19Mateusz87 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Bardzo bogaty zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg z dnia 22 wrzesień 2010 Dziś zlałem na cichą. Ostało na 17°Blg na refraktometrze co sugieruje że ma 11,7°Blg i 7,9% alk. Jest bardzo słodki, widocznie te drożdże nie dały rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg z dnia 22 wrzesień 2010 Dziś zlałem na cichą. Ostało na 17°Blg na refraktometrze co sugieruje że ma 11,7°Blg i 7,9% alk. Jest bardzo słodki, widocznie te drożdże nie dały rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Warka 184 - Dubbel 17,9°Blg z dnia 26 październik 2010 Skończyłem wczoraj po 9-tej więc dobry wynik. Wyszło ponad 40l o 17,9°Blg. Drożdże zadałem w 17°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Warka 184 - Dubbel 17,9°Blg z dnia 26 październik 2010 Ładnie fermentuje w 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Warka 183 - Kolsch z dnia 2 październik 2010 Dziś rozlałem wprost do kega. Nie dolewałem wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Warka 180 - Tripel 20°Blg z dnia 15 wrzesień 2010 Dziś rozlełem do flaszek. Pozostało jednak na 7,5°Blg i ma 7,3% alk. Trochę mało ale coś leniwe te drożdże. Piwo mętne i słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Faktycznie trochę płytko. Mnie Tripel 20 blg. odfermentował do 2,5 °Blg. Może drożdże już słabe były... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Faktycznie trochę płytko. Mnie Tripel 20 blg. odfermentował do 2,5 °Blg. Może drożdże już słabe były... Albo takie są albo były słabe od początku, bo inne piwa również słabo poszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Warka 185 - Złote z dnia 30 października 2010 Składniki: - pilzeński 9 kg - pale ale 4 kg - monachijski 2 kg - zakwaszający 0,15 kg - chmiel Galena 25 g - chmiel Challenger 70 g - cukier 1 kg; - Abbey Ale WLP 530 Zacieranie : - 45°C - i 15'; - 52°C - i 10'; - 64°C - i 90'; - 72°C - i 20'; - podgrzanie do 77°C filtracja. Obecnie jest w połowie filtowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Warka 185 - Złote z dnia 30 października 2010 chmielenie - 15' - galena i 50g challenger; - 60' - reszta chmielu +cukier + mech irl. - 75' - chłodzienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Warka 185 - Złote 22,1°Blg z dnia 30 października 2010 Skończyłem po 16-tej. Wyszło 22,1°Blg. Po schłodzeniu było 17°C i od razu zadałem drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 @Pieron Ja w tym roku też ćwiczyłem WLP 530 (THG) i z mojego doświadczenia wynika, że słabo sobie dają radę z brzeczką o dużej gęstości. Jak chesz tripla mocniej odfermentowanego to użyj WLP 500. WLP 575 też są dość marudne. http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=62100#p62100 Pozdrawiam, Luksz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Czytałem Twojego posta i stwierdzam że się nadają doskonale. Co więcej użylem 1388 i trpiel skończył na 7,5°Blg tu pewnie by skończył na na ok. 4°Blg. Pierwsze piwo jakie zrobiłem na nich spadło z nie całych 20 na 3,5°Blg co daje bardzo dobry wynik. Jeszcze jednego zrobię quadrupela właśnie na tych WLP530. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 (edytowane) We wrześniu robiłem 2 warki 24blg i 14blg na white labsWPL 570 belgian golden ale , z 24 zostało mi 3,5 , z 14 zostało 2. Myślę że te drożdże idealnie nadają się do mocnych piw. Edytowane 31 Października 2010 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Mam pytanie co do zacierania w warce numer 185. Czy 15' w 45 °C, w tym piwie, służyło w jakimś konkretnym celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Poprzednią warkę też tak zacierałem ale co z tego wyjdzie zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Warka 185 - Złotez dnia 30 października 2010 Składniki: - pilzeński 9 kg - pale ale 4 kg - monachijski 2 kg Pieronie a Ty w kegu zacierasz ? Bo to 15kg słodów, co na oko daje około 45l samej wody (załóżmy stosunek 1:3) + dodane słody. Mieści się to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Pieronie a Ty w kegu zacierasz ? Bo to 15kg słodów, co na oko daje około 45l samej wody (załóżmy stosunek 1:3) + dodane słody. Mieści się to ? Wszystko się mieści, dlatego że wody jest mniej. Leję 30l wody, potem słód i dolewam wrzątku do pełnego. Raz to łyżką mieszałem i parno było, ale silnik mam mocny w mieszadle i dobrze chodzi-choć sama wymiana cieplna-góra dół daje 4°C różnicy, dlatego czasem temp. uciekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Dziś małe zmagania ze słodem, jutro pierwszy lagierek (tylko ciepło się zrobiło i gdzie to fermentować) oraz druga wersja quadrupel'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Warka 186 - Dortmunder z dnia 3 listopad 2010 Składniki: - pilzeński 8,5 kg; - monachijski 1 kg; - caramunich 0,5 kg; - carapils 0,5 kg; - chmiel Perle granulat 120g; - drożdże Danish Lagier 2042 Zacieranie: - słody do 53°C; - 52°C - i 10'; - 66°C - i 20; - 72°C - i 60'; - podgrzanie do 77°C filtracja Obecnie się filtruje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 (edytowane) Warka 186 - Dortmunder z dnia 3 listopada 2010 Tak mi się mętnie filtrowało że mętne leciało. Sprawdziłem jodowym wskaźnikiem i jest skrobia, więc nadal przetrzymuję w 72°C -a to niespodzianka Edytowane 3 Listopada 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Warka 185 - Złote 19°Blg z dnia 30 października 2010 Dziś dolałem częşć rezerwy oraz 6l wody, czym ustaliłem wg programu na 19°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Warka 186 - Dortmunder z dnia 3 listopada 2010 Tak mi się mętnie filtrowało że mętne leciało. Sprawdziłem jodowym wskaźnikiem i jest skrobia, więc nadal przetrzymuję w 72°C -a to niespodzianka Coś nie tak chyba z temperaturami zacierania, bo po 60' w 72°C nie powinno być niczego przy takim zasypie. Sprawdź innym termometrem temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Richtich o 5°C zaniżo i stąd może tyn problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się