Pieron Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Warka 176 - Tripel 19°Blg z dnia 28 czerwiec 2010r. Składniki: -pilzeński 12,1 - monachijski 1,5 kg; - carapils 1kg; - zakwaszający 0,4kg; - cukier 1kg; - chmiel Lubelski szyszki 70g; - chmiel Marynka szyszki 70g; - T-58 i S-04 (pół saszetki). Zacieranie: - 52°C - 10' - 66°C - 90' - 72°C - 45' - podgrzanie do 76°C filtracja. Chmielenie: - 10' - Marynka; - 55' - Lubelski, cukier i mech; - 70' - chłodzenie. Drożdże dodałem dziś w 26°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Filtrując zacier z 15kg słodu szło bardzo powoli. Na dole utworzyła się klucha z mąki, stąd pewnie taka filtracja. Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Filtrując zacier z 15kg słodu szło bardzo powoli. Na dole utworzyła się klucha z mąki, stąd pewnie taka filtracja. Czy to normalne? Raczej normalne. Warstwa filtracyjna z 15kg słodu w 50l KEGu pewno do najcieńszych nie należała. W takim wypadku można spokojnie przemieszać złoże, nawet do filtratora i dać mu się na nowo ułożyć. Dobrze jest tez zmniejszyć szybkość filtracji. BTW, ciesze się, że warzysz bo rozumiem, że ze zdrówkiem już lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Też mieszam z wierzchu złoże. Warka 175 - Wędzone 7,5°Blgz dnia 28 czerwiec 2010r. Składniki: - wędzony pszeniczny własnej roboty 6,3 kg - chmiel Lubelski szyszki 70 g - US-05 + S-04 Czy tylko na pszenicznym czy czeski błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Składniki: - wędzony pszeniczny własnej roboty 6,3 kg - US-05 + S-04 dwa pytanka: jak poszło wysładzanie i dlaczego mieszanka dwóch gatunków drożdży? Ja bym dał tylko US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 BTW, ciesze się, że warzysz bo rozumiem, że ze zdrówkiem już lepiej Teraz jest w lufcie gryba jednodniowa. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Czy tylko na pszenicznym czy czeski błąd? Nie ma błędu - 100% pszenicy (prócz zakwaszającego). Filtracja bezproblemowa. Grodzkie warzono też tylko na słodzie pszenicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 dwa pytanka: jak poszło wysładzanie i dlaczego mieszanka dwóch gatunków drożdży? Ja bym dał tylko US-05 Wysładzanie poszło bezproblemowo, fakt , że jest mętne, ale tak ma być, a przełom był znakomity. Drożdże to głównie US-04-saszetka oraz pół S-04 (zrobiłem wg pomysłu Anteksa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Warka 176 - Tripel 19°Blg z dnia 28 czerwiec 2010r. Ostatnia warka tego sezonu przelana na cichą. Zeszło na 6,3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Warka 175 - Wędzone 7,5°Blg z dnia 28 czerwiec 2010r. Dziś rozlałem do 2 kegów i parę butelek. Zeszło na 1,7°Blg i ma 3,2% alk. - ciekawe :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Warka 174 - Niespodzianka 12,7°Blg z dnia 16 czerwiec 2010r. Rozlałem do butelek, zeszło na 3,5°Blg i ma 5,1% alk. Szkoda tylko że tak wali rozpuszczlnikiem jak by to nie było piwo. Oj, całe szczęście że to koniec sezonu. Jeszcze tylko dwa piwa rozlać (tylko c z nich będzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Warka 174 - Niespodzianka 12,7°Blg z dnia 16 czerwiec 2010r. Szkoda tylko że tak wali rozpuszczlnikiem jak by to nie było piwo. Oj, całe szczęście że to koniec sezonu. . W jakiej temperaturze fermentowało? W połowie czerwca nie było źle ale ostatnie 2 tygodnie to już marne a Ty ZTCW piwnicy nie masz. Może jakiś klimatyzator warto by kupić, bo leżakowanie w ponad 20°C piwu nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 ZTCW trochę chyba nie w temacie jestem, co oznaczają te skróty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) ZTCW trochę chyba nie w temacie jestem' date=' co oznaczają te skróty ?[/quote'] JFGI Edytowane 15 Lipca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 ZTCW trochę chyba nie w temacie jestem' date=' co oznaczają te skróty ?[/quote'] JFGI I znowu wychodzi na to że google jest najlepszym przyjacielem człowieka ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 ZTCW trochę chyba nie w temacie jestem' date=' co oznaczają te skróty ?[/quote'] Wstydź się. Ty już jesteś pokolenie internetu i nie wiesz takich podstawowych rzeczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Jkocurek mógłbyś się troszkę wysilić i nie używać skrótów, bo nie wszyscy tutaj są "dziećmi internetu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Przyznam, że też nie rozumiem co oznaczają te skróty, ale teraz będę spokojnie pytał. Wydaje się że jestem pokoleniem internetu ale nie skrótów. Co do warunków: są takie jaki są, narazie nic nie zmieniam, a reszta się okaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Ja również nie bardzo akceptuję te skróty, bo to dla mnie wypaczanie języka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Jacek lubi skróty, ja się zastanawiam nad nimi. Jak piszę po śląsku, a Dori tłumaczy to też nie wszyscy rozumieją o co biega, ale powoli się wyjaśnia. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Choć te skróty rozumiem to zdecydowanie wolałbym gwarę, a swoją drogą to Jacek w Żywcu dał dał mi popis swoich możliwości co operowania gwarą śląską. Po prostu w każdym calu profesjonalista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Szkoda, że na Profesjonalia nie startował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Jkocurek mógłbyś się troszkę wysilić i nie używać skrótów, bo nie wszyscy tutaj są "dziećmi internetu". Dori, przepraszam najmocniej. Ciągle w pracy stukam po klawiaturze i o ile to możliwe staram się unikać nadmiaru tych stuków. Wydawało mi się, że takie skróty są akceptowalne. Przepraszam, raz jeszcze o postaram się ograniczać ich użycie. A to, że nie wszyscy są dziećmi internetu to wiem doskonale, bo sam do nich nie należę, podobnie jak Coder zresztą. Edytowane 15 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Choć te skróty rozumiem to zdecydowanie wolałbym gwarę, a swoją drogą to Jacek w Żywcu dał dał mi popis swoich możliwości co operowania gwarą śląską. Po prostu w każdym calu profesjonalista Jo ci coś pedził, jo? O! Pieronie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Szkoda, że na Profesjonalia nie startował. Nie chciołech se gańby robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się