Pieron Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 To już anc kit. Czy jedno czy drugie tak samo ma. dori wydzieliłam posty dotyczące napędu śrutownika do nowego wątku http://www.piwo.org/forum/t2435-naped-srutownika.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Hee, zimno, że jaja mogą popękać. W piwnicy też zimno, że się nie chce rozlewać, ale co tam. Dziś rozlew, a w czwrtek warzenie. Słód ześrutowany czeka już z miesiąc więc trzaba go użyć. W następnym tygodniu więcej będzie roboty i warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 W sumie szkoda, że nie ma takich temperatur przec co najmniej równe trzy miesiące. Dlaczego? Ano dlatego, że można chłodzić wystawiając na zewnątrz. Mówią co niektórzy spece, że nim nadejdzie globalne ocieplenie nastąpi wcześniej ... mała epoka lodowcowa. Mała według ich miary to taka minimum stuletnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Warka CXLIV - "Św. Patryk" 12,3°Blg z dnia 8 styczeń 2010 rok Dziś przelałem na cichą. Zeszło tylko do 4,3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Warka CXLII - "Munich Helles" z dnia 30 grudzień 2009 Rozlałem dziś do jednego kega bez rezerwy oraz do 56 butelek z 1,5l rezerwy. Zeszło na 3,4 i ma 4,3% alkh. Edytowane 2 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 We czwartek warzę świąteczne oraz rozlewam pilsa. Robota dojść ciekawa, ale rozciągła się w czasie (chodzi o rozlew-3h). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dziś po robocie warzenie, ale filtrator (blacha perforowana) pokryłem siatką 0,4mm z nierdzewki. Ciekaw jestem jak się sprawdzi. Foto dodam później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Cześć Dziś po robocie warzenie, ale filtrator (blacha perforowana) pokryłem siatką 0,4mm z nierdzewki. Ciekaw jestem jak się sprawdzi. No oczko jest dość drobne ale myślę że da rady, w końcu wężyk z opoltu tez jest dośc gęsty. Po południu się dowiesz jak idzie filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Cześć Dziś po robocie warzenie, ale filtrator (blacha perforowana) pokryłem siatką 0,4mm z nierdzewki. Ciekaw jestem jak się sprawdzi. No oczko jest dość drobne ale myślę że da rady, w końcu wężyk z opoltu tez jest dośc gęsty. Po południu się dowiesz jak idzie filtracja. Też tak myślę-zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Cześć Dziś po robocie warzenie' date=' ale filtrator (blacha perforowana) pokryłem siatką 0,4mm z nierdzewki. Ciekaw jestem jak się sprawdzi.[/quote']No oczko jest dość drobne ale myślę że da rady, w końcu wężyk z opoltu tez jest dośc gęsty. Po południu się dowiesz jak idzie filtracja. Też tak myślę-zobaczymy. Jakbyś jeszcze podłączył do tego wszystkiego Twoja pompkę to byś dopiero zobaczył jak klarowny może być filtrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Cześć No oczko jest dość drobne ale myślę że da rady' date=' w końcu wężyk z opoltu tez jest dośc gęsty. Po południu się dowiesz jak idzie filtracja.[/quote'] Też tak myślę-zobaczymy. Jakbyś jeszcze podłączył do tego wszystkiego Twoja pompkę to byś dopiero zobaczył jak klarowny może być filtrat A później będzie problem, bo nie ma przełomu he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dziś nadeszło jakieś wielkie fatum. Opiszę później, bo obecnie czasu brak-obowiązki ale w wolnej chwili uzupełnię o co biega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Tak czy siak. Warzyłem dziś Świąteczne z nowym filtratorem. Niestety tylko zacierałem a filtracja utknęła. Przelewałem, kombinowałem a tu po prostu stanęło jak w żytnim. Przelałem więc do normalnego tanka i wyjąłem filtrator. Zdjąłem siatkę i od nowa zacząłem filtrację. Jednak po chwili podobnie. Praktycznie nic nie leci, ledwo kapie ale jest klarowne. Poprzednio normalnie słód leciał (czyli coś się przedostaje). Poniżej fotki filtratora z rana (blacha perforowana z dziurkami 2mm oraz siatka z nierdzewni o 0,4mm). Poniżej sama siatka po filtracji (trochę przytkana, ale nie całkiem by nie leciało). Jutro planuję dolać wrzątku by znów się spokojnie przefiltrowało, a po robocie uwarzę, bo co innego ostało. Myślę że przyczyna może być w śrutowniku-mieliło zbyt drobno (nawet silnik poszedł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 (edytowane) Jeszcze foto, bo rozdzielczość za duża Kule Edytowane 28 Stycznia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Tak