hopek Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 [...] Temperatura fermentacji dla IPA: 72F, czyli 22°C. 22 st. C dla piwa, które ma mieć niski poziom estrów?! Fermentowałem niedawno AIPA 17 blg w 19 st. C na US-05 (gęstwa) i nie uniknąłem aromatu alkoholu... Fermentowałem 1 m-c temu American Stouta 17 blg w 21 st. C na S-04 (gęstwa) i również nie uniknąłem aromatu alkoholu. Oba piwa miały tę samą ilość chmielu Jest to wiedza przeciwna do tej, która tutaj jest propagowana. Wiadomo suchary < płynne, ale czy różnica jest tak potężna żeby fermentować w górnym zakresie piwa mocno chmielone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 A kto powiedział, że ma nie być estrów, a nawet że ma ich być mało? To zależy od drożdży. Dla mnie to jest element kompozycji bukietu i estry muszą być wyraźne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Bez estrow to chyba india pale lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 (edytowane) [...] Temperatura fermentacji dla IPA: 72F, czyli 22°C. 22 st. C dla piwa, które ma mieć niski poziom estrów?! Fermentowałem niedawno AIPA 17 blg w 19 st. C na US-05 (gęstwa) i nie uniknąłem aromatu alkoholu... Fermentowałem 1 m-c temu American Stouta 17 blg w 21 st. C na S-04 (gęstwa) i również nie uniknąłem aromatu alkoholu. Oba piwa miały tę samą ilość chmielu Jest to wiedza przeciwna do tej, która tutaj jest propagowana. Wiadomo suchary < płynne, ale czy różnica jest tak potężna żeby fermentować w górnym zakresie piwa mocno chmielone? Wydaje mi się że niska temperatura zacierania i wysoka temperatura fermentacji ma na celu osiągnięcie wytrawnego piwa o niskim FG. Co do esterów to smakowałem chyba wszystkie piwa ze Stone i smakują świetnie, jeżeli są estery to przyjemnie wkomponowane w resztę piwa. Edytowane 27 Września 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Ja teraz w ramach eksperymentu zrobiłem IIPA (18blg) z trochę większym udziałem słodu pszenicznego (20%). Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Nie wiem tylko czy z chmielem mnie trochę nie poniosło, bo łącznie leci 200g na 12l piwa. Wiem, że pytanie mało na czasie, ale podejrzewam, że nadal zaglądasz do tematu - jakie wrażenia po zwiększonej ilości słodu pszenicznego? Ja co prawda będę robił z ekstraktów, ale też planowałem dodać trochę ekstraktu pszenicznego - 10%? więcej? Edytowane 3 Października 2014 przez księciu-niu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Potem poleciałem jeszcze dalej i zrobiłem Imperial American Wheat, czyli w zasadzie Imperial IPA z 50% udziału słodu pszenicznego. Szczerze mówiąc 20% pszenicznego jakiejś wielkiej różnicy nie zrobiło. Przy 50% piw było bardziej mętne i nieco bardziej gładkie. Spokojnie możesz ryzykować - nie wybuchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Dzięki za błyskawiczną odpowiedź, coś mi mówiło, że śledzisz IPA-owe tematy A tak przy okazji, może ktoś podpowie w kwestii drożdży: do IPA lepsze S-04 czy US-05? (skłaniam się ku tym drugim). I czy przy 30 litrowej warce (14-16 Blg) jedna paczka uwodnionych suchych wystarczy czy lepiej zainwestować w dwie? Edytowane 3 Października 2014 przez księciu-niu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 US-05 lepsze powinna wystarczyć jedna paczka, chyba że planujesz wysokie blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Właśnie przed chwilą się zorientowałem, że nie napisałem nic o Blg i edytowałem posta. Planuję ok. 15 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Hejka, to moj pierwszy post, wiec licze na wyrozumialosc chce sobie zrobic piwko i w gre wchodzi tylko i wylacznie IPA. jestem poczatkujacym piwowarem i swoja pierwsza warke chce zrobic na poczatku grudnia, ale materialy juz powoli trzeba zaczac zbierac. Na poczatku chce skorzystac z gotowych zestawow. Zeby miec jakies odniesienie "co i jak", ale jak czytam o watkach o IPA to wiekszosc chmieli na zimno i tutaj tez bym chcial tak zrobic, ale nie wiem czym i ile, oto gotowy zestaw z ktorego chce skorzystac. Zestaw surowców do warzenia 10 litrów piwa z procesem zacierania - słody śrutowane. Jesli chcesz nawarzyć jednorazowo 20 litrów tego piwa, zalecamy użycie 2 kompletnych zestawów, w tym podwójną dawkę drożdży. AIPA / American India Pale Ale - jasnobursztynowe, mocne piwo górnej fermentacji - wyjątkowo