Pieron Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Gdy wyłączyłem podgrzało na 84°C Na pewno 84°C? :o Chyba ciut za dużo... Co zrobić :rolleyes: Spaliłem 7kW prądu i trochę gazu na warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Jak na pierwszy raz to dobrze.Następne bedą lepsze.Wysładzanie- za duża temperatura. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Gdy wyłączyłem podgrzało na 84°C Na pewno 84°C? :o Chyba ciut za dużo... Co zrobić :rolleyes: Spaliłem 7kW prądu i trochę gazu na warzenie. No trochę poleciała temperatura, ale jak na krótko to nie będzie źle. Najważniejsze, że browar ruszył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Od razu na 62°C i 15', później gdy doszło na 63°C awaria pomiaru termometru ( coś nieszczelny) więc poszedłem na ręczne-grzałki i pomiar zwykłym termometrem). nie robiłeś jakiegoś testu wcześniej i nie zagotowałeś wody wcześniej wraz z czujnikiem? u mnie było ok podczas normalnego warzenia /temp max 78/ raz zagotowałem i woda dostała się pod koszulkę. Rozwiązaniem jest osłona czujnika z nierdzewki- Bolek ma i wysyła Edytowane 19 Grudnia 2009 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 W każdym sklepie hydraulicznym (sklepie a nie markecie) kupić można tuleję do termometru (odłączana) taką jak na zdjęciu przykładowym Widziałem dwie różne długości na 1/2 cala, mosiężne. Mam też taką samą z nierdzewki (w komplecie z czujką temp. PT-100) więc na pewno jest to do kupienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Bolkowi już sterownik odesłałem. Osłonę z nierdzewki założy i da nowe oprogramowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Wczoraj saszetkę wlałem do piwa, bez namnażania. Póki co nic się nie dzieje, ale zimno jest (14°C ) i się zobaczy co dalej-pierwszy raz tak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Może to potrwać nawet 48-72 godzin nim ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 No to dobrze-jak ruszy. Zimno jest więc się nie zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 mój ostatni pils wystartował po 30 godz ( uwodnione w34/70) w temp 7°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Munich Lager w temp. 9°C ruszyły po 48 godzinach. Pilsner Urquell w temp. 9°C ruszyły po 36 godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 (edytowane) Munich Lager w temp. 9°C ruszyły po 48 godzinach. Pilsner Urquell w temp. 9°C ruszyły po 36 godzinach. Jako porównanie podam, że Munich Lager w temp. 10°C ruszyły po 4h po zastosowaniu startera 1,2L z amatorskiego mieszadła magnetycznego (opis na wiki), zadane do Portera Bałtyckiego, po 14 dniach z 20°Blg do 6°Blg i jeszcze nie skończyły. Ciekawe czy piwa będą różniły się stopniem odfermentowania czy tylko czasem, czy jeszcze innymi wynikami, bo jeżeli tylko czasem to nie ma sensu za bardzo kombinować. Edytowane 20 Grudnia 2009 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zadajecie 1/2 - 1/4 zalecanej dawki drożdży, drożdże będą musiały zrobić 1-2 podziały więcej, co powinno byc odczuwalne w zwiększonej ilości estrów. Może też się zdażyć, że nie starczy im tlenu na te dodatkowe podziały i piwo nie dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zadajecie 1/2 - 1/4 zalecanej dawki drożdży, drożdże będą musiały zrobić 1-2 podziały więcej, co powinno byc odczuwalne w zwiększonej ilości estrów. Może też się zdażyć, że nie starczy im tlenu na te dodatkowe podziały i piwo nie dofermentuje. nie dziele saszetki na kilka części , raczej sypię więcej niż te11g ( sypię na oko z większego pojemnika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 nie dziele saszetki na kilka części , raczej sypię więcej niż te11g ( sypię na oko z większego pojemnika) No, to jest w miarę OK. Wg. kalkulatora 20L pilsa 12 Blg potrzebuje 18g suchych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zadajecie 1/2 - 1/4 zalecanej dawki drożdży, drożdże będą musiały zrobić 1-2 podziały więcej, co powinno byc odczuwalne w zwiększonej ilości estrów. Może też się zdażyć, że nie starczy im tlenu na te dodatkowe podziały i piwo nie dofermentuje. Pieron to dodał 10x za małą dawkę drożdży (nierozpropagowana saszetka na 45litrów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Pieron to dodał 10x za małą dawkę drożdży (nierozpropagowana saszetka na 45litrów) Jak mi Jacek doradził tak zrobiłem. Keg przy samym piecu - max 17°C i napowietrzyłem ponowie. Ponoś ojciec już widział że woda się przesuwa w bulkatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Pewnie wszystko będzie dobrze, piszę tylko jakie są wartości podręcznikowe. Sam jestem ciekaw jak wyjdzie, bo nigdy tak nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 A ja wczoraj do monachijskiego zadałem starter 6°Blg który po po czterech godz. wykazywał oznaki życia w temp. 14°C z 1/2 paczki 34/70 i po 24godz. nadal czekam na start. Wniosek jest taki że: ci co robiom na dole majom ruła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Pewnie wszystko będzie dobrze, piszę tylko jakie są wartości podręcznikowe. Sam jestem ciekaw jak wyjdzie, bo nigdy tak nie próbowałem. Też trzymam kciuki za to piwo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zoboczymy. Na pewno rano byda kukoł co się dzieje. Jak nie to w środa lub we Wilijo z rana sypia suche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 PIERON cierpliwość jest cnotą. Więc bądź cierpliwy. Na tą ilość może to faktycznie trochę za mało, ale niech drożdże się odpowiednio rozmnażają i będzie dobrze. Może troche więcej estró jak pisał CODER, ale to jest pierwsza próbna warka browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 No ba, a jak trzeba to sam wypiję chętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 W to co piszesz wierzę w 100 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 No i dziś zaglądam a tu fermentacja w pełni (piana nawet 3 cm). Przeniosłem w chłodniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się