dziś to wymęczone piwo poszło na cichą. Spadło na 4,4°Blg. Czy masz możliwość sprawdzić gęstość refraktometrem? Może żytnie piwa pokazują inną gęstość jak mierzę hydrometrem, a inną refraktometrem (1.5Blg niższą). Zastanawiam się, czy te gęste beta-glukany nie fałszują wyniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.) No' date=' dziś to wymęczone piwo poszło na cichą. Spadło na 4,4°Blg.[/quote'] Czy masz możliwość sprawdzić gęstość refraktometrem? Może żytnie piwa pokazują inną gęstość jak mierzę hydrometrem, a inną refraktometrem (1.5Blg niższą). Zastanawiam się, czy te gęste beta-glukany nie fałszują wyniku. Sprawdzałem refraktometrem, a przeliczałem Twoim programem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 No, zaras po robocie pszenica pójdzie dziś do kotła. Drożdze 3333 już czekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Warka CXXIX - Pszeniczne 11,3°Blg (16-IV-2009r.) - pilzeński 1,9 kg; - pszeniczny 3,6 kg; - chmiel Lubelski szyszki 55 g; - drożdże WB-06 Zacieranie: - 18l wody słód do 44°C i 15' - 52°C i 10' - 62°C i 4,5l dekokcja 20' - 72°C i 4,5l dekokcja 20' - podgrzanie do 76°C filtracja. Filtrowanie: Po 10' przerwy. Wysładzanie: prawie 3 stopniowe Chmielenie: - 0' - 25g; - 45' - 15g' - 55' - 15g; - 60' - chłodzenie. Drożdze zadałem po schłodzeniu na 27°C-chyba, bo coś ten termometr nie pokazuje. Wydajność 59%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Warka CXXIX - Pszeniczne 11,3°Blg (16-IV-2009r.) Chmielenie: - 0' - 25g; - 45' - 15g' - 55' - 15g; - 60' - chłodzenie. Cóż Ty tak chmielisz to pszeniczne na smak i aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Też proszę o wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Cóż Ty tak chmielisz to pszeniczne na smak i aromat? Może po prostu tak lubi Ja też często tak chmielę, bo właśnie takie pszeniczniaki (mimo, że może niezgodne ze stylem) najlepiej mi smakują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Warka CXXIX - Pszeniczne 11' date='3°Blg (16-IV-2009r.)[/b'] Chmielenie: - 0' - 25g; - 45' - 15g' - 55' - 15g; - 60' - chłodzenie. Cóż Ty tak chmielisz to pszeniczne na smak i aromat? Dokladnie. Takie mi smakują. Zresztą miałeś wypić i dać znać, do tej pory głosu brak, a kiedy to piwo dostałeś? I też tak było warzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Warka CXXIX - Pszeniczne 11,3°Blg (16-IV-2009r.) - pilzeński 1,9 kg; - pszeniczny 3,6 kg; - chmiel Lubelski szyszki 55 g; - drożdże WB-06 Edit: Użyte drożdze to Wyeast 3333 German Wheat więc ciekaw jestem co z tego będzie. Wczoraj zadałem a dziś pracują że ho ho. Na dodatek piana się podnosi, ale nie wygląda na to by miały zamiar wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Warka CXXIX - Pszeniczne 11' date='3°Blg (16-IV-2009r.)[/b'] Chmielenie: - 0' - 25g; - 45' - 15g' - 55' - 15g; - 60' - chłodzenie. Cóż Ty tak chmielisz to pszeniczne na smak i aromat? To jest chmielenie bardzo zbliżone do tego z zestawów BA i o ile się nie mylę mapajak tak chmieli w "Znakomitych piwach". A powiem wam jeszcze ciekawostkę, zawsze tak chmieliłem i było ok i ostatnio też miałem tak chmielić, ale coś mi się ubrdało, że nie chmielimy dla aromatu no i wrzuciłem wszystko (35g Saaz granulat) od początku. Efekt całkiem spora goryczka, ale na żarłocznych WB-06 dało to trochę treści tej mojej pszenicy. Piwo jest bardzo dobre, na pewno lepsze niż się spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 A jakby wrzucić na cichą do pszeniczniaka aroma tab, tak ze ćwiartkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 A jakby wrzucić na cichą do pszeniczniaka aroma tab, tak ze ćwiartkę? Hop aroma tabs są substytutem chmielenia na zimno, więc to coś zupełnie innego, ale jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jak bym miał to i może bym i wciepł i podarowoł Wos na skosztowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 No to sie wciepna kwarytka tablety i byda wiedzioł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 No to sie wciepna kwarytka tablety i byda wiedzioł No dyć, yno me by tyż chcieli wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jak już wyrychtuja do końca ta warka to Wos zaproszom na koszt próba, u mie w laubie na koniec maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jak już wyrychtuja do końca ta warka to Wos zaproszom na koszt próba, u mie w laubie na koniec maja. Moga tyż przyjść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 No dyć synek! Z za "rzeki" żeś nie jest to Cie piknie powitom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 cześć hanysy spokój mi tu ;-) po polsku sie umawiać na libację co by inni też sie mogli wprosić ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Pedzioł tyn zza miedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Heee, No to me sie ugodali Koniec maja jademy wszyscy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się