Kozieł Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dzięki za rady Jak chmielicie,żeby wyszło mocno chmielowe ale nie przedobrzone? Mam troche amerykańskich chmieli i chciałbym ich użyć,szczególnie na smak i aromat(taka "harcerska AIPA") Chmielić na zimno czy nie ma sensu jak piwo ma stać ze 3 miesiące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Chmielić na zimno czy nie ma sensu jak piwo ma stać ze 3 miesiące? Piłem sześciomiesięczną AIPA od Dori, chmieloną na zimno Cascadem, aromat był powalający, na pewno warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jak chmielicie,żeby wyszło mocno chmielowe ale nie przedobrzone? Jak chmieliłem swoje znajdziesz w moich zapiskach. I było przechmielone. I to solidnie. Gdybym ponownie robił zamiast standardowego chmielenia na goryczkę pewnie bym zastosował First Wort Hopping, albo Mash Hopping, a potem już tylko na smak/aromat i na "cichą" (a raczej po prostu dorzucone na burzliwą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Witam, Zamierzam uwarzyć to piwko na próbę, planuję warkę o objętości końcowej ok. 11l. Pytanie odnośnie chmielenia, planuję użyć 50g szyszek Willamette (5,6%): 15g - 60' 15g - 15' 20g - 5' Jak myślicie, będzie ok? Próbowałem w programach wyliczyć IBU, ale każdy mi pokazuje coś innego ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam, Zamierzam uwarzyć to piwko na próbę, planuję warkę o objętości końcowej ok. 11l. Pytanie odnośnie chmielenia, planuję użyć 50g szyszek Willamette (5,6%): 15g - 60' 15g - 15' 20g - 5' Jak myślicie, będzie ok? Próbowałem w programach wyliczyć IBU, ale każdy mi pokazuje coś innego ;-) Użyłem 80g lubelskiego (chmieliłem 30/25/25) i po 1,5mc leżakowania wykręca gębę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na jaką objętość użyłeś te 80g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na jaką objętość użyłeś te 80g? Oj, przepraszam 21l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ok, dzięki. Czyli zdecydowanie bym przeholował z moim chmieleniem :-) Zredukuję ilość, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Dwie warki harcerskiego już w butelkach,dziś warzę trzecią i chciałbym żeby tym razem piwo wyszło ciemne. Zaopatrzyłem się na tą okazję w słód karmelowy ciemny(Litovel 333 EBC). Czytałem gdzieś,że ciemne słody zakwaszają brzeczkę. Pytanie czy przy zasypie 0,75kg pilzneńskiego+0,75kg karmelowego ciemnego piwo nie wyjdzie kwaskowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Czytałem gdzieś,że ciemne słody zakwaszają brzeczkę. głównie chodzi o ciemne słody palone, dlatego też do warzenia stoutów czy porterów najlepiej nadaje się twarda woda, żeby zneutralizować tą kwasowość pochodzącą od słodów palonych. Ze słodów karmelowych, ciemny ze Strzegomia (600EBC) jest lekko palony, reszta nie powinna wnosić kwaskowatości w piwie. Edytowane 3 Lutego 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 czyli Litovel karmelowy 333EBC raczej nie powinien zakwasić brzeczki,nawet jeśli będzie stanowił połowę zasypu? zastanawiam się jeszcze nad dodaniem pszenicznego,czyli: 0,5kg pilzneński 0,25kg pszeniczny 0,75 karmelowy 333ebc do tego Citra i Cascade i US-05 co z tego wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Żeby dokładnie wiedzieć na ile dany słód zakwasza, trzeba ten konkretny słód zbadać, ponieważ stopień zakwaszania zależy od temperatury i czasu szuszenia i nie są to proste zależności. Na szczęście w uproszczeniu można przyjąć, że jest to funkcja (nieliniowa) koloru słodu. W takim wypadku względem docelowego pH = 5.4 zakwaszają już słody 20L (~=40EBC). Z danych z badania słodów, które przytoczone są w książce "Water: a comprehensive guide for brewers" najbliżej 333EBC podany jest Karmelowy 120L, który zatarty w wodzie destylowanej w zależności od badania zakwaszał do pH 4.67-4.75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Urodził mi sie pomysł na niskoalkoholową amerykańską pszenicę. 