JacekKocurek Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Warka CXXXIX - Miodowe 17°Blgz dnia 16 czerwiec 2009 Piwo bulka i bulka. Drożdze mają fajną pianę. Foto: Typowa piana dla US-05, nawet po zakończeniu fermentacji. Ale 17blg to jedna saszetka będzie przerabiać pewno z 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Typowa piana dla US-05, nawet po zakończeniu fermentacji. Ale 17blg to jedna saszetka będzie przerabiać pewno z 2 tygodnie A niech robi i miesiąc, w końcu nic innego nie mają do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) na moich ostatnich Grodziszach na tych drożdżach miałem taką samą piankę Edytowane 24 Czerwca 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Pieron zmierz blg. Te cholery robią taki kożuch na powierzchni, że myślisz, że jeszcze fermentacja trwa w najlepsze, a tymczasem już dawno można zlewać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Gaz jeszcze leci, więc spokojnie. Myślę, że poniedziałek najwcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Warka CXXXIV - Stout 4 ziarna 14,4°Blg Dziś rozlałem do 34 butelek pół litrowych, dwóch petów 1,5l oraz 1 kega 5l z dodatkiem 1,5l rezerwy. Zeszło na 4,5°Blg i będzie miało 5,6% alkh. Smak rzeczywiście ciekawy, waniliowy. Jestem efektem zachwycony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Warka CXXXVI - EKSTRA Stout 13,3°Blg Również dziś rozlałem do 32 butelek pół litrowych, dwóch petów 1,5l oraz 1 kega 5l z dodatkiem 1,5l rezerwy. Zeszło na 5,5°Blg i będzie miało 4,4% alkh. Piwo jest fajnie czarne i ma swoisty charakter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Warka CXXXIX - Miodowe 17°Blg z dnia 16 czerwiec 2009 Dziś przelane na cichą. Zeszło na 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Warka CXXXIX - Miodowe 17°Blg z dnia 16 czerwiec 2009 Dziś rozlałem z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml). Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh.:rolleyes: Rozlałem do 2 butelek 2l oraz 42 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Warka CXXXVIII - WeizenBock 17,4°Blg Dziś zabutelkowano do 40 pólitrowych oraz 5 l różnych pojemności z dodatkiem 1,5l rezerwy. Spadło na 3,7°Blg i będzie miało 7,7% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Warka CXXXVII - Tripel 18,1°Blg Również dziś zabutelkowano do 22 butelek 0,33l oraz 33 półlitrowych z dodatkiem 1,5l rezerwy. Spadło na 4°Blg i będzie miało 8% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Tym sposobem zakończyłem sezon. Teraz wystarczy czekać na kolejny lub.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Budowa Browaru Jako, że prace praktycznie się kończą a mam mały problem chciałbym zapytać się co i jak. Otóż jak na foto nam keg zacierny: na dole wypływ i zawór, powyżej jest sito (blacha perforowana), grzałeczki oraz mieszadło. Mieszadło przerobione-mam nadzieję że zda egzamin. Mam problem z samą kegą, otóż jeden gość upalił mi otwór i w środku zakopcone ale i jak by się metal skopcił. Czy po umyciu może pełnić jako keg zacierny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Jeszcze parę fotek telegonem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Budowa Browaru No dziś budowa browaru na ukończeniu. Kadź zacierno-filtracyjna zrobiona oraz po próbach ze sterownikiem i grzałkami. Wydawało mi się że coś grzałeczki słabo grzeją (bardzo powoli) ale mogło mi się wydawać, bo zimno na dworze. Kadż warzelna gotowa do użycia. Jutro kończę tanki wraz z pokrywkami (tylko wyczyścić i wkręcić zawory). Słody ześrutowane na pierwszą wareczkę. Jeszcze doba, ale nie potrafię się doczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Kadź zacierno-filtracyjna zrobiona oraz po próbach ze sterownikiem i grzałkami. Wydawało mi się że coś grzałeczki słabo grzeją (bardzo powoli) ale mogło mi się wydawać, bo zimno na dworze. Będziesz warzył na dworze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Budowa