mocno chmielone goryczkowymi i amerykańskimi odmianami chmielu. Użycie dużej ilości ekstremalnie aromatycznych chmieli gwarantuje niesamowite efekty w smaku i zapachu piwa - cytrusy, las, owoce ! Skład zestawu BA AIPA 15,5°Blg: słód pale ale Weyermann® 2,6 kg, słód karmelowy Carared® 0,2 kg, słód karmelowy jasny Carapils® 0,2 kg, chmiel goryczkowy Chinook (USA) 30 g (granulat), chmiel aromatyczny Cascade (USA) 30 g (granulat), chmiel aromatyczny Citra® (USA) 30 g (granulat), drożdże Safale US-05 11,5 g, wskazówki do warzenia. Parametry gotowego piwa: ekstrakt 15,5°Blg, zaw. alk. 6,0 % obj. i wlasnie tutaj pytanie czy zamowic jakis chmiel aby chmielic na zimno. Dodam ze gustuje w piwach rowing jack i atak chmielu, birbant citra, imperial ipa i lubuskkie ipa tez sa oki, ogolnie cos w tym stylu wiadomo o co chodzi prosze o porady ! Zalecana temperatura fermentacji brzeczki: 18-21°C. Edytowane 4 Października 2014 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 No spoko, ale jak brzmi pytanie? Tak na szybko to masz tam ponad 10% karmeli co nie jest dobrym pomysłem. No chyba że jesteś fanem Ataku Chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) No spoko, ale jak brzmi pytanie? Tak na szybko to masz tam ponad 10% karmeli co nie jest dobrym pomysłem. No chyba że jesteś fanem Ataku Chmielu. ano pytanie brzmi tak, ze jesli chodzi o gotowanie w tym przepisie to nie jest nic napisane o chmieleniu na zimno. GOTOWANIE 75min Chmielenie 20g chinook w 15 minucie gotowania 20g cascade i 10g chinook w 70 minucie gotowania 10g cascade i 30g citra dodac natychmiast po zakonczeniu gotowania i wlasnie czy to nie za malo ? bo jak wspomnialem czytajac receptury to wiekszosc ( wszyscy? ) chmiela IPA na zimno. Jestem fanem goryczki i ataku chmielu Edytowane 5 Października 2014 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Powinieneś chmielić na zimno przez 5 - 7 dni. W twoim przypadku najlepiej chmielem Citra 30 g oraz Cascade 30 g . Obawiam się, że będziesz musiał dokupić chmielu. Jestem fanem goryczki i ataku chmielu IMO Atak Chmielu nie jest najlepszym przykładem AIPA. Przeładowany do granic możliwości słodami karmelowymi. Wręcz zaryzykuję stwierdzenie, że jest to przykład jak nie powinna AIPA smakować. Ale to moja opinia. Jak lubisz mocną goryczkę sypnij 30 - 35 g Chnook'a na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 a jak to jest z tym IBU ? bo np. rowing jack ma 70IBU a crazy mike 100IBU, wiec powinien byc bardziej gorzki ? a na moje to rowing jack ma wieksza gorycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) a jak to jest z tym IBU ? bo np. rowing jack ma 70IBU a crazy mike 100IBU, wiec powinien byc bardziej gorzki ? a na moje to rowing jack ma wieksza gorycz. IBU nie równa się odczuwaniu goryczki. 10blg z 40ibu będzie wydawało się bardziej goryczkowe, niż 18blg z 50ibu. Edytowane 6 Października 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Odczucie goryczki można mierzyć BU/OG czyli dzieląc goryczkę przez ekstrakt początkowy (ale w jednostkach amerykańskich) Przykład: Rowing Jack 16 Blg, 80 IBU 16 Blg = 1.065 OG Odczucie goryczy = 70/65 = ~1,08 Crazy Mike 20 Blg, 100 IBU 20 Blg = 1.083 OG Odczucie goryczy = 100/83 = ~1,2 Generalnie przyjmuje się, że: >1 gorzkie 0,5-1 średnio gorzkie 0,5 - zbalansowane wszystko poniżej 0,5 idzie w kierunku słodkiego ulepku Jeszcze inni do odczucia wliczają ekstrakt końcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valthi Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Czyli Chinook tylko na goryczkę, a na aromat? szykuję się do mojego Smash'a z tym chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Czyli Chinook tylko na goryczkę, a na aromat? szykuję się do mojego Smash'a z tym chmielem.Jeśli się szykujesz do SMaSH, to na aromat tez Chinook. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 wszystko poniżej 0,5 idzie w kierunku słodkiego ulepku Bez przesady, można spokojnie zrobić piwo z IBU/OG poniżej 0,2-0,3 które nie będzie ulepkowate, słodkie czy wyklejające. Słodycz kontrują też ciemne słody i alkohol, nie tylko chmiel, dużo też zależy od odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Źle się wyraziłem. Po prostu nie będzie czuć goryczy, gdyż będzie zdominowana przez inne smaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się