JacekKocurek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Napisz czym sie różniły 155A i 155B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 152 - "Witbier 12,2°Blg" z dnia 2-4 marzec 2010 rok Rozlałem do 2 kegów oraz butelek. Zeszło na 4,3°Blg i ma 4,4% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Napisz czym sie różniły 155A i 155B Razem były warzone i rozlałem do dwóch tanków. Zadałem te same drożdże i na zlewając na cichą były inne pomiary. Do B na cichej dodałem pół tabletki Hoop Aroma.. Podobnie z warką 154. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Warka 157 - "Belgijskie Ale 12,7°Blg " z dnia 26 marzec 2010 Przelałem na cichą. Zeszło na 4,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 To żeś się chopie dzisiaj narobił jak diabli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 To żeś się chopie dzisiaj narobił jak diabli To jeszcze nie koniec-jeszcze dwie wareczki. Opis za chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka 160 - "Kiepskie I 13°Blg" z dnia 8 kwiecień 2010 Składniki: - pilzeński 8,9kg; - carapils 1kg; - zakwaszający 0,1kg; - lubelski 50g; - marynka 65g; - imbir - 60g suchy, tarty (nie było w Tesco więc dałem to) - S-33 Zacieranie: - słód do 54°C - 52°C - 10' - 62°C - 20' - 72°C - 60' - 77°C - 20' przerwy i filtracja. Chmielenie 70' - 10' - Marynka; - 55' - Lubelski; - 60' - imbir; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro i sprawdzę ile wyszło. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka 161 - "Szkockie Stong 19,6°Blg " z dnia 8 kwiecień 2010 Składniki: - pale ale 7,5 kg; - pilzeński 2,5kg; - biscuit malt 1 kg; - monachijski 2 kg; - castle crystal 0,5 kg; - carared 0,5 kg; - pszeniczny 0,5 kg; - caramunich 0,3 kg; - wędzony 0,5 kg; - specjal B 0,3 kg; - pszenica palona 0,25 kg - carafa I - 0,05kg; - chmiel Fuggles granulat 30g; - mech irlandzki 10g; - scottih ale 1728. Zacieranie: - słód wsypałem do 54°C; - 10' w 52°C; - 20' w 62°C;- trochę mi się przeciągło - 90' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Bolek ustawienia na P3 T20 Chmielenie: - 10' - Fuggles; - 60' - mech; - 70' - chłodzenie. Jutro zadam drożdże. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Cześć Pierwsza zasyp 10kg (filtrator oczywiście obróciłem) i filtrowało się znakomicie. Wpierw fajnie leciało, później już na spokojnie - w sumie 1h i po robocie.Druga to 16kg zasyp. Tu filtracja przebiegała jeszcze wolniej i trwała 2h. Szczerze to rewelacja. Czyli zostajesz przy filtratorze z naciętej rurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Pieron teraz tak szybko filtrujesz że będziesz 3 warki na dobę robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Kurde jak dobrze wiedzieć że są ludzie bardziej "walnięci" niż się jest samym Nooooo pieronku to dzisiaj przeszedłeś samego siebie , dzień wykorzystany na maksa Twoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 KIedyś na kopalni był Pstrowski przodownik pracy. Teraz w browarze domowym przodownikiem jest PIERON. Tak trzymaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Cześć Czyli zostajesz przy filtratorze z naciętej rurki? Tak, mieć ostaje na dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 KIedyś na kopalni był Pstrowski przodownik pracy. Teraz w browarze domowym przodownikiem jest PIERON. Tak trzymaj. Kurde jak dobrze wiedzieć że są ludzie bardziej "walnięci" niż się jest samym Nooooo pieronku to dzisiaj przeszedłeś samego siebie , dzień wykorzystany na maksa Twoje Pieron teraz tak szybko filtrujesz że będziesz 3 warki na dobę robił Hee, normalnie jajca.... Myślę jeszcze o małej zmianie: w jednym zacieranie, filtracja w drugim a warzenie w trzecim. Wtedy przy pierwszym rozlewanie, ew. przelewanie. Wtedy na spokojnie trzy warki by były. Ale to już najwcześniej od następnego sezonu. Jak tak ludzie pytają jak się piwo robi to fajnie się opowiada, ale to ciężka praca jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Dziś było jeszcze za wcześnie więc dodam jutro z rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Warka 160 - "Kiepskie I 13°Blg " z dnia 8 kwiecień 2010 Zadane drożdże w 17°C a wyszło 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Warka 161 - "Szkockie Stong 19,6°Blg " z dnia 8 kwiecień 2010 Drożdże zadałem w 18°C a samo ma 19,6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Warka 158 - "Dry Stout 15°Blg" z dnia 26 marzec 2010 Przelałem na cichą. Zeszło na 4,1°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Warka 160 - "Kiepskie I 13°Blg" z dnia 8 kwiecień 2010 I już dziś przelane na cichą. Zeszło na 4,6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka 162 - "Milk Stout 14,5°Blg " z dnia 13 kwiecień 2010 Składniki: - pale ale 7 kg; - barwiący żywiecki 1kg; - czekoladowy 0,5 kg; - monachijski 2 kg; - palony żytni 0,2 kg; - płatki owsiane 0,5 kg; - płatki jęcznienne 0,8 kg; - chmiel challenger granulat 100g; - laktoza 1,5 kg; - gęstwa irisch ale. Zacieranie: - płatki skleikowałem; - słód wsypałem do 54°C; - 10' w 52°C; - skleikowane płatki dodałem do całości; - 60' w 66°C; - 20' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Chmielenie: - 10' - 65g; - 55' - 35g i laktoza; - 70' - chłodzenie. Dziś zadam drożdże. Wyszło 53l. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Bardzo ładny wykresik Dopadłeś jakieś ustawienia, czy na "fabrycznych"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Szczerze to nie pamiętam więc pewnie na fabrycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Warka 162 - "Milk Stout 14,5°Blg " z dnia 13 kwiecień 2010 Jakoś mi się przypomniało że mam zadać drożdze w piątek przed wyjazdem (skleroza czy napięcie ). Zadałem w 13°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 I Zlot Piwowarów Oj, ależ się działo. Cieszę się że mogłem poznać piwowarów, wypić z nimi po kufelku i obgadać co nie co. Na kolejny to już się piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Warka 157 - "Belgijskie Ale 12,7°Blg " z dnia 26 marzec 2010 Skoro ze Zlotu przywiozłem 3 puste kegi należało je napełnić. Rozlałem więc do trzech bez dodatku do refermentacji, do jednego już zadałem gaz. Zeszło na 3,3°Blg i ma 5,1% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się