Browaru No dziś budowa browaru na ukończeniu. Kadź zacierno-filtracyjna zrobiona oraz po próbach ze sterownikiem i grzałkami. Wydawało mi się że coś grzałeczki słabo grzeją (bardzo powoli) ale mogło mi się wydawać, bo zimno na dworze. Kadż warzelna gotowa do użycia. Jutro kończę tanki wraz z pokrywkami (tylko wyczyścić i wkręcić zawory). Słody ześrutowane na pierwszą wareczkę. Jeszcze doba, ale nie potrafię się doczekać. Zrobiłbym na Twoim miejscu demontowalną izolację jak w przypadku mojego fermentora , obojętnie gdzie będziesz warzył to i tak szkoda grzać powietrze a nie zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zrobiłbym na Twoim miejscu demontowalną izolację jak w przypadku mojego fermentora , obojętnie gdzie będziesz warzył to i tak szkoda grzać powietrze a nie zacier. Izolacja koniecznie!! Łatwo ją zrobisz, bo nie grzejesz płomieniem tylko grzałkami wewnątrz. Kup piankę taką jak Jejski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Będziesz warzył na dworze? Nie, no chyba że będzie lato-pisalem że próbę zrobiłem w warunkach jak by na dworze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zrobiłbym na Twoim miejscu demontowalną izolację jak w przypadku mojego fermentora , obojętnie gdzie będziesz warzył to i tak szkoda grzać powietrze a nie zacier. Ha widzisz, byłem w Castoramie i prócz wełny na rolki nic nie polecili-dziś już szukam pianki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 My kupiliśmy coś takiego http://www.allegro.pl/item808132933_mata_izolacyjna_ociepleniowa_dzwiekochlonna.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 My kupiliśmy coś takiego http://www.allegro.pl/item808132933_mata_izolacyjna_ociepleniowa_dzwiekochlonna.html Fajne. Ale bzdury piszą w tej ofercie: ponad 10x lepszy opór cieplny niż wełny mineralnej :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dzięki Dori. Jejski pedzioł że zoboczy-jak by się znodło to mi załatwi. Dziś i tak nie ma co uszczelniać-trza sprawdzić co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) No i stało się, wczoraj pierwsze piwo w nowym browarze. Warka CXL - "Przygodówka" z dnia 17 grudzień 2009 Składniki: - pilzeński 7 kg - karmel jasny 1 kg - wiedeński 0,24 kg - chmiel Marynka granulat 100 g - chmiel Lubelski granulat 50 g Wpierw odpalilem sterownik i grzałki na 100% (2*2000W) dołożyłem jeszcze zanurzeniową 2000W i za chwilę sypałem słód do 52°C. Jako, że w chacie zimno po dodaniu słodu zeszło na 43°C i jak już słód był to spokojnie na sterowniku do góry. Od razu na 62°C i 15', później gdy doszło na 63°C awaria pomiaru termometru ( coś nieszczelny) więc poszedłem na ręczne-grzałki i pomiar zwykłym termometrem). Gdy wyłączyłem podgrzało na 84°C (wpierw może było z 10' na 72 ale spadło do 70°C więc chcałem podgrzać. No to filtracja Tu ładnie spadło 10l i leciało już klarowne (gdy skończyłem grzać wodę do zacierania grzałem zanurzeniową do 80°C na wysładzanie). Od razu palnik i gdy już z 15l się gotowało wsypałem całą Marynkę. Na ostatnie 15' dałem Lubelskiego, po czym przez chłodnicę przeleciało. Muszę nabrać wprawy do tej pompki i chłodnicy, bo zeszło na 40°C w kegu do fermentacji. Filtrator mam z blachy preforowanej z dziurkami 1mm- po wyciągnięciu młutna na dnie sama mąka-aż się zdziwiłem. Zobaczę jak będzie następnym razem, bo za dużo tego. Na dodatek zabawa z tą pompką i chłodnicą chyba nie na moje siły-tyle zabawy Chciałem dodać (dodam może dziś wieczorem lub jutro z rana) drożdze S-23 ale brak więc dam chyba 2278 Czcech Pils, bo saszetka napuchła, ale nie wiem czy startną -wyszło coś ok 45l-na oko (chop umar) i 11°Blg (pomiar z resztek co ostały na dole po przepompowaniu). Dodam że keg do warzenia super sprawa, rónież do zacierania. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Gdy wyłączyłem podgrzało na 84°C Na pewno 84°C? :o Chyba ciut za dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się