Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg

z dnia 22 wrzesień 2010

 

Dziś zlałem na cichą. Ostało na 17°Blg na refraktometrze co sugieruje że ma 11,7°Blg i 7,9% alk.

Jest bardzo słodki, widocznie te drożdże nie dały rady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 181 - Quadrupel 24,7°Blg

z dnia 22 wrzesień 2010

 

Dziś zlałem na cichą. Ostało na 17°Blg na refraktometrze co sugieruje że ma 11,7°Blg i 7,9% alk.

Jest bardzo słodki, widocznie te drożdże nie dały rady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 180 - Tripel 20°Blg

z dnia 15 wrzesień 2010

Dziś rozlełem do flaszek. Pozostało jednak na 7,5°Blg i ma 7,3% alk. Trochę mało ale coś leniwe te drożdże. Piwo mętne i słodkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie trochę płytko. Mnie Tripel 20 blg. odfermentował do 2,5 °Blg. Może drożdże już słabe były...

Albo takie są albo były słabe od początku, bo inne piwa również słabo poszły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 185 - Złote

z dnia 30 października 2010

Składniki:

- pilzeński 9 kg

- pale ale 4 kg

- monachijski 2 kg

- zakwaszający 0,15 kg

- chmiel Galena 25 g

- chmiel Challenger 70 g

- cukier 1 kg;

- Abbey Ale WLP 530

 

Zacieranie :

- 45°C - i 15';

- 52°C - i 10';

- 64°C - i 90';

- 72°C - i 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Obecnie jest w połowie filtowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Pieron

 

Ja w tym roku też ćwiczyłem WLP 530 (THG) i z mojego doświadczenia wynika, że słabo sobie dają radę z brzeczką o dużej gęstości. Jak chesz tripla mocniej odfermentowanego to użyj WLP 500. WLP 575 też są dość marudne.

 

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=62100#p62100

 

Pozdrawiam,

 

Luksz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałem Twojego posta i stwierdzam że się nadają doskonale. Co więcej użylem 1388 i trpiel skończył na 7,5°Blg tu pewnie by skończył na na ok. 4°Blg.

Pierwsze piwo jakie zrobiłem na nich spadło z nie całych 20 na 3,5°Blg co daje bardzo dobry wynik.

Jeszcze jednego zrobię quadrupela właśnie na tych WLP530.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

We wrześniu robiłem 2 warki 24blg i 14blg na white labsWPL 570 belgian golden ale , z 24 zostało mi 3,5 , z 14 zostało 2.

Myślę że te drożdże idealnie nadają się do mocnych piw.

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 185 - Złote

z dnia 30 października 2010

Składniki:

- pilzeński 9 kg

- pale ale 4 kg

- monachijski 2 kg

Pieronie a Ty w kegu zacierasz ? Bo to 15kg słodów, co na oko daje około 45l samej wody (załóżmy stosunek 1:3) + dodane słody. Mieści się to ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieronie a Ty w kegu zacierasz ? Bo to 15kg słodów, co na oko daje około 45l samej wody (załóżmy stosunek 1:3) + dodane słody. Mieści się to ?

Wszystko się mieści, dlatego że wody jest mniej. Leję 30l wody, potem słód i dolewam wrzątku do pełnego.

Raz to łyżką mieszałem i parno było, ale silnik mam mocny w mieszadle i dobrze chodzi-choć sama wymiana cieplna-góra dół daje 4°C różnicy, dlatego czasem temp. uciekają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 186 - Dortmunder

z dnia 3 listopad 2010

 

Składniki:

- pilzeński 8,5 kg;

- monachijski 1 kg;

- caramunich 0,5 kg;

- carapils 0,5 kg;

- chmiel Perle granulat 120g;

- drożdże Danish Lagier 2042

 

Zacieranie:

- słody do 53°C;

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 20;

- 72°C - i 60';

- podgrzanie do 77°C filtracja

 

Obecnie się filtruje się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 186 - Dortmunder

z dnia 3 listopada 2010

 

Tak mi się mętnie filtrowało że mętne leciało. Sprawdziłem jodowym wskaźnikiem i jest skrobia, więc nadal przetrzymuję w 72°C -a to niespodzianka :)

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 186 - Dortmunder

z dnia 3 listopada 2010

 

Tak mi się mętnie filtrowało że mętne leciało. Sprawdziłem jodowym wskaźnikiem i jest skrobia, więc nadal przetrzymuję w 72°C -a to niespodzianka :)

Coś nie tak chyba z temperaturami zacierania, bo po 60' w 72°C nie powinno być niczego przy takim zasypie. Sprawdź innym termometrem temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.