pszemas Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 a ja mam pytanie odnośnie młodych pędów... mam jednoroczne sadzonki od tej samej Pani co wszyscy i w tym roku z ziemi wyszło po 4-6 pędów, co robić? wszystkie pędy zostawić i pozwolić im się piąć po jednym sznurku? czy przyciąć mniejsze pędy i zostawić największy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Najlepiej wytnij wszystkie, zostawia się tylko 2-3 pędy które wyrosną na początku maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Ale nie w przypadku nowo posadzonego chmielu. Trzeba zostawic wszystkie pędy żeby roslina miała w gdzie produkować energię do rozwoju systemu korzeniowego. Dopiero w następnych latach usuwa się część pędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Chmiel pszemasa jest już jednoroczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 chmielnik już gotowy, mam nadzieję, że konstrukcja wytrzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 No nie wiem czy wytrzyma, przy silniejszym wietrze może połamać tyczki, chmiel dość sporo waży. Linki odciągowe boczne powinny być przy szczycie, brakuje jeszcze dwóch linek naciągowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Po 2 tygodniach wyszły już u mnie pierwsze listki w pędach Najładniej rośnie Hallertau ma już z 8 cm i pierwsze ładne listki z 2 pędów, potem jest Sybilla która też już ma listki na jednym pędzie a drugi właśnie wyszedł z ziemi, no i Marynce też już pędy wyszły, problem mam tylko wielki z Lubelskim ponieważ w tamtym miejscu kot sąsiadów urządził sobie szczalnik i kuwetę, prawdopodobnie zabił mi sadzonkę swoim moczem, zaczekam jeszcze i wykopię jeżeli nie będzie pędów. Macie jakieś humanitarne sposoby na koty? Skórka cytryny i pomarańczy nie pomogła, a skurczybyk ucieka za każdym razem jak próbuje go wodą oblać, folią też przykryć nie bardzo skoro potrzebują dużo słońca nie mam już pomysłów eh... widziałem jakieś środki na koty tylko ciekaw jestem czy skuteczne są. W tym roku chyba lubelskiego już nie będę miał, choć widziałem, że jeszcze sadzonki sprzedają, więc muszę się zastanowić. A tym czasem zdjęcia: Pierwszy Hallertau: Potem Marynka: Na końcu Sybilla: No i zdjęcie grządki, w samym roku rośnie Lubelski i tam kot sąsiada sobie kuwetę urządził: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Po czym będzie Ci się wspinać chmiel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Po linkach panie, które są w montażu Mam drut o długości 4*6 metrów, do ściany i podlewki betonowej dam kołki rozporowe z hakami i na nie naprowadzę chmiele Będę to robił za tydzień bo obecnie mam wiele innych zajęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Chyba Twój lubelski faktycznie padł, u mnie z wszystkich czterech największy jest właśnie ten, ma już 50 cm i poprowadziłem go na przewodnik. W czwartek wrzucę fotkę bo dopiero wtedy będę na działce. Może jak zrobisz linki, a chmiel się rozrośnie to już kotu nie będzie się podobać i znajdzie sobie inne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Najładniej rośnie Hallertau To tak samo jak Mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 U mnie ze świeżo posadzonych hallertau i 2 sybille są mniej więcej tej samej wielkości (kilka-kilkanaście cm), natomiast magnum nie wylazł z ziemi- podejrzewam, że padł . Za to ubiegłoroczne lubelski ma już chyba z 2m, a marynka ponad 1m, aż się zdziwiłem, że tak szybko rosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Będziecie na "zimnych ogrodników" przykrywać czymś? Pytam,bo jeden pęd ma ponad metr i nie wiem,czy przykryć np gazetami tylko przy gruncie ,czy jakoś owinąć na paliku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Zimnych ogrodników to chyba w niedzielę, ma być w nocy koło 10 stopni:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 w zeszłym roku trawa była rano siwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Bez przesady, nie powinno być aż tak zimno żeby zaszkodziło chmielom Mój chmiel dzisiaj osiągnął 2,8m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 normalnie chyba go sterydami podlewasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Niee. Wodą I może raz w tym sezonie dałem mu trochę gnojówki z pokrzyw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Może i ja zdecyduję się na jakiś nawóz, porównując z Twoim to mój wygląda mizernie, a to i tak największy ze wszystkich Edytowane 12 Maja 2013 przez lopusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 a To i ja się włączę do rozmowy. Kupiłem w na allegro 5 sztobrów chmielu (sybilla, magnum, hallertau, lubelski i marynka). O dziwno wszystkie się przyjęły, ale rosną skrajnie różnie. Marynka zasuwa najszybciej to ma tak około metra, Sybilla ledwo wyrasta z ziemi (5-6cm), ale za to ma 4 pędy, pozostałe mają tak z 15-20cm. Muszę sypnąć trochę nawozem - może się trochę bardziej ruszą do roboty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 To u mnie na początku Hallertau był na prowadzeniu, obecnie na prowadzeniu jest Magnum, drugie co do wielkości jest Sybila, później Lubelski i o dziwo na samym końcu jest hallertau Magnum jest już na wysokości około 50 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 U mnie na początku najwyższa była Sybilla teraz zdecydowanie wygrywa Marynka i Lubelski które wyszły na powierzchnie....najpóźniej, natomiast Hallertau biednie póki co Co ciekawe moja Marynka jak i Lubelski rosną w doniczkach a Sybilla i Hallertau w gruncie... no zobaczymy. W zeszłym roku z zakupionych sztobrów nie wyszło nic więc jest progres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 a Sybilla i Hallertau w gruncie... Rozwija się system korzeniowy, góra mogła na chwilę zwolnić, ale tak powinno być. Granik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 a Sybilla i Hallertau w gruncie... Rozwija się system korzeniowy, góra mogła na chwilę zwolnić, ale tak powinno być. Dzięki, uspokoiłeś mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 (edytowane) A u mnie Sybilla pędzi w górę jak szalona ma już ponad metr, potem Hallertau i Marynka na równi, co najlepsze Lubelski też wyrósł w końcu puścił dwa pędy oddalone od siebie około 40 cm Na koty mogła pomogło wyłożenie korą wokół miejsca wypuszczenia pędów oraz gałęzie akacji i jakiegoś krzaka z kolcami, widocznie kilka razy się po kuły i im się odechciało, teraz jak to zdjąłem już nie szczają i Lubelski dopiero odbija czyli wszystkie 4 mi się jednak przyjęły We wtorek zamontuje stelaże do wspinania bo w tym tygodniu nie miałem czasu. Edytowane 18 Maja 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi