JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Ja również nie bardzo akceptuję te skróty, bo to dla mnie wypaczanie języka. Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą, uważam, że każda przesada jest szkodliwa dla języka. Zdanie składające się z samych akronimów i spójników to jest wypaczanie języka, wtrącenie jednego czy dwóch od czasu do czasu to raczej nic złego. Język to narzędzie, ma być piękne ale przede wszystkim użyteczne i wygodne. No ale ja techniczny jestem... Jednak lepiej skończmy te dywagacje bo nie pasują do tematu wątku (w skrócie skończmy ten OT) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Choć te skróty rozumiem to zdecydowanie wolałbym gwarę' date=' a swoją drogą to Jacek w Żywcu dał dał mi popis swoich możliwości co operowania gwarą śląską. Po prostu w każdym calu profesjonalista [/quote']Jo ci coś pedził, jo? O! Pieronie! No tak w piątkowy wieczór, ale już trochę zmęczony byłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 E-tam, spoko. W sumie nikt nie ma żalu, tylko ja nie rozumie i tyle. Nie ma afery. A Jacek tyż fajnie godo po śląsku i jest zicher. Ciesza się że nie jestem som Ale Dori jest jedno do tłumaczenio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 No tak w piątkowy wieczór, ale już trochę zmęczony byłeś Owszem nie zaprzeczam Na szczęście pamiętam to (i owo ) Nie wiem tylko o co się Jacek (szop007) obraził :rolleyes: Tylko znowu to nie ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 bajera bajerą ale w końcu to Jkocurek powiesz co to znaczy ZTCW ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) bajera bajerą ale w końcu to Jkocurek powiesz co to znaczy ZTCW ? Ehhh, no masz: Z Tego Co Wiem Edytka: Wujek Gugiel odpowiedziałby Ci szybciej Edytowane 15 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 bez komentarza ech ................ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 No i się pochwalę wynikami KPD ŻYWIEC 2010: Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu: Porter Bałtycki "Pępkowy" Zakodowano jako I - 24. Nie pokonał progu etapu eliminacji. Uwagi: piwo kwaśne, ale i zbyt słodkie. Utlenione. Monachijskie Jasne Oznaczono jako VI - 35. Także poprzestało na eliminacjach. Uwagi:piwo zbyt ciemne. W aromacie DMS. Profil smakowy nie odpowiada wymogom stylu. Belgijskie Pale Ale Oznaczono jako V - 21. Nie pokonało progu etapu eliminacji. Uwagi: zbyt ciemne. Niedostateczna jakość piany. Zbyt dużo karmelu w smaku. Milk Stout Oznaczono jako IV - 18. Pomyślnie przeszło etap eliminacji. W konkursie podane do oceny jako 10-te w kolejności. Otrzymało ocenę 2,97 - co dało XI lokatę. Uwagi: słabe nasycenie i pienistość. Niewiele w aromacie i smaku; wodniste, mało treściwe, ze zbyt mocnym smakiem spalenizny. "Szkockie Strong Ale" Zakodowano jako II - 16. Pokonało próg eliminacji. Podano jako 3-cie. Ocena 3,04 - co oznacza VIII lokatę. Uwagi: zbyt ciemne. Smak niezbyt typowy dla stylu - zbyt dużo słodu karmelowego. No cóż. Trza się bardziej starać?-chyba nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Warka 176 - Tripel 19°Blg z dnia 28 czerwiec 2010r. Dziś rozlałem do butelek. Zeszło na 5,8°Blg i ma 7,6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Warka 175 - Wędzone 7,5°Blg z dnia 28 czerwiec 2010r. Piwo z pływającą dojść wielką pleśnią - wylałem w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Na tym zakończyłem sezon. 2009/2010. Od nowego sezonu pewnie będą nowe opisy. Życzę udanych wakacji z piwem oczywiście i przy ognisku lub przy grilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Warka 175 - Wędzone 7,5°Blgz dnia 28 czerwiec 2010r. Piwo z pływającą dojść wielką pleśnią - wylałem w kanał. Jesteś pewien, że to pleśń? Myślałem, że pleśń nie chwyta się piwa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Jesteś pewien, że to pleśń? Myślałem, że pleśń nie chwyta się piwa.... Jak jest powietrze to może być i pleśń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 (edytowane) Warka 175 - Wędzone 7' date='5°Blgz dnia 28 czerwiec 2010r.