Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Warka 271 - AIPA 16,8°Blg

z dnia 15 marca 2012r.

 

Na angielskich drożdżach zeszło na 2,9°Blg. Piwo klarowne, ale jako pils górnej fermentacji. Dodałem tomahowka 100g w siateczce na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie pijemy z żoną Hazoka wielkanocnego (239). Bardzo dobre piwko, czuć przyprawy ale nie są dominujące. Bardzo ładnie się przelało do butelki, tak miękko, gładko i lepko :) Piana ładna, wysycenie idealne. Jest jeden szkopuł...

Moja żona po 3 łykach zaczęła być senna i prawie się przewraca na sofie :) Mówie jej: zdaje Ci się, to ma tylko 5% - tak stoi na etykiecie. Ale mnie też jakoś się kręci w głowie. Spoglądam tutaj do wątku i patrzę: alkohol 8,5%.

No to ładnie Adam nas uchlałeś :P:D Gratuluję piwka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No trochę ściemy z tym 5% było ale zauważyłem później, gdy już parę butelczyn ostało.

Cieszę się, że smakowało.

 

A tak to właśnie wróciłem z wycieczki po Bambergu. Zachwycony jestem ich kulturą, gdzie piwo pije się do śniadania (śniadanie bierzesz do browaru i popijasz lokalnym piwem wraz z kumplami) gdzie to w tym samym miejscu wieczorem jest zupełnie pełno a piwo spożywa się na ulicy -nikomu to nie przeszkadza.

Dużo by pisać na ten temat ale dodam, że jednak jestem smakoszem "naszego" piwa i tuż po powrocie (właśnie drugie kończę).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 275 - Bitter 13°Blg

z dnia 16 kwietnia 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 3,5 kg;

- monachijki 0,9 kg;

- pszeniczny 0,3 kg;

- pale ale 4,7 kg;

 

- chmiel East Kent Goldings granulat 130 g;

 

- drożdże Bitter

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 90';

- 72°C - i 20;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 70 g;

- 55' - 25 g;

- 65' - 35 g;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 276 - Jęczmienne 28,5°Blg

z dnia 18 kwietnia 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 14,5 kg;

 

- chmiel Lubelski granulat 150 g;

 

- drożdże T-58

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 90';

- 72°C - i 90;

- filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 100 g;

- 55' - 50 g;

- 70' - chłodzenie.

 

Ile wyszło to dopiero zobaczymy jutro.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 277 - Jasne 12,5°Blg

z dnia 19 kwietnia 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 10 kg;

- karmelowy ciemny -dwie garście ;)

 

- chmiel Lubelski granulat 100 g;

 

- drożdże Trappist 3787

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 60 g;

- 55' - 40 g;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28,5°Blg? Poszalałeś! :okey: Zadałeś gestwą?

A co z wysładzaniem? Przecież z tego by wyszło pewnie jeszcze ze 20l desitki...

Czasu mało, a nawet jak by starczyło na dwie warki to drożdży nie miałem tyle.

A desitki .... to jak będzie czas ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dawno już nie pisałem, a działo się trochę.

Raz że coś przelewałem to uwarzyłem wspólnie z Jankiem pokazowe piwo.

A tym czasem wczoraj uwarzyłem Imerialnego Herkulesa (ponad 1000 IBU).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.