Pieron Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Dodam trochę laktozy A jakby trafi się sędzia z nietolerancją laktozy ? A czy ja muszę coś wygrać. Piwo warzę dla siebie, a jak komuś zasmakuje to super. Jak nie wyjdzie to może Patryka wyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 O Wątek Pierona mi wpadł w oko, to zapytam. Co to się Pieronie stało, że się w ten weekend nie spotkaliśmy Liczyłem na wspólne piwo w Minipivovar u Konicka Nie wiem. Jakieś zatrucie czy coś z żołądkiem (lekarz Wena powiedział że to pewnie choroba filipińska :cool2:). Miałem jechać z córą ale dobrze że nie jechałem, bo do dziś źle się czuję. Oczywiście żałuję że nie byłem, ale co zrobić.:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Dziś mając więcej czasu odpaliłem w końcu rower pierwszy raz w tym roku (cóż za lenistwo z mojej strony, człowiek jednak szybko się starzeje ) i ruszyłem do browaru w celu rozlania dwóch piw. Gdy już wszystko powoli było przygotowane i zdezynfekowane nastąpiła katastrofa w postaci braku kapsli. Ruszyłem więc na szybko do roboty w celu przeszukania szpindów ale i tak nic nie znalazłem. Tak więc wróciłem niepocieszony ale wiem że znów brakuje kapsli, środka dezynfekującego clo2. Tak więc jeszcze dziś będę załatwiał. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 (edytowane) Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blg z dnia 25 stycznia 2011r. Zeszło już na 6,2°Blg. Strasznie powoli schodzi. Na dodatek smakuje okropnie. ble Edytowane 18 Lutego 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blgz dnia 25 stycznia 2011r. Zeszło już na 6,2°Blg. Strasznie powoli schodzi. Na dodatek smakuje okropnie. Może to stary cap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Dziś mając więcej czasu odpaliłem w końcu rower pierwszy raz w tym roku (cóż za lenistwo z mojej strony, człowiek jednak szybko się starzeje ) i ruszyłem do browaru w celu rozlania dwóch piw. Gdy już wszystko powoli było przygotowane i zdezynfekowane nastąpiła katastrofa w postaci braku kapsli. Ruszyłem więc na szybko do roboty w celu przeszukania szpindów ale i tak nic nie znalazłem.Tak więc wróciłem niepocieszony ale wiem że znów brakuje kapsli, środka dezynfekującego clo2. Tak więc jeszcze dziś będę załatwiał. :rolleyes: Adam, a po co Ci kapsle do kegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Mocniejsze idzie w flaszki. Inaczej wszystko bym wypił sam i na dodatek nic by na konkurs nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Dziś to opanowałem browar od samego rana i spędziłem tam trochę czasu (15h). Ale mam dojść dziś. Myślę że i czwartą warkę bym też uwarzył (tz. dał bym radę), ale jutro z samego rana jadę do Krakowa. Resztę za chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blg z dnia 25 stycznia 2011r. Dziś również zmierzyłem, zeszło już na 5,8°Blg. Powoli fermentuje, ale oznak fermentacji brak. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Warka 198 - Maliniak Klasztorny 14,8°Blg z dnia 17 stycznia 2011r. Warka zabutelkowana. Zeszło na 2,9°Blg i ma 6,6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Warka 194 - Porter Bałtycki 19°Blg z dnia 22 grudnia 2010 Kolejna warka zabutelkowana. Zeszło tylko na 6,5°Blg i ma 7,2% alk. Smakuje obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Warka 196 - Weselne 13°Blg z dnia 31 grudnia 2010 Też poszło w flaszki i jednego kega. Zeszło na 4°Blg i ma 5,15 alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Warka 203 - Wiedeńskie 13,4°Blg z dnia 18 luty 2011 Składniki: - pilzeński 3 kg; - monachijski 4,7 kg; - barwiący żywiecki 0,1 kg; - wiedeński 2,4 kg; - carared 0,45 kg; - caraamber 1 kg; - Perle granulat 60g; - Traditon granulat 20 g; - 2124 Bohemian Lagier Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 30'; - 72°C - i 40; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' -Perle; - 60' - Tradition; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 20°C Edytowane 18 Lutego 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Warka 