Skocz do zawartości

Wyeast 1338 European Ale?


Rekomendowane odpowiedzi

Origin:

Flocculation: high

Attenuation: 67-71%

Temperature Range: 62-72° F (16-22° C)

Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV

 

Styles:

Baltic Porter

Düsseldorf Altbier

Northern German Altbier

Southern English Brown

Sweet Stout

 

 

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Wysoka.

Odfermentowanie: 67-71%

Przedział temperatur: 16-22°C

Tolerancja na alkohol: około 10% ABV

 

Style:

Baltic Porter

Düsseldorf Altbier

Northern German Altbier

Southern English Brown

Sweet Stout

 

Źródło:

http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=142

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Opis ze strony producenta:

 

A full-bodied strain, finishing very malty with a complex flavor profile. This strain?s characteristics are very desirable in English style brown ales and porters. It produces a dense, rocky head during fermentation, and can be a slow to start and to attenuate. This yeast may continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection.

Szczep dający treściwe piwa o słodowym finiszu i złożonym profilu smakowym. Cechy tego szczepu są pożądane przy fermentacji Brown Ale w stylu angielskim oraz porterów. Podczas fermentacji tworzy gęstą i zbitą pianę. Start fermentacji może być powolny a sama fermentacja długotrwała. Ten szczep może produkować CO2 przez dłuższy czas po zebraniu gęstwy.

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Z moich doświadczeń wynika, że te drożdże są podobne do szczepu Scottish Ale - przebieg fermentacji jest podobny, równie wolno startują, a rezultat również zaskakująco zbliżony profilem smakowym. No i kolejna rzecz, podobnie jak Scottish Ale dofermentowują sobie w butelkach (pomimo 12 dni fermentacji i 14 dni klarowania piwo po 6 tygodniach się przegazowało!).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, że skłonność do przegazowywania piwa w butelkach może być spowodowana tym:

 

This yeast may continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection.

 

Skoro mogą po zapakowaniu do saszetki, to pewnie mogą i po zlaniu do butelek...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Szczep ten został wycofany przez producenta ze stałej sprzedaży, prawdopodobnie będzie się pojawiał jedynie jako Private Collection.

to jest potwierdzone że wycofane ze sprzedaży? zdobyłem gestwę i juz drugie piwo na nich robię. mega wolne. po 2 tygodniach blg stoi a piana jak na pierwszym dniu burzliwej. ktoś ma jakieś spostrzeżenia co do tych drożdży?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.