Pieron Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Warka 287 - Belgian Pale Ale 12°Blg z dnia 10 października 2012r. Składniki: - pale ale 6 kg; - monachijski 1,5 kg; - wiedeński 1,5 kg; - abbey malt 0,8 kg; - carabelge 0,2 kg; - chmiel styrian goldings 120g g; - drożdże 3522 Belgian Andennes Zacieranie: - 52°C - 10'; - 64°C - i 20'; - 72°C - i 40; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 60g; - 55' - 60g; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Warka 285 - Świąteczne 16°Blg z dnia 7 października 2012r. Zlałem na cichą. Smakuje na stouta czekoladowego niż na świąteczne. Edytowane 12 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Warka 286 - Pszeniczne 12,9°Blg z dnia 8 października 2012r. Dziś też przelane na cichą. Jest naprawdę smaczna ta pszeniczka wg Jejskiego. Edytowane 12 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Właśnie wysładza się IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Warka 286 - Pszeniczne 12,9°Blg z dnia 8 października 2012r. Dziś też przelane na cichą. Jest naprawdę smaczna ta pszeniczka wg Jejskiego. To się piszę na jakąś butelczynę do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Choć receptura nieco zmieniona to na pewno dużo się do niej przyczyniłeś i zasługujesz nie na jedną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Warka 288 - IPA 13,8°Blg z dnia 12 października 2012r. Składniki: - wiedeński 2 kg; - cara 0,3 kg; - pale ale 9,3 kg; - columbus 16,5% szyszki 50 g; - nugget 11,8% granulat 25g; - aurora 9,5% granulat 25g; - drożdże US-05 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 67°C - i 60'; - 72°C - i 20; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 15' - columbus; - 45' - nugget; - 70' - aurora; - 75' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Pieron faktycznie się mocno stęskniłeś bo warka za warką idzie Śmiało możesz zaśpiewać "Nas nie dogonjat" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Wychodzi na to że w tym roku trochę pocisnę z warkami na początek sezonu, bo akurat mam wolne od pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Jutro to jakby sztafeta piwowara się szykuje. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Uwarzysz 4? No to kibicuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Uwarzysz 4? No to kibicuję Oj, o 4 to nie myślałem, bo nawet nie mam tylu aktywnych drożdży, ale trzy to tak sobie dziś wyobrażam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Warka 289 - STOUT 13,7°Blg z dnia 15 października 2012r. Składniki: - pilzeński 4,8 kg; - monachijski 2,7 kg; - caraamber 0,5 kg; - czekoladowy 0,2kg; - czekoladowy pszeniczny 0,2 - kawowy 0,3 kg; - płatki owsiane 1,5 kg; - - chmiel tradition 85 g; - drożdże ?? Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 90'; - 72°C - i 20; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Warka 289 - STOUT 13,7°Blg z dnia 15 października 2012r. Połowa warki zadałem drożdżami WLP099 a drugie jakimiś angielskimi górnej fermentacji (tyle, że nie wiem jakimi), wiem że na pewno do stouta i przypuszczam że 1084. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Ostatnio aktywowałem sporo saszetek drożdży Najszybciej startowały 3522 Belgian Andennes. Kolejne to właśnie WLP099, które to były przeterminowane o 2,5 roku. Cała reszta : 1762,1968,2001 co najmniej tydzień, kiedy to właśnie są aktywatory, gdzie mają być aktywne bardzo szybko. No cóż, wydaje mi się że to jakieś nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 No, zaczynam właśnie wysładzanie trzeciej dzisiejszej warki. Czwartą pewnie bym też zrobił, ale mam jeszcze dużo innej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Warka 290 - Jasne 13,9°Blg z dnia 15 października 2012r. Składniki: - pilzeński 8 kg; - monachijski 2 kg; - chmiel styrian goldings 80g; - chmiel citra 20 g; - drożdże 2001, 1762 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 30; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - styrian, - 60' - citra; - 70' - chłodzenie. Również dzielone na dwa tanki. Edytowane 22 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Warka 291 - Polskie Ale 13,5°Blg z dnia 15 października 2012r. Składniki: - pilzeński 8 kg; - karmelowy jasny 2 kg; - chmiel Lomik 300 g; - drożdże S-04 i 1968 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 30; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - całość; - 70' - chłodzenie. Również dzielone na dwa tanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozd Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jeżeli to pszeniczne, którym mnie poczęstowałeś, jest tym od Jejskiego, to jak na mój plebejski gust wyszło bardzo smaczne Za chwilę otwieram tego słynnego lambika, mam nadzieje że jeszcze coś napiszę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jeżeli to pszeniczne, którym mnie poczęstowałeś, jest tym od Jejskiego, to jak na mój plebejski gust wyszło bardzo smaczne Za chwilę otwieram tego słynnego lambika, mam nadzieje że jeszcze coś napiszę.... Ale nic nie napisałeś, bo to nie jest sławny lambik i nic dobrego jak Ci wcześniej gadałem. Ale jak pszeniczne smakowało to jednak coś w tym piwie jest ,,,, a jest bez dwóch zdań. PS. pili to ludzie ze Śląskiego Oddziału i to nijaki żur, bo wkładki nie bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Właśnie piję sobie California Common i oprócz tego że jest mętniejsze jest smaczne. Dodam tylko, że jeżeli piwo jest dobre i pijalne to tak jest i koniec i kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Właśnie piję sobie California Common i oprócz tego że jest mętniejsze jest smaczne. Dodam tylko, że jeżeli piwo jest dobre i pijalne to tak jest i koniec i kropka. Co za zdecydowana podstawa! koniec i kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Co za zdecydowana podstawa! koniec i kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 ...Ale jak pszeniczne smakowało to jednak coś w tym piwie jest ,,,, a jest bez dwóch zdań. ... Coś mi się zdaje, że coś w tym piwie jednak jest, tyle, że nie koniecznie dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Warka 286 - Pszeniczne 12,9°Blg z dnia 8 października 2012r. Dziś poszło do flaszek. Co z tego będzie to zobaczymy w niedalekiej przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się