lopusy Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Lubelski i sybilla mają kwiatki, w tym roku sadzone Zastosowałem raz oprysk na robaka i grzyba, a wcześniej delikatnie podsypałem nawozem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Lopusy, ty lepiej zwiększaj areał uprawy chmielu Bo wkrótce możesz mieć większe zapotrzebowanie na świeżą szyszkę Żeby nie było OT: mój chmiel ma już z 3 metry. Nic nie zanosi się na kwiatki, powoli zacząłem wątpić w jakiekolwiek szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Mnie Marynka pokazała dziś kwiatuszki, super pierwszy raz mam chmiel, eksperyment, 4 sadzonki 'Lubelski i Marynka'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Lopusy, ty lepiej zwiększaj areał uprawy chmielu he he wiosną będę musiał coś wykombinować kwiatki dopiero się zaczynają pojawiać, to i u Ciebie jest szansa, mam jednego dzikusa dwuletniego i też nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 U mnie, późno bo późno, ale zaczyna kwitnąć. Co ciekawe najwięcej kwiatków zawiązuję się na górnych partiach pędów a nie u dołu gdzie roślina jest najbujniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 W zależności od odmiany, pierwsze pędy plonujące osadzone są około 60 - 100 cm od powierzchni gleby. Te niższe należy usuwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Liście usunąłem do 50 cm. Chodziło mi raczej o to, że najwięcej kwiatów zawiązuję się od 1,5 metra w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 U siebie tego nie zaobserwowałem, ale chmiel jest w pełnym słońcu cały dzień. Boczne pędy też usuwaj, ja obcinam wszystko do 1m od powierzchni ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Chmiel powoli przekwita, maleńkie szyszki się formują. Dzikiego chmielu jest cała masa przy drogach, chyba chłopcy-wędrownisie Jutro zrobię fotkę moim 'panną' Edytowane 31 Lipca 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 @GB... tak jak u mnie kwiatuszki powoli zamieniają się w małe szyszunie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 U mnie też już szyszeczki się zawiązały a wydaje mi się że dwa dni temu to jeszcze kwiatki były.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Moje podlewam, susza daje popalić, trochę mam podmokły teren przy nich ale wodę dla spokojności leję. W moich obrazkach na profilu są fotki, kto chce może obejrzeć. Zasadziłem chmiel z ciekawości a teraz jak są szyszeczki maleńkie a wcześniej kwiatki to mam nadzieję na uwarzenie piwa na zerwanym chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 A ja dwa dni temu podlewając chmiel z zaskoczeniem odkryłem wielką i głęboką dziurę zaraz koło krzaka. Wygląda na siedzibę jakichś nornic czy innych gryzoni. Szybko nasypałem tam trutki na te bestie i już dzisiaj nie ma po niej śladu. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Szkoda by było żeby teraz roślinię trafił szlag, skoro się zawiązują z kwiatków pierwsze szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Teraz wielkiej szkody raczej nie robią, dopiero jazda zaczyna się od jesieni do wiosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Szybko nasypałem tam trutki na te bestie i już dzisiaj nie ma po niej śladu Tylko uważaj żeby po nasypaniu trutki wraz z bestią roślinka Ci nie padła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Mam pytanie do doświadczonych ogrodników i chmielarzy. Jako, że żółkną liście w mojej Sybilli ( od dołu pędu ) pomyślałem żeby sypnąć trochę nawozu pod krzak. Mam granulowany uniwersalny nawóz, mieszanka kilku związków ( azot, fosfor, magnes, potas... itd). Czy nie jest za późno na nawożenie rośliny w momencie jak wydała już szyszki? Czy w ogóle jest sens się przejmować jeśli za 2,3 tygodnie i tak cały krzak będzie ucinany? Boję się, że nadgorliwością zaszkodzę roślinie zamiast jej pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Mam granulowany uniwersalny nawóz Doświadczonym chmielarzem może nie jestem bo, chmiel mam 1 raz ale na nawożenie na pewno za późno nie jest bo, wzmocnisz tym roślinkę a i plon może być minimalnie większy (chyba) tylko nie używaj teraz w granulacie a w płynie do rozcieńczania. Nawóz w granulacie długo się rozkłada co za tym idzie jest lepszy na dłuższy okres ale wolniej przyswajalny. Nawóz w płynie szybko się rozkłada co za tym idzie jest lepiej przyswajalny ale co 7-14 dni musisz znowu podlać z nawozem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Z tego co wyczytałem kiedyś to chmiel nawozi się wiosną przed kwitnięciem i na jesieni po zborze szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Ja już powoli się zastanawiam kiedy zbierać bo chyba powoli nadchodzi pora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 'Lusterko' Twój to kilkuletni jest? Pani, od której kupiłem sadzonki napisała 'w razie wątpliwości chętnie odpowiem' . W tym tygodniu zrobię kilka fotek i wyślę Pani zapytanie, dam tu odp (jak odpisze). Lubelski na dzień dzisiejszy lepiej mi urósł, Marynka o około połowę mniejsza jest, tak samo pielęgnowane. Jako nawóz raczej dobrze przyjęty został z dżdżowniczek humus, płyn. Wody wciągnęły mnóstwo, lato niestety suche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Mój jest z ...tego roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Moje chmiele nie porosły tak dorodne jak lusterka, ale też jestem zadowolony jak na pierwszy rok. Lubelski( w samym rogu) niestety został stratowany przez psa i urwało mu pędy, jeden udało się uratować ale nic z niego nie będzie, szyszek się nie dorobi Za to Sybilla wyrosła wysoko i ma pełno szyszek, tak samo Marynka, więc trochę świeżynki będę miał do jakiegoś piwka. Natomiast Hallertau dopiero jakby miał mocny wzrost i puszczał pączki z szyszkami- dopiero ma ich zalążki. Według instrukcji zbiór w pierwszej połowie września jak szyszki się zamkną i będą żółto-zielone. Trzeba teraz pomyśleć nad suszeniem, lub zamrożeniem chmielu ale to przed samym zbiorem, no i oczywiście piwo jakieś z świeżo zebranego chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Moje L&M jak doczekają zbiorów to pójdą do gara, jest ich na sztuki może z 80. Podzielę na dwie porcje, słód pilzneński kupię i swojskiego bezstylowca uwarzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Tak oglądam Wasze zdjęcie i postanowiłem w przyszłym roku założyć swój chmielnik. Znalazłem dogodne miejsce, tylko że rosną tam już porzeczki. Czy można wsadzać sztobry, pomiędzy krzewy porzeczki? Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Jeżeli masz duże odstępy między porzeczkami to od biedy możesz wsadzić sztobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi