Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 162 - Milk Storut 14,5°Blg

z 13 kwietnia 2010r.

 

Dziś rozlałem do jednego kega a resztę tradycyjnie do bulek-całość na refermentacji (dodałem 2,5l rezerwy).

Zeszło na 6°Blg i ma 4,8% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praca wrze. Jedno piwo rozlane, drugie konczy sie zacierac, a trzecie wlasnie degustuje: warka 72 Urodzinowe, ktora ma ponad rok. Nagazowane jest bardzo i smakuje jak oranzada sklepowa z lekka goryczka. Takie piwa powinny byc swieze. : D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praca wrze. Jedno piwo rozlane, drugie konczy sie zacierac, a trzecie wlasnie degustuje: warka 72 Urodzinowe, ktora ma ponad rok. Nagazowane jest bardzo i smakuje jak oranzada sklepowa z lekka goryczka. Takie piwa powinny byc swieze. : D

O czwartej rano to ty kończysz czy musisz już zaczynać "degustować" :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie to Adam zaczyna - on jest ranny ptaszek.

 

Właśnie zauważyłem mój post nr 2000 - będę to musiał opić - oczywiście wieczorem- piwem PIERONA.

Edytowane przez wena
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję 2000 postu. Twoje zdrowie wypiję wieczorem.:D

 

Robotę skończyłem 1,5h temu. A degustować to nie muszę, ale pokusiło mnie jak wyjąłem z lodówki. Później zdegustowałem oba dry stouty, ale i tak oba wyślę (tylko niech się nagazują bo jest zimno).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze co do degustacji. Mam pytanie bo nie wiem co wysłać na konkurs. Mam dwa monachijskie jasne, oba mają ten sam smak, ten sam zapach oraz fajną pianę. Różnią się kolorem. Jeden jest klarowny tylko że ciemny, drugi zaś jest mętny i jaśniejszy. Nie wiem co wybrać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze co do degustacji. Mam pytanie bo nie wiem co wysłać na konkurs. Mam dwa monachijskie jasne, oba mają ten sam smak, ten sam zapach oraz fajną pianę. Różnią się kolorem. Jeden jest klarowny tylko że ciemny, drugi zaś jest mętny i jaśniejszy. Nie wiem co wybrać.

też bym miał zagadkę ;)

piłem to ciemniejsze jest idealne tylko pod bjcp nie podchodzi, nie wiem jakie będą kryteria ocen.

Do Częstochowy możesz wysłać oba. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 168 - Dunkiel Weizen

z dnia 20 maja 2010r.

 

Składniki:

- pszeniczny ciemny 5,80 kg

- pilzeński 3,50 kg

- carawheat 0,70 kg

- chmiel Lubelski szyszki 80 g

- 3068

 

Zacieranie:

- słód do 38°C

- 45°C - 15'

- 52°C - 10'

- 63°C - 35'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Filtracja przebiegła ponownie wyjątkowo pomyślnie. smile

 

Chmielenie:

- 10' - całość ;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 169 - Ala Pils

z dnia 20 maja 2010r.

 

Składniki:

- pilzeński 10 kg;

- carapils 1 kg;

- chmiel Hallertauer Hersbrucker granulat 100 g;

- chmiel Galena 20g;

- Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

- słód do 38°C

- 52°C - 10'

- 63°C - 20'

- 72°C - 35'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

 

Chmielenie:

- 10' - Galena i 50g Hallertauer Hersbrucker;

- 55' - Hallertauer Hersbrucker reszta;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro z rana warzenie - jak się uda. Słody ześrutowane. Pilzeńskiego już brak, ale w poniedziałek nowa dostawa.

 

No i się nie udało. Ale może wnet coś się uwarzy.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro z rana warzenie - jak się uda. Słody ześrutowane. Pilzeńskiego już brak, ale w poniedziałek nowa dostawa.

to tak jak u mnie brak pilzneńskiego , ponadto zamówiłem wszystko niesrutowane , myślałem że mój śrutownik będzie już działał a tu lipa trzeba poprawki nanieść , spróbuję uważyć coś z monachijskiego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No u mnie to problem leży czasowy. Dwie warki czekają na warzenie oraz dostawa słodu dojechała (z małymi problemami ale jest :D).

Problem w tym że cała rodzina leży na l-4 i w chacie szpital. No ale trza przeczekać ciężkie chwile.

Na dodatek druga greta mi padła, ale już zamówiłem u Tomka co trzeba. Rozlew więc dopiero chyba po weekendzie (dziś radziłem sobie patenciakami i petami oraz kegami).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 170 - Weizen 12,3°Blg

z dnia 28 maja 2010r.

 

Skład:

- pszeniczny 6,00 kg

- pilzeński 3,50 kg

- monachijski 0,50 kg

- carawheat 0,70 kg

- chmiel Lubelski szyszki 80 g

- skórka curacao 40g

- 3068

 

Zacieranie:

- słód do 46°C

- 45°C - 15'

- 52°C - 10'

- 63°C - 35'

- 72°C - 30'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość ;

- 55' - curacao;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże zadałem 29 maja w 26°C.

Zlewając na cichą dodam wody mineralnej gdyż wyszło 13,8°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.