[/b'] Piwo z pływającą dojść wielką pleśnią - wylałem w kanał. Jesteś pewien, że to pleśń? Myślałem, że pleśń nie chwyta się piwa.... A co to by miało być? W smaku normalne było. Edytowane 25 Lipca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Cześć A co to by miało być? W smaku normalne było. To po coś wylewał ;-) ? Ja takie piwo , zlałem do 5 litrowych baniaków po mineralnej, sprawdzę w styczniu czy faktycznie było zepsute :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Warka 175 - Wędzone 7' date='5°Blgz dnia 28 czerwiec 2010r.[/b'] Piwo z pływającą dojść wielką pleśnią - wylałem w kanał. Jesteś pewien, że to pleśń? Myślałem, że pleśń nie chwyta się piwa.... A co to by miało być? W smaku normalne było. Aż żal serce ściska, takie nieszczęście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Aż żal serce ściska, takie nieszczęście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 ja teraz mam saisona na którym rośnie coś białego i po powrocie z wakacji straciłem nadzieję że to jeszcze drożdże.... teraz waham się co z tym zrobić ale pewnie trafi w kanał i wstawię nowego. O wszystkim zdecyduje smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Ostatnio też skromne wędzone przelałem do kega i butelek. Przelewając użyłem tylko 2/3 co było na cichej. A po tygodniu już pleśń była w butelkach-daremna robota. Ale spróbowałem i wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 kiedyś na jednej z butelek z brzeczką, w której kapsel był źle zaciśnięty wyrosło mi coś. Coś miało kilka mm grubości i nie chciało wyleźć z butelki i było bardzo imponujące. Zastanawiam się nad robieniem zdjęć każdej mojej infekcji i wydania książki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Wydawaj. Ja wolałbym kolejną o sprawdzonych recepturach i pewnych udogodnieniach a nie o infekcjach. A już miałeś wszystkie występujące w piwowarstwie infekcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 wszystkich nie, ale kilka różnych przerobiłem. Ze 2 kwaśne, 2 dzikie, i teraz drugi taki jakiś grzyb. Teraz nie wiem jak się dostał bo teraz przed każdą operacją z piwem naświetlam wszystko uv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Widzę że masz fermentację spontaniczną - lampa uv nic nie pomoże. Przyjmij to godnie i nie narzekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 W przerwie otrzymałem trzy dyplomy z których się cieszę. Ostatnio trochę się przygotowałem do nowego sezonu i dziś została uwarzona pierwsza warka. Porozkręcałem zawory kulowe, a tam taki syf i piwny zapach - trza jednak porozkręcać od czasu do czasu. Wyczyściłem również wymienniki ciepła KAMIXem-efekt rewelacja. Po 20' woda stała się zielona i "pachniało chmielem, po godzinie zaś już kawałki chmielu pływały. Na noc zostawiłem jeszcze raz, bo całości nie wyczyściło. Dodatkowo zrobiłem kolejny dopływ zimnej wody i tym razem brzeczka schłodzona do 24°C w ciągu 5 min. Podczas odpoczynku kolega zrobił mi mieszadło magnetyczne. Obecnie pracuje nad drożdżami na jutrzejszą warkę. Tylko powiem szczerze że nie wiem kiedy drożdże będą już gotowe do pracy. Nie zdecydowałem jeszcze czy zakupić aerator. Nie wyobrażam sobie dezynfekcji tego ustrojstwa w dodatku w zamkniętym kegu jak to ma pracować? Jeszcze myślę o innej pompie z napędem, bo ta na wiertarkę już cieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Warka 177 - Belgian Pale Ale 13,0°Blg z dnia 2 wrzesień 2010 Składniki: - pilzeński 7,00 kg - monachijski 1,50 kg - cara 0,5 kg - wiedeński 0,5 kg - chmiel Brewers Gold granulat 50 g - chmiel Tettnang granulat 50 g - Belgian Strong Ale 1388. Zacieranie: - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66°C - i 90; - 72°C - i 15'; - podgrzanie do 77°C filtracja Chmielenie: - 15' - Brewers Gold; - 60' - Tettnang; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadano w 24°C 14 września zlano na cichą. Zeszło na 3,8°Blg . Edytowane 1 Października 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się