Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Ja również nie bardzo akceptuję te skróty, bo to dla mnie wypaczanie języka.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą, uważam, że każda przesada jest szkodliwa dla języka. Zdanie składające się z samych akronimów i spójników to jest wypaczanie języka, wtrącenie jednego czy dwóch od czasu do czasu to raczej nic złego. Język to narzędzie, ma być piękne ale przede wszystkim użyteczne i wygodne. No ale ja techniczny jestem...

Jednak lepiej skończmy te dywagacje bo nie pasują do tematu wątku (w skrócie skończmy ten OT)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Choć te skróty rozumiem to zdecydowanie wolałbym gwarę' date=' a swoją drogą to Jacek w Żywcu dał dał mi popis swoich możliwości co operowania gwarą śląską. :) Po prostu w każdym calu profesjonalista :okey:[/quote']

Jo ci coś pedził, jo? O! Pieronie!

No tak w piątkowy wieczór, ale już trochę zmęczony byłeś :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

E-tam, spoko. W sumie nikt nie ma żalu, tylko ja nie rozumie i tyle. Nie ma afery.

A Jacek tyż fajnie godo po śląsku i jest zicher. Ciesza się że nie jestem som :D Ale Dori jest jedno do tłumaczenio :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak w piątkowy wieczór, ale już trochę zmęczony byłeś :)

Owszem nie zaprzeczam :) Na szczęście pamiętam to (i owo :okey: )

Nie wiem tylko o co się Jacek (szop007) obraził :rolleyes:

Tylko znowu to nie ten temat :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bajera bajerą ale w końcu to Jkocurek powiesz co to znaczy ZTCW ?

Ehhh, no masz:

Z Tego Co Wiem

Edytka: Wujek Gugiel odpowiedziałby Ci szybciej

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i się pochwalę wynikami KPD ŻYWIEC 2010:

Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu:

 

Porter Bałtycki "Pępkowy"

Zakodowano jako I - 24. Nie pokonał progu etapu eliminacji.

Uwagi: piwo kwaśne, ale i zbyt słodkie. Utlenione.

 

Monachijskie Jasne

Oznaczono jako VI - 35. Także poprzestało na eliminacjach.

Uwagi:piwo zbyt ciemne. W aromacie DMS. Profil smakowy nie odpowiada wymogom stylu.

 

Belgijskie Pale Ale

Oznaczono jako V - 21. Nie pokonało progu etapu eliminacji.

Uwagi: zbyt ciemne. Niedostateczna jakość piany. Zbyt dużo karmelu w smaku.

 

Milk Stout

Oznaczono jako IV - 18. Pomyślnie przeszło etap eliminacji.

W konkursie podane do oceny jako 10-te w kolejności.

Otrzymało ocenę 2,97 - co dało XI lokatę.

Uwagi: słabe nasycenie i pienistość. Niewiele w aromacie i smaku; wodniste, mało treściwe, ze zbyt mocnym smakiem spalenizny.

 

"Szkockie Strong Ale"

Zakodowano jako II - 16. Pokonało próg eliminacji.

Podano jako 3-cie. Ocena 3,04 - co oznacza VIII lokatę.

Uwagi: zbyt ciemne. Smak niezbyt typowy dla stylu - zbyt dużo słodu karmelowego.

No cóż. Trza się bardziej starać?-chyba nie :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 175 - Wędzone 7' date='5°Blg

z dnia 28 czerwiec 2010r.[/b']

 

Piwo z pływającą dojść wielką pleśnią - wylałem w kanał.

Jesteś pewien, że to pleśń? Myślałem, że pleśń nie chwyta się piwa....

A co to by miało być? W smaku normalne było.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :ble:

 

A co to by miało być? W smaku normalne było.

To po coś wylewał ;-) ?

Ja takie piwo , zlałem do 5 litrowych baniaków po mineralnej, sprawdzę w styczniu czy faktycznie było zepsute :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 175 - Wędzone 7' date='5°Blg

z dnia 28 czerwiec 2010r.[/b']

 

Piwo z pływającą dojść wielką pleśnią - wylałem w kanał.

Jesteś pewien, że to pleśń? Myślałem, że pleśń nie chwyta się piwa....

A co to by miało być? W smaku normalne było.

Aż żal serce ściska, takie nieszczęście.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja teraz mam saisona na którym rośnie coś białego i po powrocie z wakacji straciłem nadzieję że to jeszcze drożdże.... teraz waham się co z tym zrobić ale pewnie trafi w kanał i wstawię nowego. O wszystkim zdecyduje smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio też skromne wędzone przelałem do kega i butelek. Przelewając użyłem tylko 2/3 co było na cichej. A po tygodniu już pleśń była w butelkach-daremna robota. Ale spróbowałem i wiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiedyś na jednej z butelek z brzeczką, w której kapsel był źle zaciśnięty wyrosło mi coś. Coś miało kilka mm grubości i nie chciało wyleźć z butelki i było bardzo imponujące. Zastanawiam się nad robieniem zdjęć każdej mojej infekcji i wydania książki :ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W przerwie otrzymałem trzy dyplomy z których się cieszę.

 

Ostatnio trochę się przygotowałem do nowego sezonu i dziś została uwarzona pierwsza warka.

Porozkręcałem zawory kulowe, a tam taki syf i piwny zapach - trza jednak porozkręcać od czasu do czasu. Wyczyściłem również wymienniki ciepła KAMIXem-efekt rewelacja. Po 20' woda stała się zielona i "pachniało chmielem, po godzinie zaś już kawałki chmielu pływały. Na noc zostawiłem jeszcze raz, bo całości nie wyczyściło. Dodatkowo zrobiłem kolejny dopływ zimnej wody i tym razem brzeczka schłodzona do 24°C w ciągu 5 min.

 

Podczas odpoczynku kolega zrobił mi mieszadło magnetyczne. Obecnie pracuje nad drożdżami na jutrzejszą warkę. Tylko powiem szczerze że nie wiem kiedy drożdże będą już gotowe do pracy.

 

Nie zdecydowałem jeszcze czy zakupić aerator. Nie wyobrażam sobie dezynfekcji tego ustrojstwa w dodatku w zamkniętym kegu jak to ma pracować?

 

Jeszcze myślę o innej pompie z napędem, bo ta na wiertarkę już cieknie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 177 - Belgian Pale Ale 13,0°Blg

z dnia 2 wrzesień 2010

 

Składniki:

- pilzeński 7,00 kg

- monachijski 1,50 kg

- cara 0,5 kg

- wiedeński 0,5 kg

- chmiel Brewers Gold granulat 50 g

- chmiel Tettnang granulat 50 g

- Belgian Strong Ale 1388.

 

Zacieranie:

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 90;

- 72°C - i 15';

- podgrzanie do 77°C filtracja

 

Chmielenie:

- 15' - Brewers Gold;

- 60' - Tettnang;

- 75' - chłodzenie.

 

Drożdże zadano w 24°C

 

 

14 września zlano na cichą. Zeszło na 3,8°Blg .

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.