Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka CXXXVI - EKSTRA Stout 13,3°Blg

 

Rozsypałem po powierzchni w temp. 19°C. Musiało opaść jeszcze bo leżało w w wannie z wodą i dopiero co drożdże ruszają.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXXIV - Stout 4 ziarna 14,4°Blg

 

Dodałem wczoraj dwie laski wanilii oraz chipsy (mam nadzieję że wyświetli prawidłowo) dębowe, które zalane były uprzednio wrzątkiem (koloru nie zmieniło a zapach delikatny).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXXVII - Tripel 18,1°Blg

z dnia 4 czerwiec 2009

 

Składniki:

- pilzeński 5,75 kg

- monachijski 1,00 kg

- carapils 0,60 kg

- chmiel Marynka szyszki 45 g

- chmiel Lubelski szyszki 45 g

- cukier biały 0,50 kg

- drożdże T-58.

 

Zacieranie:

- 21l wody do 67°C

- 67-65°C i 60'

- 72°-20

- podgrzanie do 76°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie - po 5l

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 40' - cukier

- 50' - Lubelski

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadam dopiero jutro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXXVIII - WeizenBock 17,4°Blg

z dnia 4 czerwiec 2009

 

Składniki:

- pilzeński Litovel 2,10 kg

- pszeniczny Litovel 4,20 kg

- monachijski Litovel 1,80 kg

- chmiel Lubelski granulat 55 g

- drożdże 3333

 

Zacieranie:

- 20l wody słód do 44°C i 15'

- 64-62°C -40'

- 72°C - 20'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie - niby 3 stopniowe

 

Chmielenie:

- 0' - 35g;

- 45' - 20g'

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadam też dopiero jutro. Wydajność 60,5%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak mi się zdaje że to ostatnie warzenia w tym sezonie. Jeszcze miodowe zrobię i czas na odpoczynek. Chyba ze będzie zimno, ale od przyszłego tygodnia lato więc czas na odpoczynek :cool2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak mi się zdaje że to ostatnie warzenia w tym sezonie. Jeszcze miodowe zrobię i czas na odpoczynek. Chyba ze będzie zimno, ale od przyszłego tygodnia lato więc czas na odpoczynek :cool2:

Przy tych zapasach to możesz sobie pozwolić na odpoczynek ;) Ja zamierzam warzyć dalej, bo zapasy topnieją...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXXV - Pszeniczne 11,3°Blg

 

Dziś rozlałem do 40 butelek 0,5l oraz do 4 petów 1,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy.

Zeszło na 3,6°Blg (na cichej wskazało 2,3°Blg) i będzie miało 4,3% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.