Pieron Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Obie warki 166 i 167 fermentują. Trochę chłodno się zrobiło i 16°C ale za chwilę będzie cieplej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Warka 162 - Milk Storut 14,5°Blg z 13 kwietnia 2010r. Dziś rozlałem do jednego kega a resztę tradycyjnie do bulek-całość na refermentacji (dodałem 2,5l rezerwy). Zeszło na 6°Blg i ma 4,8% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Warka 165 - Milk Stout 13,9°Blg z 30 kwietnia 2010r. Kolejne dziś rozlane piwo. Zeszło na 5,1°Blg i ma 5% alk. Dodałem 1,8l rezerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Warka 163 - Dry Stout 11,5°Blg z dnia 22 kwiecień 201 No i ostatnie dziś rozlane piwo z dodatkiem 2l rezerwy do kega i butelek. Zeszło na 3,1°Blg i ma 4,7% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 163 i 165 to będą te warki, które zwyciężą w odpowiednich konkursach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Hee, dojść słodzenia. Moim zdaniem 162 jest lepsze od 165 na sucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Warka 166 - Belgijskie Ale 13°Blg z dnia 4 maja 2010r. Dziś zlałem na cichą. Zeszło na ok. 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Warka 167 - Weizen 12°Blg z dnia 4 maja 2010r. Również dziś zlałem na cichą. Zeszło na 3,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Praca wrze. Jedno piwo rozlane, drugie konczy sie zacierac, a trzecie wlasnie degustuje: warka 72 Urodzinowe, ktora ma ponad rok. Nagazowane jest bardzo i smakuje jak oranzada sklepowa z lekka goryczka. Takie piwa powinny byc swieze. : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Praca wrze. Jedno piwo rozlane, drugie konczy sie zacierac, a trzecie wlasnie degustuje: warka 72 Urodzinowe, ktora ma ponad rok. Nagazowane jest bardzo i smakuje jak oranzada sklepowa z lekka goryczka. Takie piwa powinny byc swieze. : D O czwartej rano to ty kończysz czy musisz już zaczynać "degustować" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 (edytowane) Wg mnie to Adam zaczyna - on jest ranny ptaszek. Właśnie zauważyłem mój post nr 2000 - będę to musiał opić - oczywiście wieczorem- piwem PIERONA. Edytowane 20 Maja 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Gratuluję 2000 postu. Twoje zdrowie wypiję wieczorem. Robotę skończyłem 1,5h temu. A degustować to nie muszę, ale pokusiło mnie jak wyjąłem z lodówki. Później zdegustowałem oba dry stouty, ale i tak oba wyślę (tylko niech się nagazują bo jest zimno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Jeszcze co do degustacji. Mam pytanie bo nie wiem co wysłać na konkurs. Mam dwa monachijskie jasne, oba mają ten sam smak, ten sam zapach oraz fajną pianę. Różnią się kolorem. Jeden jest klarowny tylko że ciemny, drugi zaś jest mętny i jaśniejszy. Nie wiem co wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Jeszcze co do degustacji. Mam pytanie bo nie wiem co wysłać na konkurs. Mam dwa monachijskie jasne, oba mają ten sam smak, ten sam zapach oraz fajną pianę. Różnią się kolorem. Jeden jest klarowny tylko że ciemny, drugi zaś jest mętny i jaśniejszy. Nie wiem co wybrać. też bym miał zagadkę piłem to ciemniejsze jest idealne tylko pod bjcp nie podchodzi, nie wiem jakie będą kryteria ocen. Do Częstochowy możesz wysłać oba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Wyślij klarowny. Mętny od razu podświadomie dostanie minusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 i tak zrobię, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Warka 164 - Belgijskie Ale 13,1°Blg z dnia 22 kwiecień 2010r. Dziś rozlałem do kega i butelek z dodatkiem 2,2l rezerwy. Pozostało 4,5°Blg i ma 4,8% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Warka 168 - Dunkiel Weizen z dnia 20 maja 2010r. Składniki: - pszeniczny ciemny 5,80 kg - pilzeński 3,50 kg - carawheat 0,70 kg - chmiel Lubelski szyszki 80 g - 3068 Zacieranie: - słód do 38°C - 45°C - 15' - 52°C - 10' - 63°C - 35' - 72°C - 30' - podgrzanie do 76°C filtracja. Filtracja przebiegła ponownie wyjątkowo pomyślnie. smile Chmielenie: - 10' - całość ; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 (edytowane) Warka 169 - Ala Pils z dnia 20 maja 2010r. Składniki: - pilzeński 10 kg; - carapils 1 kg; - chmiel Hallertauer Hersbrucker granulat 100 g; - chmiel Galena 20g; - Danstar Nottingham Zacieranie: - słód do 38°C - 52°C - 10' - 63°C - 20' - 72°C - 35' - podgrzanie do 76°C filtracja. Chmielenie: - 10' - Galena i 50g Hallertauer Hersbrucker; - 55' - Hallertauer Hersbrucker reszta; - 70' - chłodzenie. Edytowane 28 Maja 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 (edytowane) Jutro z rana warzenie - jak się uda. Słody ześrutowane. Pilzeńskiego już brak, ale w poniedziałek nowa dostawa. No i się nie udało. Ale może wnet coś się uwarzy. Edytowane 26 Maja 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Warka 167 - Weizen 12°Blg z dnia 4 maja 2010r. Dziś rozlałem do dwóch kegów i paru butelek. Spadło na 3,1°Blg i ma 5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Jutro z rana warzenie - jak się uda. Słody ześrutowane. Pilzeńskiego już brak, ale w poniedziałek nowa dostawa. to tak jak u mnie brak pilzneńskiego , ponadto zamówiłem wszystko niesrutowane , myślałem że mój śrutownik będzie już działał a tu lipa trzeba poprawki nanieść , spróbuję uważyć coś z monachijskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 No u mnie to problem leży czasowy. Dwie warki czekają na warzenie oraz dostawa słodu dojechała (z małymi problemami ale jest ). Problem w tym że cała rodzina leży na l-4 i w chacie szpital. No ale trza przeczekać ciężkie chwile. Na dodatek druga greta mi padła, ale już zamówiłem u Tomka co trzeba. Rozlew więc dopiero chyba po weekendzie (dziś radziłem sobie patenciakami i petami oraz kegami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Czas nadrobić zaległości w opisie więc do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Warka 170 - Weizen 12,3°Blg z dnia 28 maja 2010r. Skład: - pszeniczny 6,00 kg - pilzeński 3,50 kg - monachijski 0,50 kg - carawheat 0,70 kg - chmiel Lubelski szyszki 80 g - skórka curacao 40g - 3068 Zacieranie: - słód do 46°C - 45°C - 15' - 52°C - 10' - 63°C - 35' - 72°C - 30' - podgrzanie do 76°C filtracja. Chmielenie: - 10' - całość ; - 55' - curacao; - 70' - chłodzenie. Drożdże zadałem 29 maja w 26°C. Zlewając na cichą dodam wody mineralnej gdyż wyszło 13,8°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się