1 kg pszeniczny Optima 1 kg karmelowego czerwony Strzegom IBU planowane w okolicach 30: 10 g Rakau na 40 minut i 20 g Nelsona na 15 minut. Ktoś robił już w taki sposób? Wyszukiwarka nie zwraca wyników na "niskoalkoholowa pszenica" czy "bezalkoholowa pszenica". Edit: Albo zmniejszyć chmielenie i wykorzystać nie gęstwę ejlowych ale weizenowych drożdży... Ktokolwiek? Edytowane 13 Maja 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Karmelowego czerwonego na pewno bym tyle nie dawał, będzie dominował w smaku i fajne nie będzie, IBU 30 to raczej za dużo, jak to ma być harcerskie, to będzie słaba podbudowa słodowa, nie będzie ciała w tym piwie, żeby to skontrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Karmelowego czerwonego na pewno bym tyle nie dawał, Jaśniejszy (o niewiele) jest tylko CaraHell. myślisz, że z nim będzie lepiej? edit: przecież Carapils jest jeszcze Edytowane 13 Maja 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Dla koloru czerwony może być, ale w mniejszej ilości (200g?) resztę możesz spokojnie zastąpić pilzneńskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Nie tylko, karmelowy czerwony to 60 EBC; jest sporo słodów pale cara/cara blond ~20EBC. Tak czy siak, w stosunku 1:1 bym ich nie mieszał, bo karmel przykryje pszenice, a reszte `dopchał` pale ale/pils, żeby przefiltrować wygodnie. Moim zdaniem albo weizenowe drożdże i mniej ameryki w późnym chmieleniu, albo czyste ejlowe drożdże, chociaż jeśli chcesz poeksperymentować, to czemu nie, może wyjdzie ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Czyli mówicie, że wystarczy wysoko zacierać i karmel nie będzie konieczny, a na pewno nie w takiej jak w bazowym przepisie proporcji. Idę czytać watek o pochodzeniu dekstryn i dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 No ale tu właśnie o to chodzi by było pół na pół podstawowego i karmelowego. Karmelowego czerwonego tak góra 0,4-0,5kg bym sypnął, reszta karmel 30 lub Carapils. Z tą pszenicą to fajny pomysł, ale ja jednak bym się zdecydował na jakieś czyste drożdże i szedł w stronę harcerskiego american wheata, zwłaszcza, że chmiele nowofalowe chcesz użyć. Goryczka 30IBU będzie na granicy, u mnie 40IBU z początku zabijało. Trochę sypnij na goryczkę, reszta na 5-0' i na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) No ale tu właśnie o to chodzi by było pół na pół podstawowego i karmelowego. Karmelowego czerwonego tak góra 0,4-0,5kg bym sypnął, reszta karmel 30 lub Carapils. Patrzę w magazyn i mam 0,5 kg karmelowego 30. 1 kg pszenicznego 0,5 kg karmelowego 30 0,5 kg karmelowego czerwonego Zacieranie 73-72°C Chmielenie 20-25 IBU Rakau i Nelsonem Drożdże gęstwa West Coast IPA (musiałbym obliczyć ile ale podejrzewam, że niewiele) albo Chmielenie 10-15 IBU Saazem i/lub Lubelskim i/lub Aramisem Drożdże gęstwa Weihenstephan Weizen (j.w.) BYO pisało o sprawie dwukrotnie: w 1995 i 1997. Edytowane 14 Maja 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Mam pytanie, czy można zastąpić słód pilzeński pal ale czy piwo nie było by pełniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Moje doświadczenie podpowiada mi, że pale ale dłużej się układa, jednak piwa z domieszką pale ale wychodziły lepsze po odpowiednim odleżakowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Po wakacyjnej przerwie, wracam do pomysłu: Zasyp: 1 kg pszeniczny Optima 0,5 kg karmelowy 30 0,5 kg karmelowy czerwony Zacieranie w 7 litrach wody: 73-72°C do negatywnej próby Wysładzanie: zastanawiam się czy w ogóle je robić, zobaczę jakie będę miał BLG podczas filtracji Chmielenie po uzupełnieniu do 20 litrów: 7 g szyszki marynki na 60 minut I drożdże - mam WB-06 ale je wolę je zostawić na kiedy indziej, czekam na WLP300 a ponieważ planuję równocześnie nastawić Hefe Weizen zrobić underpitching i mieć więcej bananów. Zdam relację po weekendzie we własnym wątku. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Odświeżę temat. Ostatnio mam fazę na piwa w ogóle bez jęczmienia. Za sobą mam 100% pszeniczne ale, 100% owsiana hybryda. Harcerskie też chcę takie popełnić, czyli: 1kg słód pszeniczny 1kg słód pszeniczny karmelowy klarowanie mchem irlandzkim, drożdże do ale, chmiele cytrusowe. Tyle, że jak zacierać? Może 10min w 47°C, dodać szybko wrzątek do 72°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Odświeżę temat. Ostatnio mam fazę na piwa w ogóle bez jęczmienia. Za sobą mam 100% pszeniczne ale, 100% owsiana hybryda. Harcerskie też chcę takie popełnić, czyli: 1kg słód pszeniczny 1kg słód pszeniczny karmelowy klarowanie mchem irlandzkim, drożdże do ale, chmiele cytrusowe. Tyle, że jak zacierać? Może 10min w 47°C, dodać szybko wrzątek do 72°C. Przepraszam za offtopa, ale czy mógłbyś napisać coś więcej o tej "owsianej hybrydzie"? Temat mnie zainteresował, bo przymierzam się do piwa bezglutenowego, tylko nie mam pojęcia jak to chmielić. W razie czego możemy przenieść się na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się