zbynekkk Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 ...... A zeszło na 4°Blg a B na 4,4°Blg. ..... Powiedz mi proszę, jak Ty odczytujesz te cztery dziesiąte, masz jakiś specjalny balingometr, albo inny patent? Na moim przyrządzie kreska za kreską, odczytuje na czuja z dokładnością do 0,5 °Blg. Na dziesiąte części, nawet się nie porywam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Mam refraktometr i program do przeliczania. Podziałka w tym sprzęcie jest co 0,2 a widać wyraźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Chmielnik Dziś przy okazji zrobiłem porządek, patrzę a tu już pomału coś wychodzi. Edytowane 28 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Browar: No w końcu udało mi się dogadać ze sprzętem i w końcu wszystko współgra jak należy. Myślę jeszcze o zmianie filtratora na rurkę miedzianą ponacinaną. No i marzy mi się wciągarka co by nie dźwigać tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Warka 157 - "Belgijskie Ale 12,7°Blg " z dnia 26 marzec 2010 Składniki: - pale ale 6kg; - pilzeński 4kg; - caramunich 1kg; - lubelski 100g; - marynka 30g; - gęstwa Belgian Ardennes 3522 Zacieranie: - słód do 54°C - 52°C - 10' - 66°C - 35' - 72°C - 50' - 77°C - 20' przerwy i filtracja. Chmielenie 70' - 10' - Marynka i 60 g Lubelskiego; - 55' - reszta Lubelskiego; - 70' - chłodzenie. Wyszło 12,4°Blg. Drożdże zadam jutro. Edytowane 28 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Warka 158 - "Dry Stout " z dnia 26 marzec 2010 Składniki: - pale ale 9kg; - płatki jęczmienne 0,8kg; - carapils 0,5kg; - coffee light 0,5kg; - barwiący żywiecki 0,4kg; - żytni czekoladowy 0,25kg; - pszenica palona 0,25kg; - lubelski szyszka 30g; - challenge 100g; - gęstwa Irish Ale 1084. Zacieranie: - słód do 54°C - 52°C - 10' - 63°C - 35' - 72°C - 35' - 77°C - 20' przerwy i filtracja. Chmielenie 70' - 10' - lubelski i challenger 60g; - 55' - reszta challenger; - 70' - chłodzenie. Wyszło 14,6°Blg - trochę dużo (dodam wody). Drożdże zadam jutro. Edytowane 26 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Ostało mi przelać na cichą tego Witka i uwarzyć jakieś piwo, tylko.... No właśnie. Piana jest wysoka, ale nie gęsta. Chyba już przeleję, nie ma co czasu marnować. A potem już Święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Dziś Belgian Dark Strong Ale, właśnie się zaciera-opiszę później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 (edytowane) Warka 156 - "Szkockie Stong 19,9°Blg " z dnia 23 marzec 2010 Drożdże poszły na spacer. :rolleyes: Edytowane 28 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Warka 159 - "Belgian Dark Strong Ae " z dnia 28 marzec 2010 Składniki: - pale ale 6kg; - monachijski 2kg; - caramunich 1,5kg; - specjal B 0,07kg; - hallertauer hersbrucker 27g; - marynka 20g; - cukier kandyzowany 1kg; - drożdże Belgian Strong Ale WLP 545. Zacieranie: - słód do 54°C - 52°C - 10' - 66°C - 60' - 72°C - 90' - 77°C - 20' przerwy i filtracja. Chmielenie 70' - 10' - Marynka i 18 g hallertauer hersbrucker; - 68' - 9g hallertauer hersbrucker; - 70' - chłodzenie. Ile wyszło sprawdzę jutro. Jutro chcę też zadać drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Warka 157 - "Belgijskie Ale 12,7°Blg " z dnia 26 marzec 2010 Zadając drożdże sprawdziłem ile wyszło a tam 12,7°Blg. Drożdże zadałem do 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Warka 158 - "Dry Stout 15°Blg" z dnia 26 marzec 2010 Wyszło coś ok 47l o 15°Blg. Miałem dodać wody, ale drożdże na pewno dały by dyla więc wodę dodam albo po burzliwej albo przed rozlewem. Drożdże zadałem w 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Warka 154 - "Pils 12,5°Blg " z dnia 12 styczeń 2010 Przelałem na cichą. Oba zeszły na 4°Blg. Do B dodano pół tabletki Hop Aroma Tabs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Warka 152 - "Witbier 12,2°Blg" z dnia 2-4 marzec 2010 rok Dziś drugi raz przelałem na cichą. Tym razem drożdże znów się uspokoiły, drobna piana była jeszcze na powierzchni, ale już przelałem i zeszło na 4,6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Pieronie!fachowo zrobione, ale wąż nie do piwa.Zamów jak Tobie napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 DZIADEK, ale jesteś bacznym obserwatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 A jeszcze jedno.W KEGu powinno być 40-45l brzeczki bo musi być miejsce na pianę i CO2-inaczej pójdzie w rurkę ferm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 (edytowane) Coż,piwowarstwo i forum to moja pasja.ha,ha,ha. Edytowane 28 Marca 2010 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Dzięki za pomoc. Wąż jest do spożywki zakupiony na Winiarzu wraz z pompką, ale niestery zgina się i do pompowania się nie nadaje, dlatego muszę zmienić. Zaraz zamawiam i dzięki za namiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć Możesz w miejscu zagięcia owinąć go jakimś w miarę sprężystym drutem, albo dopasować jakaś sprężynę na niego. Wtedy nie będzie się łamał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć Możesz w miejscu zagięcia owinąć go jakimś w miarę sprężystym drutem, albo dopasować jakaś sprężynę na niego. Wtedy nie będzie się łamał. Wolę kupić i mieć św. spokój niż kombinować za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Na Browar.Biz pojawił się ranking najpopularniejszych blogów. Mój jest na czwartym miejscu, a już rok tam nie piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć. Ten wąż masz zbrojony w środku i się zagina. Kazdy inny ci się bedzie zaginał - tak mi się zdaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Mam nadzieję, że nie. Ten jak jest płyn powyżej 50°C to mieknieje nagle cały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) Warka 159 - "Belgian Dark Strong Ale 20,8°Blg" z dnia 28 marzec 2010 Drożdże zadałem do 18°C. Wyszło 23l + litr rezerwy. Poniżej fotki (z telefonu) z przelewania i napowietrzania - ciekaw jestem czy się dobry ten sposób. Edytowane 29 Marca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się