Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Zagrzanie do wrzenia 45l brzeczki to ponad godzina czasu na taborecie. Wczoraj też mi grzałka zanurzeniowa padła.

Ja teraz grzeję już jak mi się 2 cm na dnie garnka uzbiera. Jak schodzą ostatnie krople filtratu to już kocioł wrze od jakichś 10 minut.

Ja też, ale jak pisałem trochę wyżej to miałem problemy z filtracją stąd robiłem jak pisałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś w palach po pracy:

 

Warka CXLVI - "Ciemne"

z dnia 4 luty 2010 rok

 

Składniki:

- pilzeński 8,5 kg;

- carapils 0,7 kg;

- barwiący żywiecki 0,5 kg;

- chmiel Lubelski szyszki 120 g.

 

Zacieranie:

- słód do 53°C;

- 10' w 52°C ;

- 45' w 62°C;

- 25' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy.

 

Chmielenie:

- 0' - 50 g;

- 40' - 50 g;

- 55' - 20 g;

- 60' - chłodzenie.

 

Zamierzam ponownie użyć siadki do filtracji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

No to wieczorem spodziewam się informacji jak Ci poszło wysładzanie.

Zastanów się jeszcze nad jedna propozycją - nad uzyciem owsa lub samej łuski z owsa. Ostatnio śrutowałem słód owsiany i łuski jest co najmniej x2 tyle co z słodu jęczmiennego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXLVI - "Ciemne"

z dnia 4 luty 2010 rok

 

Cd...

W sobotę sprawdzę dokładnie ile wyszło, ale dojść słabo gdyż za dużo wody wysłodkowej końcowej do kotła naszło oraz miałem parę strat co uciekło (ogólnie zakręcony byłem) :/ Wyszło ok 50l + 1,5l rezerwy.

Drożdże zadam jutro lub w sobotę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXLIII - "Czerwono Bana" 12,1°Blg

z dnia 2 styczeń 2010 rok

 

Dziś rozlałem do jednego kega oraz do 37 butelek 0,5l i 2 dwulitrowych z dodatkiem 1,5l rezerwy. Trochę dużo tej rezerwy ale myślałem że więcej będzie do flaszek.

Spadło na 3.3°Blg i ma 4,8% alk.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXLIV - "Św. Patryk" 12,3°Blg

z dnia 8 styczeń 2010 rok

 

Dziś przelałem do tanka do rozlewu. Spadło na 3,5°Blg i będzie miało 4,8% alk.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na jutro planuję warzenie korzystając już z przerwy studenckiej ;)

 

Warka CXLVII - "Munich Dunkiel"

 

 

Składniki:

- pilzeński 5,00 kg

- monachijski 5,30 kg

- castle crystal 0,80 kg

- czekoladowy żytni 0,17 kg

- melanoidynowy 0,40 kg

- carafa I 0,08 kg

- czekoladowy 0,10 kg

- barwiący żywiecki 0,50 kg

- chmiel Select Spalt 100 g

- chmiel Lubelski szyszki 20 g

- Munich Lager 2308 XXL

 

Zacieranie:

- słód do 54°C;

- 10' w 52°C ;

- 20' w 62°C;

- 45' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXLVII - "Munich Dunkiel" 13,6°Blg

z dnia 6 styczeń 2010 rok

 

Skład nie co uległ zmianie:

Składniki:

- pilzeński 5,00 kg

- monachijski 5,30 kg

- castle crystal 0,80 kg

- czekoladowy żytni 0,27 kg

- melanoidynowy 0,40 kg

- carafa I 0,08 kg

- chmiel Select Spalt szyszki 100 g

- chmiel Lubelski szyszki 20 g

- Munich Lager 2308 XXL

 

Zacieranie:

- słód do 53°C;

- 8' w 52°C ;

- 20' w 62°C;

- 45' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja po 30' przerwy.

Z tym, że pomiar temp. jakiś dziwny. Otóż na dole mam czujnik do sterownika i pokazuje np. 72°C u góry zaś 7°C więcej.

Tak więc coś nie tak i w temp. nie ma co za bardzo wierzyć. Zamiast 62°C było u góry 67°C.

 

Filtracja zaś poszła znakomicie.

 

Chmielenie:

- 0' - 60 g Select Spalt oraz 20g Lubelskiego;

- 45' - 20 g Select Spalt;

- 55' - 20 g Select Spalt;

- 60' - chłodzenie.

 

Wyszło ok. 46l o 13,9°Blg (doleję trochę wody by było ok) oraz 2,5l rezerwy (15,5°Blg).

 

Drożdże zadam jutro lub po jutrze oraz doleję mineralki 1l, by było 13,6°Blg

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- Munich Lager 2308 XXL

Czy te drożdże mają być opuchnięte w ciągu 3' date='5h po aktywacji? U mnie minęło 8h i nic.[/quote']

raczej wymagają tyle czasu co te z normalnych saszetek

u mnie ruszyły po 2 dniach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

raczej wymagają tyle czasu co te z normalnych saszetek

u mnie ruszyły po 2 dniach

Oj, to nie ładnie, bo się naczytałem a tu inaczej będzie.

Może być i dłużej byle ruszyły normalnie ( a tu warka 47l).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- Munich Lager 2308 XXL

Czy te drożdże mają być opuchnięte w ciągu 3' date='5h po aktywacji? U mnie minęło 8h i nic.[/quote']

Do mnie masz 15 minut jazdy samochodem więc przybywaj i dostaniesz gęstwę Munich Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.