Pieron Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zagrzanie do wrzenia 45l brzeczki to ponad godzina czasu na taborecie. Wczoraj też mi grzałka zanurzeniowa padła. Ja teraz grzeję już jak mi się 2 cm na dnie garnka uzbiera. Jak schodzą ostatnie krople filtratu to już kocioł wrze od jakichś 10 minut. Ja też, ale jak pisałem trochę wyżej to miałem problemy z filtracją stąd robiłem jak pisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Warka CXLV - "Świąteczne 13,8°Blg " z dnia 28 styczeń 2010 rok Dziś zadałem drożdze do 18°C, a obecnie jest już 10°C Tylko co to za drożdze. Wydaje się że to 37/40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Dziś w palach po pracy: Warka CXLVI - "Ciemne" z dnia 4 luty 2010 rok Składniki: - pilzeński 8,5 kg; - carapils 0,7 kg; - barwiący żywiecki 0,5 kg; - chmiel Lubelski szyszki 120 g. Zacieranie: - słód do 53°C; - 10' w 52°C ; - 45' w 62°C; - 25' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy. Chmielenie: - 0' - 50 g; - 40' - 50 g; - 55' - 20 g; - 60' - chłodzenie. Zamierzam ponownie użyć siadki do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Cześć. No to wieczorem spodziewam się informacji jak Ci poszło wysładzanie. Zastanów się jeszcze nad jedna propozycją - nad uzyciem owsa lub samej łuski z owsa. Ostatnio śrutowałem słód owsiany i łuski jest co najmniej x2 tyle co z słodu jęczmiennego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Dziś filtracja przebiegła znakomicie. Parę zawróceń i było klarowne jak nigdy dotąd na nowym sprzęcie. Jestem zadowolony i teraz mogę polecić drugiemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Warka CXLVI - "Ciemne" z dnia 4 luty 2010 rok Cd... W sobotę sprawdzę dokładnie ile wyszło, ale dojść słabo gdyż za dużo wody wysłodkowej końcowej do kotła naszło oraz miałem parę strat co uciekło (ogólnie zakręcony byłem) Wyszło ok 50l + 1,5l rezerwy. Drożdże zadam jutro lub w sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) Warka CXLIII - "Czerwono Bana" 12,1°Blg z dnia 2 styczeń 2010 rok Dziś rozlałem do jednego kega oraz do 37 butelek 0,5l i 2 dwulitrowych z dodatkiem 1,5l rezerwy. Trochę dużo tej rezerwy ale myślałem że więcej będzie do flaszek. Spadło na 3.3°Blg i ma 4,8% alk. Edytowane 4 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 (edytowane) Warka CXLIV - "Św. Patryk" 12,3°Blg z dnia 8 styczeń 2010 rok Dziś przelałem do tanka do rozlewu. Spadło na 3,5°Blg i będzie miało 4,8% alk. Edytowane 4 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Warka CXLVI - "Ciemne" z dnia 4 luty 2010 rok Dziś zadałem drozdze do 17°C. Myślę że to S-23. Poniżej wykres z zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Warka CXLVI - "Ciemne"z dnia 4 luty 2010 rok Dziś zadałem drozdze do 17°C. Myślę że to S-23. Poniżej wykres z zacierania. No widzę po wykresie że sterownik już bez tajemnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 No widzę po wykresie że sterownik już bez tajemnic Zgadza się, ta część już odkryta, reszta już prawie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Na jutro planuję warzenie korzystając już z przerwy studenckiej Warka CXLVII - "Munich Dunkiel" Składniki: - pilzeński 5,00 kg - monachijski 5,30 kg - castle crystal 0,80 kg - czekoladowy żytni 0,17 kg - melanoidynowy 0,40 kg - carafa I 0,08 kg - czekoladowy 0,10 kg - barwiący żywiecki 0,50 kg - chmiel Select Spalt 100 g - chmiel Lubelski szyszki 20 g - Munich Lager 2308 XXL Zacieranie: - słód do 54°C; - 10' w 52°C ; - 20' w 62°C; - 45' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja po 10' przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 No, no konkurent się rodzi do Brennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 No, no konkurent się rodzi do Brennej. W Brennej trza się też wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Warka CXLVII - "Munich Dunkiel" 13,6°Blg z dnia 6 styczeń 2010 rok Skład nie co uległ zmianie: Składniki: - pilzeński 5,00 kg - monachijski 5,30 kg - castle crystal 0,80 kg - czekoladowy żytni 0,27 kg - melanoidynowy 0,40 kg - carafa I 0,08 kg - chmiel Select Spalt szyszki 100 g - chmiel Lubelski szyszki 20 g - Munich Lager 2308 XXL Zacieranie: - słód do 53°C; - 8' w 52°C ; - 20' w 62°C; - 45' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja po 30' przerwy. Z tym, że pomiar temp. jakiś dziwny. Otóż na dole mam czujnik do sterownika i pokazuje np. 72°C u góry zaś 7°C więcej. Tak więc coś nie tak i w temp. nie ma co za bardzo wierzyć. Zamiast 62°C było u góry 67°C. Filtracja zaś poszła znakomicie. Chmielenie: - 0' - 60 g Select Spalt oraz 20g Lubelskiego; - 45' - 20 g Select Spalt; - 55' - 20 g Select Spalt; - 60' - chłodzenie. Wyszło ok. 46l o 13,9°Blg (doleję trochę wody by było ok) oraz 2,5l rezerwy (15,5°Blg). Drożdże zadam jutro lub po jutrze oraz doleję mineralki 1l, by było 13,6°Blg Edytowane 6 Lutego 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 - Munich Lager 2308 XXL Czy te drożdże mają być opuchnięte w ciągu 3,5h po aktywacji? U mnie minęło 8h i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 - Munich Lager 2308 XXL Czy te drożdże mają być opuchnięte w ciągu 3' date='5h po aktywacji? U mnie minęło 8h i nic.[/quote'] raczej wymagają tyle czasu co te z normalnych saszetek u mnie ruszyły po 2 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 raczej wymagają tyle czasu co te z normalnych saszeteku mnie ruszyły po 2 dniach Oj, to nie ładnie, bo się naczytałem a tu inaczej będzie. Może być i dłużej byle ruszyły normalnie ( a tu warka 47l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Od 2 tygodni czeka zasyp na Dunkel Munich, muszę tylko odpowiednio drożdże przygotować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 - Munich Lager 2308 XXL Czy te drożdże mają być opuchnięte w ciągu 3' date='5h po aktywacji? U mnie minęło 8h i nic.[/quote'] Do mnie masz 15 minut jazdy samochodem więc przybywaj i dostaniesz gęstwę Munich Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Spokojnie, Jak nie startną to się zjawię. Póki co jestem cierpliwy-chyba pójdę dziś z drożdżakami spać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Drożdze coś powolutku startują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) Drożdze coś powolutku startują. Jaką mają datę produkcji? Edytowane 8 Lutego 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Drożdze coś powolutku startują. Jaką mają datę produkcji? Oct 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Oct 2009 Hmmm 3-4 miesiące - świeżynki, powinny szybko ruszyć, Może coś im zaszkodziło w transporcie. Jak szły listem to mogły zamarznąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się