204 - Sylwestrowo Czerwono Bana 11,2°Blg z dnia 18 luty 2011 Składniki: - pilzeński 7,5 kg; - carared 2,2 kg; - melanoidynowy 1 kg; - chmiel Sebilia granulat 70 g; - chmiel Lubelski granulat 40 g; - WLP 820 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 40'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 0' - Sebilia; - 45' - Perle; - 60' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 14°C Edytowane 18 Lutego 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Warka 202 - Munich Dunkiel 13,1°Blg z dnia 18 luty 2011 Składniki: - pilzeński 1,5 kg; - monachijski 5 kg; - barwiący żywiecki 0,4 kg; - wiedeński 3 kg; - carafa I 0,2 kg; - caraamber 1 kg; - Perle granulat 60g; - Traditon granulat 30 g; - WLP 820. Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 60'; + dekokcja; - 72°C - i 40; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' -Perle; - 60' - Tradition; - 75' - chłodzenie. Drożdże zadane w temp: 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Z tego przerobienia synek, zarobisz na rynta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Z tego przerobienia synek, zarobisz na rynta Rynta wypłaca se jutro w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blg z dnia 25 stycznia 2011r. piwo w stylu: Eisbook (5D) Przelałem na cichą i wystawiłem na dwór. Ciekawe ile się do jutra wymrozi-trzeba korzystać z ochłodzenia ale i kontrolować co się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blg z dnia 25 stycznia 2011r. piwo w stylu: Eisbook (5D) Zeszło na 5,5°Blg i ma 8,1% alk. Od wczoraj czyli od 18-tej mały krążek się zmroził dopiero a było dojść mroźnie (-11°C). Pewnie jutro będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blg z dnia 25 stycznia 2011r. piwo w stylu: Eisbook (5D) Dziś rano patrzę że coś tam wymarzło więc zlałem do tanka rozlewniczego. Trochę to trwało, ale fajnie poszło. W sumie z 30l ostało ok. 20l. Teraz mam pytanie. Wyliczyłem wg programu Codera że z 19,7°Blg zeszło mi na 5,5°Blg (pomiar na refraktometrze 11,3). Obecnie pokazało mi 12,4, czyli ile obecnie będzie tego alkoholu? - pomożecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Odpowiedziałem Ci już na GG ale tu też chyba nie zaszkodzi informacji dla innych. Niestety, przy wymrażaniu zawodzą "proste" sposoby określania zawartości alkoholu na podstawie zmiany gęstości czy wsp. załamania światła. Dzieje się tak dlatego, że wymrażaniu ulega głównie woda, w znacznie mniejszym stopniu alkohol i bardzo tylko nieznacznie do fazy stałej przechodzą cukry. Takie zatężenie brzeczki czyni wzory fermentacyjne zupełnie bezużytecznymi. Jedyny pewny sposób to zastosowanie destylacji. Chyba, że są gdzieś dostępne "wzory dla wymrażania". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 ale mając balingi tej rzadkiej części już można by chyba jakoś oszacować zawartość alkoholu w piwie. możesz zmierzyć balingometrem i refraktometrem i użyć Coderowego programu średnia. Wpisujesz odczyt refraktometru i zmieniasz gęstość początkową tak, aby obliczona przez program gęstość końcowa odpowiadała gęstości zmierzonej balingometrem. Oczywiście będzie to obciążone błędem ale lepsze to niż strzelać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Po robocie jadę rozlewać, dlatego też jest szansa zrobić wszystko. Powiedz czy muszę balingometrem mierzyć czy wystarczy refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Warka 200 - KOZIOŁ Pieroński 19,7°Blg z dnia 25 stycznia 2011r. piwo w stylu: Eisbook (5D) No to zabutelkowałem, z dodatkiem rezerwy i dodatkiem drożdży. Jeśli ktoś będzie chętny na wyliczenia to bardzo proszę o pomoc. Z bocka było 12,4 na refraktometrze, a to roztopione 6,2. I tak się cieszę, bo od razu widać różnicę. A samo piwo mętne jak cholera. Ech, będzie dobrze. Ale do samego rozlewu same kłopoty z tą warką (bardziej niż ta trzynasta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 No i tysięczny post w tym temacie. WASZE ZDROWIE :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się