Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 176 - Tripel 19°Blg

z dnia 28 czerwiec 2010r.

 

Składniki:

-pilzeński 12,1

- monachijski 1,5 kg;

- carapils 1kg;

- zakwaszający 0,4kg;

- cukier 1kg;

- chmiel Lubelski szyszki 70g;

- chmiel Marynka szyszki 70g;

- T-58 i S-04 (pół saszetki).

 

Zacieranie:

- 52°C - 10'

- 66°C - 90'

- 72°C - 45'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - Marynka;

- 55' - Lubelski, cukier i mech;

- 70' - chłodzenie.

 

Drożdże dodałem dziś w 26°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filtrując zacier z 15kg słodu szło bardzo powoli. Na dole utworzyła się klucha z mąki, stąd pewnie taka filtracja. Czy to normalne?

Raczej normalne. Warstwa filtracyjna z 15kg słodu w 50l KEGu pewno do najcieńszych nie należała. W takim wypadku można spokojnie przemieszać złoże, nawet do filtratora i dać mu się na nowo ułożyć. Dobrze jest tez zmniejszyć szybkość filtracji.

BTW, ciesze się, że warzysz bo rozumiem, że ze zdrówkiem już lepiej :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mieszam z wierzchu złoże.

Warka 175 - Wędzone 7,5°Blg

z dnia 28 czerwiec 2010r.

 

Składniki:

- wędzony pszeniczny własnej roboty 6,3 kg

- chmiel Lubelski szyszki 70 g

- US-05 + S-04

Czy tylko na pszenicznym czy czeski błąd?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dwa pytanka: jak poszło wysładzanie i dlaczego mieszanka dwóch gatunków drożdży? Ja bym dał tylko US-05 :D

Wysładzanie poszło bezproblemowo, fakt , że jest mętne, ale tak ma być, a przełom był znakomity.

Drożdże to głównie US-04-saszetka oraz pół S-04 (zrobiłem wg pomysłu Anteksa).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 174 - Niespodzianka 12,7°Blg

z dnia 16 czerwiec 2010r.

 

Rozlałem do butelek, zeszło na 3,5°Blg i ma 5,1% alk. Szkoda tylko że tak wali rozpuszczlnikiem jak by to nie było piwo. Oj, całe szczęście że to koniec sezonu. Jeszcze tylko dwa piwa rozlać (tylko c z nich będzie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 174 - Niespodzianka 12,7°Blg

z dnia 16 czerwiec 2010r.

Szkoda tylko że tak wali rozpuszczlnikiem jak by to nie było piwo. Oj, całe szczęście że to koniec sezonu. .

W jakiej temperaturze fermentowało? W połowie czerwca nie było źle ale ostatnie 2 tygodnie to już marne a Ty ZTCW piwnicy nie masz. Może jakiś klimatyzator warto by kupić, bo leżakowanie w ponad 20°C piwu nie pomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyznam, że też nie rozumiem co oznaczają te skróty, ale teraz będę spokojnie pytał. Wydaje się że jestem pokoleniem internetu ale nie skrótów.

Co do warunków: są takie jaki są, narazie nic nie zmieniam, a reszta się okaże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jkocurek mógłbyś się troszkę wysilić i nie używać skrótów, bo nie wszyscy tutaj są "dziećmi internetu".

Dori, przepraszam najmocniej. Ciągle w pracy stukam po klawiaturze i o ile to możliwe staram się unikać nadmiaru tych stuków. Wydawało mi się, że takie skróty są akceptowalne. Przepraszam, raz jeszcze o postaram się ograniczać ich użycie. A to, że nie wszyscy są dziećmi internetu to wiem doskonale, bo sam do nich nie należę, podobnie jak Coder zresztą.

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Choć te skróty rozumiem to zdecydowanie wolałbym gwarę, a swoją drogą to Jacek w Żywcu dał dał mi popis swoich możliwości co operowania gwarą śląską. :D Po prostu w każdym calu profesjonalista :okey:

Jo ci coś pedził, jo? O! Pieronie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.