Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Warka 159 - "Belgian Dark Strong Ale 20,8°Blg" z dnia 28 marzec 2010 Przelałem na cichą, a tu zeszło tylko na 8,9°Blg. Może dodam raz jeszcze i zobaczymy co będzie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Warka 161 - "Szkockie Stong 19,6°Blg " z dnia 8 kwiecień 2010 Też zlałem na cichą. Zeszło na 7,1°Blg. Też mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Warka 156 - "Szkockie Stong 19,9°Blg " z dnia 23 marzec 2010 Dziś rozlałem z dodatkiem 1l rezerwy do butelek (38l). Zeszło na 6,9°Blg i ma 7,5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Warka 158 - "Dry Stout 12,4°Blg" z dnia 26 marzec 2010 Dziś rozlałem do dwóch kegów oraz butelek- w sumie 60 litrów. By to zrobić wpierw dodałem wody( z prawie 50l zrobiło się 60l :rolleyes:). Rezerwę dałem tylko do butelek. Z 15°Blg zeszło na 4°Blg i woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka 163 - "Dry Stout 11,5°Blg" z dnia 22 kwiecień 2010 Składniki: - pale ale 7,5 kg; - specjal B 0,7kg; - coffe light 0,5kg; - carapils 0,5 kg; - żytni palony 0,2 kg; - żytni czekoladowy 0,15 kg; - chmiel Galena granulat 70g; - irish ale 1084. Zacieranie: - słód wsypałem do 38°C; - 10' w 52°C; - 95' w 66°C;- jeszcze skoczyłem na zakupy - 20' w 72°C ; - podgrzanie do 76°C i filtracja. Bolek ustawienia na P2 T25 Chmielenie: - 10' - 50g; - 55' - 20g; - 70' - chłodzenie. Miały być i płatki, ale wyleciało mi z głowy by dodać. Przypomniało mi się dopiero przy chmieleniu. Drożdże zadam dziś. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka 164 - "Belgijskie Ale 12,7°Blg" z dnia 22 kwiecień 2010 Składniki: - pale ale 4,5kg; - pilzeński 2,5kg; - monachijski 0,9kg; - wiedeński 0,7kg; - specjal B 0,2kg; - biscuit 1,1kg; - lubelski szyszka 57g; - marynka szyszki 6g; - styrian goldings granulat 50g; - saaz 50g; - gęstwa Belgian Ardennes 3522 Zacieranie: - słód do 38°C - 45°C - 15' - 52°C - 10' - 62°C - 45' - 72°C - 30' - 77°C - 20' przerwy i filtracja. ustawienia P3 T20 i te są najlepsze! Chmielenie 70' - 10' - marynka i styrian; - 40' - 17g lubelskiego i saaz; - 65' - 40g lubeskiego; - 70' - chłodzenie. Również dziś zadam drożdże. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Warka 164 - "Belgijskie Ale "z dnia 22 kwiecień 2010 - gęstwa Belgian Ardennes 3522 . Sprawdziłeś te gęstwę przed zadaniem? Mam nadzieję, że nie pochodzi z wiadomego witka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Warka 164 - "Belgijskie Ale "z dnia 22 kwiecień 2010 - gęstwa Belgian Ardennes 3522 . Sprawdziłeś te gęstwę przed zadaniem? Mam nadzieję' date=' że nie pochodzi z wiadomego witka...[/quote'] Spoko. W witu były drożdze do witka, a te już zasiliły kanał. Smak witka to tylko jak wymęczkonego witka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Warka 163 i 164. W obu drożdże zadałem w niedzielę w 17°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Warka 160 - "Kiepskie I 13°Blg" z dnia 8 kwiecień 2010 Rozlałem dziś do trzech kegów bez rezerwy. Spadło na 4,3°Blg i ma 4,9% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zrobiłem dziś kolejne piwo, ale nie mam czasu je opisać, na dodatek ma powyżej 30°Blg (ok 35°C ) i nie mogę zadać drożdży, a wyjeżdżam na weekend. Ach, pewnie wstrzyma do poniedziałku wieczora. Nie ma innego wyjścia (a burza idzie i wszystko mi zakisi ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zrobiłem dziś kolejne piwo, ale nie mam czasu je opisać, na dodatek ma powyżej 30°Blg 30°Blg? to jakiś super imperial stout? Pewnie myślałeś o °C a napisałeś °Blg... A wracając do tematu: do poniedziałku chcesz zostawić brzeczkę bez drożdży?!? Bez szans. W zimę może tak, ale teraz na pewno brzeczka nie wytrzyma 3 dni bez drożdzy! To już chyba lepiej wrzucić trochę lodu i zadać w takiej temperaturze jaka jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Zrobiłem dziś kolejne piwo, ale nie mam czasu je opisać, na dodatek ma powyżej 30°Blg (ok 35°C ) i nie mogę zadać drożdży, a wyjeżdżam na weekend. Ach, pewnie wstrzyma do poniedziałku wieczora. Nie ma innego wyjścia (a burza idzie i wszystko mi zakisi ). Adam -niy wiym coś uwarzył ,ale musisz to ratować. Do pyńdziałku niy mo szans. Chyba że dosypiesz pora kilo sróty i bydziesz mioł 50 L żuru Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 no i za dobrymi radami koleżanki i kolegów udałem się po kolacji przelać na cichą i zadać drożdże. Zajeło mi to nie całe 200 km i nie całe 3 godziny. Misiaczków sporo na drodze, ale jakoś dałem radę, chyba że jakaś fotka przyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Warka 161 - Szkockie Strong 19,6°Blg z 8 kwietnia 2010r. Dnia 30 kwietnia rozlałem do butelek z dodatkiem 1,5l rezerwy. Pozostało na 7,1°Blg i ma 7,1% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 (edytowane) Warka 165 - Milk Stout 13,9°Blg z 30 kwietnia 2010r. Składniki: - pale ale 6,50 kg - płatki jecznienne błyskawiczne 0,50 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,80 kg - cara 0,50 kg - czekoladowy pszeniczny 0,50 kg - pszenica palona 0,20 kg - chmiel challenger granulat 100 g - laktoza 1 kg - Irish Ale 1084 Zacieranie: - płatki skleikowałem - słód do 38°C - 52°C - 10' - 66°C - 90' - 72°C - 30' - podgrzanie do 76°C filtracja. Chmielenie: - 10' - challenger 65g; - 55' - challengier 35g i laktoza; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 23°C 1-go maja. Edytowane 3 Maja 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Warka 162 - Milk Storut 14,5°Blg z 13 kwietnia 2010r. Przelałem na cichą 1-go maja. Zeszło na 6,3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Warka 165 - Milk Stout 13,9°Blg z 30 kwietnia 2010r. Hee, już po fermentacji. Zeszło na 5,1°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Warka 163 - Dry Stout 11,5°Blg z dnia 22 kwiecień 2010 Przelałem na cichą. Spadło na 3,1°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Warka 164 - Belgijskie Ale 13,1°Blg z dnia 22 kwiecień 2010r. Przelałem na cichą. Spadło na 4,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Warka 159 - Belgian Dark Strong Ale 20,8°Blg Przelałem na cichą. Zeszło na 6,8°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Warka 166 - Belgijskie Ale 13°Blg z dnia 4 maja 2010r. Składniki: - pale ale 3,00 kg - pilzeński 5,00 kg - monachijski 1,10 kg - wiedeński 0,50 kg - specjal B 0,20 kg - biscuit 0,90 kg - Brewer's Gold granulat 50 g - Tettnang granulat 50 g - Belgian Ardennes Zacieranie: - słód do 38°C - 45°C - 15' - 52°C - 10' - 64°C- 45' - 72°C- 30' - podgrzanie do 76°C filtracja. Chmielenie: - 10' - Brewer's Gold ; - 55' - Tettnang; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Edytowane 6 Maja 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Warka 167 - Weizen 12°Blg z dnia 4 maja 2010r. Składniki: - pszeniczny 4,90 kg - pilzeński 2,20 kg - monachijski 1,70 kg - carawheat 0,60 kg - chmiel Lubelski szyszki 80 g - 3068 Zacieranie: - słód do 46°C - 45°C - 15' - 52°C - 10' - 63°C - 35' - 72°C - 30' - podgrzanie do 76°C filtracja. Filtracja przebiegła wyjątkowo pomyślnie. Chmielenie: - 10' - całość ; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadam jutro. Edytowane 20 Maja 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Warka 166 - Belgijskie Ale 13°Blg z dnia 4 maja 2010r. Dziś nad ranem zadałem drożdże w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Warka 167 - Weizen 12°Blg z dnia 4 maja 2010r. Podobnie, zadałę drożdże dziś rano do 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się