Pieron Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 I tym sposobem kończę sezon 2011/2012. Jeszcze niech przefermentuje i czas odpoczynku nadszedł. Co sprawiło taki stan rzeczy, otóż ciepło mam w domku (19°C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) Nie chciało mi się wierzyć jak się dowiedziałem z II miejsca zdobytego Koźlakiem Pszenicznym na WB-06 na wrocławskich Warsztatach. Edytowane 14 Maja 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Niedowiarek - mnie nie wierzyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 A jednak, nawet nie myślałem bym coś wygrał. Cieszę się bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Adaś gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Adaś gratulacje ! Dzięki, jakoś mi się cufło. Dodam, tylko że jednak dobrze wyczułem, że mimo suchych drożdży piwo jest dobre, ale jakiegoś zaszczytnego miejsca się nie spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Ostatnio przyszedł mi smak na warzenie piwa. Czas więc zacząć sezon i z tej okazji dziś zrobiłem dwie warki rozruchowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Warka 283- PAle Ale light 10,5°Blg Przepis od Dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Warka 274 - Stout 13,7°Blg z dnia 11 maja 2012r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 No w końcu coś się dzieje u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 W czasie warzenia było i wędzenie karpia i łososia - szkoda, że zapomniałem słodu uwędzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Dziś siedzieć bezczynnie też nie zamierzam. Zaciera się już Świąteczne, a jakoś chodzi mi pszeniczne po głowie. Pszeniczne miałem warzyć w piątek, jednak słodu nie miałem wystarczającą ilość a w wtorek wybieram się po słód właśnie więc miałem się wstrzymać do środy, a tu dziś znalazłem wiaderko ze słodem pszenicznym, jest na co najmniej dwie warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Nie można pozwolić, żeby słód leżał odłogiem. Jeszcze się zmarnuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Właśnie wszystko zrobię, by nie leżał, a na pewno się nie zmarnuje andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 A pisałeś mi że nie jesteś fanem piwa pszenicznego wiec co tak ci ta pszenica pogłowie chodzi ? Czyżby ci po moim piwie tak smak na pszeniczne przyszedł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Dokładnie. Nie jestem fanem piwa pszenicznego, ale dobrej pszenicy to bym się napił. Szczególnie taką, jaką piłem od Jejskiego i właśnie taką będę jutro warzył. Co wyjdzie to zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Opisy do piw tego sezonu za chwilę wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Warka 283 - Pale Ale 10,5°Blg z dnia 5 października 2012r. Składniki: - pale ale 5 kg; - monachijski 2 kg; - abbey malt 0,6 kg; - carabelge 0,4 kg; - chmiel styrian goldings 120g g; - drożdże 3522 Belgian Andennes Zacieranie: - 52°C - 10'; - 64°C - i 20'; - 72°C - i 40; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 60g; - 55' - 60g; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Warka 284 - STOUT 13,7°Blg z dnia 5 października 2012r. Składniki: - pale ale 5 kg; - monachijski 2,5 kg; - caraamber 0,5 kg; - czekoladowy 0,2kg; - czekoladowy pszeniczny 0,32 - kawowy 0,2 kg; - płatki owsiane 1,4kg; - - chmiel styrian goldings 90 g; - drożdże S-04 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 90'; - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Warka 285 - Świąteczne 16°Blg z dnia 7 października 2012r. Składniki: - pilzeński 8 kg; - monachijski 2 kg; - pszeniczny 1,2 kg; -melonaidynowy 0,2 kg; - barwiący żywiecki 0,6 kg; - kawowy 0,3 kg; - czekoladowy pszeniczny 0,3 kg; - chmiel styrian goldings 100 g; - przyprawy: cardamon, ziele angl., cynamon, imbir, goździki, gałka m. - drożdże T-58 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 60'; - 72°C - i 30; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość chmielu; - 55' - przyprawy; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Dokładnie. Nie jestem fanem piwa pszenicznego, ale dobrej pszenicy to bym się napił. Szczególnie taką, jaką piłem od Jejskiego i właśnie taką będę jutro warzył. Co wyjdzie to zobaczymy Pamietam tą pszenicę od Jejskiego. Uwarz taką samą, chętnie skosztuję - chociaż też nie jestem fanem pszenicy,ale dobrego piwa nigdy nie za wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Tylko nie daj tego samego chmielu co ja. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Warka 286 - Pszeniczne 12,9°Blg z dnia 8 października 2012r. Składniki: - pilzeński 2 kg; - monachijski 2 kg; - pszeniczny 6,5 kg; - zakwaszający 0,3 kg; - chmiel tradition 65 g; - drożdże Mauribrew Weiss Y1433 Zacieranie dekokcyjne trójwarowe (43, 62 i 72°C) Chmielenie: - 10' - całość chmielu; - 70' - chłodzenie. Edit: przecież to pszeniczne Edytowane 12 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) Warka 283 - Pale Ale 10,5°Blg z dnia 5 października 2012r. Przelane na cichą. Edytowane 12 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) Warka 284 - STOUT 13,7°Blg z dnia 5 października 2012r. Przelane na cichą. Edytowane 12 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się