Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Napisz czym sie różniły 155A i 155B

Razem były warzone i rozlałem do dwóch tanków. Zadałem te same drożdże i na zlewając na cichą były inne pomiary. Do B na cichej dodałem pół tabletki Hoop Aroma.. Podobnie z warką 154.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 160 - "Kiepskie I 13°Blg"

z dnia 8 kwiecień 2010

 

Składniki:

- pilzeński 8,9kg;

- carapils 1kg;

- zakwaszający 0,1kg;

- lubelski 50g;

- marynka 65g;

- imbir - 60g suchy, tarty (nie było w Tesco więc dałem to)

- S-33

 

Zacieranie:

- słód do 54°C

- 52°C - 10'

- 62°C - 20'

- 72°C - 60'

- 77°C - 20' przerwy i filtracja.

 

Chmielenie 70'

- 10' - Marynka;

- 55' - Lubelski;

- 60' - imbir;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadam jutro i sprawdzę ile wyszło.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 161 - "Szkockie Stong 19,6°Blg "

z dnia 8 kwiecień 2010

 

Składniki:

- pale ale 7,5 kg;

- pilzeński 2,5kg;

- biscuit malt 1 kg;

- monachijski 2 kg;

- castle crystal 0,5 kg;

- carared 0,5 kg;

- pszeniczny 0,5 kg;

- caramunich 0,3 kg;

- wędzony 0,5 kg;

- specjal B 0,3 kg;

- pszenica palona 0,25 kg

- carafa I - 0,05kg;

- chmiel Fuggles granulat 30g;

- mech irlandzki 10g;

- scottih ale 1728.

 

Zacieranie:

- słód wsypałem do 54°C;

- 10' w 52°C;

- 20' w 62°C;- trochę mi się przeciągło

- 90' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja.

 

Bolek ustawienia na P3 T20

 

Chmielenie:

- 10' - Fuggles;

- 60' - mech;

- 70' - chłodzenie.

 

Jutro zadam drożdże.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :P

 

Pierwsza zasyp 10kg (filtrator oczywiście obróciłem) i filtrowało się znakomicie. Wpierw fajnie leciało, później już na spokojnie - w sumie 1h i po robocie.

Druga to 16kg zasyp. Tu filtracja przebiegała jeszcze wolniej i trwała 2h. Szczerze to rewelacja.:smilies:

Czyli zostajesz przy filtratorze z naciętej rurki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KIedyś na kopalni był Pstrowski przodownik pracy. Teraz w browarze domowym przodownikiem jest PIERON. Tak trzymaj.
Kurde jak dobrze wiedzieć że są ludzie bardziej "walnięci" niż się jest samym :P Nooooo pieronku to dzisiaj przeszedłeś samego siebie :), dzień wykorzystany na maksa :) Twoje ;):smilies::beer:
Pieron teraz tak szybko filtrujesz że będziesz 3 warki na dobę robił ;)

Hee, normalnie jajca....;)

Myślę jeszcze o małej zmianie: w jednym zacieranie, filtracja w drugim a warzenie w trzecim. Wtedy przy pierwszym rozlewanie, ew. przelewanie. Wtedy na spokojnie trzy warki by były. Ale to już najwcześniej od następnego sezonu.

 

Jak tak ludzie pytają jak się piwo robi to fajnie się opowiada, ale to ciężka praca jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 162 - "Milk Stout 14,5°Blg "

z dnia 13 kwiecień 2010

 

Składniki:

- pale ale 7 kg;

- barwiący żywiecki 1kg;

- czekoladowy 0,5 kg;

- monachijski 2 kg;

- palony żytni 0,2 kg;

- płatki owsiane 0,5 kg;

- płatki jęcznienne 0,8 kg;

- chmiel challenger granulat 100g;

- laktoza 1,5 kg;

- gęstwa irisch ale.

 

Zacieranie:

- płatki skleikowałem;

- słód wsypałem do 54°C;

- 10' w 52°C;

- skleikowane płatki dodałem do całości;

- 60' w 66°C;

- 20' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 65g;

- 55' - 35g i laktoza;

- 70' - chłodzenie.

 

Dziś zadam drożdże.

Wyszło 53l.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 162 - "Milk Stout 14,5°Blg "

z dnia 13 kwiecień 2010

 

Jakoś mi się przypomniało że mam zadać drożdze w piątek przed wyjazdem (skleroza czy napięcie :beer:). Zadałem w 13°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 157 - "Belgijskie Ale 12,7°Blg "

z dnia 26 marzec 2010

 

Skoro ze Zlotu przywiozłem 3 puste kegi należało je napełnić. Rozlałem więc do trzech bez dodatku do refermentacji, do jednego już zadałem gaz.

Zeszło na 3,3°Blg i ma 5,1% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.