czy siak.Warzyłem dziś Świąteczne z nowym filtratorem. Niestety tylko zacierałem a filtracja utknęła. Przelewałem, kombinowałem a tu po prostu stanęło jak w żytnim. Przelałem więc do normalnego tanka i wyjąłem filtrator. Zdjąłem siatkę i od nowa zacząłem filtrację. Jednak po chwili podobnie. Praktycznie nic nie leci, ledwo kapie ale jest klarowne. Poprzednio normalnie słód leciał (czyli coś się przedostaje). Poniżej fotki filtratora z rana (blacha perforowana z dziurkami 2mm oraz siatka z nierdzewni o 0,4mm). Poniżej sama siatka po filtracji (trochę przytkana, ale nie całkiem by nie leciało). Jutro planuję dolać wrzątku by znów się spokojnie przefiltrowało, a po robocie uwarzę, bo co innego ostało. Myślę że przyczyna może być w śrutowniku-mieliło zbyt drobno (nawet silnik poszedł). Adam powiem jeszcze raz: POMPA!!! A zmieliłeś pewno faktycznie zbyt drobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Z ciągu nieudanego zacierania CD: Otóż, jak zacierałem i w tym czasie przelewałem zauważyłem że temp. poszła mi za bardzo w górę. Tu sprawa jak mi się wydaje czujnik temp. jest zbyt nisko. Z drugiej zaś strony poniżej jest jeszcze mieszadło-normalnie zgłupiałem (jak sam zamieszałem to poszło z 63 na 68°C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 No i przelewanie : Jakoś pomyliły mi się dwie warki - jeszcze nie wiem kiedy, ale dziś zdziwiłem się że pils jest ciemny, a monachijskie wczoraj było jasne-normalnie podmianka. Nie wiem jak jutro będę miał czas, bo jeszcze na egzaminy trza coś umieć, ale dziś to już zakręcony jestem na amen. :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Cześć. Pieron ja jak mam taki podły dzień to po prostu idę się wyspać. Rano wszystko jakoś wygląda inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 robisz na nowym sprzęcie i musisz nabrać doświadczenia żeby później unikać i radzić sobie z takimi przypadkami jak te dzisiejsze. będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Nie bym narzekał lecz opowiadam co i jak. Ale jak na jeden dzień to bardzo dużo. Jutro spokojnie dokończę i będzie ok. (piwo świąteczne, przelewane dwie godziny ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Warka CXLI - "Pilsik" 13°Blg z dnia 30 grudzień 2009 Rozlałem dziś do dwóch kegów oraz 30 butelek z dodatkiem pół litra rezerwy. Spadło na 3,7°Blg i ma 5,2% alkh. Edytowane 2 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Teraz jak już pomieszały mi się te dwa piwa to i wydaje się że drożdze były też na odwrót. No wypije się i po kłopocie, tylko mam jeszcze gęstwy-to już będzie namieszane chyba ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Warka CXLV - "Świateczne" z dnia 28 styczeń 2010 rok Składniki: - pilzeński 9 kg; - caraaroma 0,6 kg; - carafa 0,1 kg; - pszeniczny 0,6 kg; - czekoladowy żytni 0,1 kg; - chmiel Lubelski szyszki 80 g; - drożdze jeszcze nie wiem. Zacieranie: - słód wsypałem powoli do 53°C i tak zostało. - 10' w 53°C ; - 25' w 64°C; - tu jak skończyło podgrzewać i jak wymieszałem to było 69°C więc dolałem zimnej - 25' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy. Tu się przytkało jak już pisałem więc po godzinie przelałem i zostawiłem samą blachę perforowaną i zaczłem od nowa filtrować (zrobiłem podbicie) i po chwili ponownie przytkane. Więc zostawiłem na noc i spokojnie się przefiltrowało. Dziś z rana dolałem wrzątku i znów się filtruje - może jak wrócę z roboty to się skończy filtrować i zakończę tą warkę warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Warka CXLV - "Świąteczne 13,8°Blg " z dnia 28 styczeń 2010 rok Chmielenie: - 0' - 50 g; - 50' - 30 g oraz przyprawy: - cynamon 2g; - kardamon 6 pestek a raczej co w nich było; - gałka muszkatołowa 2 szt; - ziele angielskie 8 szt; - goździk 8 szt; - laska wanilii 1 laska - 60' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Wyszło coś ok. 45l + 2l rezerwy. Zagrzanie do wrzenia 45l brzeczki to ponad godzina czasu na taborecie. Wczoraj też mi grzałka zanurzeniowa padła. Edytowane 1 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zagrzanie do wrzenia 45l brzeczki to ponad godzina czasu na taborecie. Wczoraj też mi grzałka zanurzeniowa padła. Ja teraz grzeję już jak mi się 2 cm na dnie garnka uzbiera. Jak schodzą ostatnie krople filtratu to już kocioł wrze od jakichś 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi