Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 158 - "Dry Stout 12,4°Blg"

z dnia 26 marzec 2010

 

Dziś rozlałem do dwóch kegów oraz butelek- w sumie 60 litrów.

By to zrobić wpierw dodałem wody( z prawie 50l zrobiło się 60l :rolleyes:). Rezerwę dałem tylko do butelek. Z 15°Blg zeszło na 4°Blg i woda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 163 - "Dry Stout 11,5°Blg"

z dnia 22 kwiecień 2010

 

Składniki:

- pale ale 7,5 kg;

- specjal B 0,7kg;

- coffe light 0,5kg;

- carapils 0,5 kg;

- żytni palony 0,2 kg;

- żytni czekoladowy 0,15 kg;

- chmiel Galena granulat 70g;

- irish ale 1084.

 

Zacieranie:

- słód wsypałem do 38°C;

- 10' w 52°C;

- 95' w 66°C;- jeszcze skoczyłem na zakupy

- 20' w 72°C ;

- podgrzanie do 76°C i filtracja.

 

Bolek ustawienia na P2 T25

 

Chmielenie:

- 10' - 50g;

- 55' - 20g;

- 70' - chłodzenie.

 

Miały być i płatki, ale wyleciało mi z głowy by dodać. Przypomniało mi się dopiero przy chmieleniu.

Drożdże zadam dziś.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 164 - "Belgijskie Ale 12,7°Blg"

z dnia 22 kwiecień 2010

 

Składniki:

- pale ale 4,5kg;

- pilzeński 2,5kg;

- monachijski 0,9kg;

- wiedeński 0,7kg;

- specjal B 0,2kg;

- biscuit 1,1kg;

- lubelski szyszka 57g;

- marynka szyszki 6g;

- styrian goldings granulat 50g;

- saaz 50g;

- gęstwa Belgian Ardennes 3522

 

Zacieranie:

- słód do 38°C

- 45°C - 15'

- 52°C - 10'

- 62°C - 45'

- 72°C - 30'

- 77°C - 20' przerwy i filtracja.

ustawienia P3 T20 i te są najlepsze!

 

Chmielenie 70'

- 10' - marynka i styrian;

- 40' - 17g lubelskiego i saaz;

- 65' - 40g lubeskiego;

- 70' - chłodzenie.

 

Również dziś zadam drożdże.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 164 - "Belgijskie Ale "

z dnia 22 kwiecień 2010

 

- gęstwa Belgian Ardennes 3522

 

.

Sprawdziłeś te gęstwę przed zadaniem? Mam nadzieję, że nie pochodzi z wiadomego witka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 164 - "Belgijskie Ale "

z dnia 22 kwiecień 2010

 

- gęstwa Belgian Ardennes 3522

 

.

Sprawdziłeś te gęstwę przed zadaniem? Mam nadzieję' date=' że nie pochodzi z wiadomego witka...[/quote']

Spoko. W witu były drożdze do witka, a te już zasiliły kanał. Smak witka to tylko jak wymęczkonego witka.:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dziś kolejne piwo, ale nie mam czasu je opisać, na dodatek ma powyżej 30°Blg (ok 35°C ) i nie mogę zadać drożdży, a wyjeżdżam na weekend. Ach, pewnie wstrzyma do poniedziałku wieczora. Nie ma innego wyjścia (a burza idzie i wszystko mi zakisi ;)).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dziś kolejne piwo, ale nie mam czasu je opisać, na dodatek ma powyżej 30°Blg

30°Blg? to jakiś super imperial stout? ;)

 

Pewnie myślałeś o °C a napisałeś °Blg... :/

A wracając do tematu: do poniedziałku chcesz zostawić brzeczkę bez drożdży?!? Bez szans. W zimę może tak, ale teraz na pewno brzeczka nie wytrzyma 3 dni bez drożdzy! To już chyba lepiej wrzucić trochę lodu i zadać w takiej temperaturze jaka jest...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dziś kolejne piwo, ale nie mam czasu je opisać, na dodatek ma powyżej 30°Blg (ok 35°C ) i nie mogę zadać drożdży, a wyjeżdżam na weekend. Ach, pewnie wstrzyma do poniedziałku wieczora. Nie ma innego wyjścia (a burza idzie i wszystko mi zakisi ;)).

Adam -niy wiym coś uwarzył ,ale musisz to ratować. :smilies::D

Do pyńdziałku niy mo szans. :(

Chyba że dosypiesz pora kilo sróty i bydziesz mioł 50 L żuru :):D:)

Edytowane przez pako1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i za dobrymi radami koleżanki i kolegów udałem się po kolacji przelać na cichą i zadać drożdże.

 

Zajeło mi to nie całe 200 km i nie całe 3 godziny. Misiaczków sporo na drodze, ale jakoś dałem radę, chyba że jakaś fotka przyjdzie. :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 165 - Milk Stout 13,9°Blg

z 30 kwietnia 2010r.

 

Składniki:

- pale ale 6,50 kg

- płatki jecznienne błyskawiczne 0,50 kg

- płatki owsiane błyskawiczne 0,80 kg

- cara 0,50 kg

- czekoladowy pszeniczny 0,50 kg

- pszenica palona 0,20 kg

- chmiel challenger granulat 100 g

- laktoza 1 kg

- Irish Ale 1084

 

Zacieranie:

- płatki skleikowałem

- słód do 38°C

- 52°C - 10'

- 66°C - 90'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - challenger 65g;

- 55' - challengier 35g i laktoza;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temp: 23°C 1-go maja.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 166 - Belgijskie Ale 13°Blg

z dnia 4 maja 2010r.

 

Składniki:

- pale ale 3,00 kg

- pilzeński 5,00 kg

- monachijski 1,10 kg

- wiedeński 0,50 kg

- specjal B 0,20 kg

- biscuit 0,90 kg

- Brewer's Gold granulat 50 g

- Tettnang granulat 50 g

- Belgian Ardennes

 

Zacieranie:

- słód do 38°C

- 45°C - 15'

- 52°C - 10'

- 64°C- 45'

- 72°C- 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - Brewer's Gold ;

- 55' - Tettnang;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadam jutro.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 167 - Weizen 12°Blg

z dnia 4 maja 2010r.

 

Składniki:

- pszeniczny 4,90 kg

- pilzeński 2,20 kg

- monachijski 1,70 kg

- carawheat 0,60 kg

- chmiel Lubelski szyszki 80 g

- 3068

 

Zacieranie:

- słód do 46°C

- 45°C - 15'

- 52°C - 10'

- 63°C - 35'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Filtracja przebiegła wyjątkowo pomyślnie. :)

 

Chmielenie:

- 10' - całość ;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadam jutro.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.