Makaron Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Origin: Flocculation: high Attenuation: 67-71% Temperature Range: 62-72° F (16-22° C) Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV Styles: Baltic Porter Düsseldorf Altbier Northern German Altbier Southern English Brown Sweet Stout Podstawowe informacje: Flokulacja: Wysoka. Odfermentowanie: 67-71% Przedział temperatur: 16-22°C Tolerancja na alkohol: około 10% ABV Style: Baltic Porter Düsseldorf Altbier Northern German Altbier Southern English Brown Sweet Stout Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) Opis ze strony producenta: A full-bodied strain, finishing very malty with a complex flavor profile. This strain?s characteristics are very desirable in English style brown ales and porters. It produces a dense, rocky head during fermentation, and can be a slow to start and to attenuate. This yeast may continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection. Szczep dający treściwe piwa o słodowym finiszu i złożonym profilu smakowym. Cechy tego szczepu są pożądane przy fermentacji Brown Ale w stylu angielskim oraz porterów. Podczas fermentacji tworzy gęstą i zbitą pianę. Start fermentacji może być powolny a sama fermentacja długotrwała. Ten szczep może produkować CO2 przez dłuższy czas po zebraniu gęstwy. Edytowane 21 Lutego 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Z moich doświadczeń wynika, że te drożdże są podobne do szczepu Scottish Ale - przebieg fermentacji jest podobny, równie wolno startują, a rezultat również zaskakująco zbliżony profilem smakowym. No i kolejna rzecz, podobnie jak Scottish Ale dofermentowują sobie w butelkach (pomimo 12 dni fermentacji i 14 dni klarowania piwo po 6 tygodniach się przegazowało!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 a jak odfermentowało i ile cukru dałeś ?.zastanawiałem się nad tymi drożdżami kiedyś no i to cenna informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Z 12.5 do 2.5, zatarte przeciętnie wytrawnie. Refermentacja 118g cukru na 21l piwa - planowane 2.3v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Podejrzewam, że skłonność do przegazowywania piwa w butelkach może być spowodowana tym: This yeast may continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection. Skoro mogą po zapakowaniu do saszetki, to pewnie mogą i po zlaniu do butelek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Szczep ten został wycofany przez producenta ze stałej sprzedaży, prawdopodobnie będzie się pojawiał jedynie jako Private Collection. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Szczep ten został wycofany przez producenta ze stałej sprzedaży, prawdopodobnie będzie się pojawiał jedynie jako Private Collection. to jest potwierdzone że wycofane ze sprzedaży? zdobyłem gestwę i juz drugie piwo na nich robię. mega wolne. po 2 tygodniach blg stoi a piana jak na pierwszym dniu burzliwej. ktoś ma jakieś spostrzeżenia co do tych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Ze stałej został wycofany już dawno. Badziestwo, nie chciały żryć, ani też opadać jakoś konkretnie. Całkiem bezpłciowe jeżeli chodzi o profil. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 No właśnie nie opadają w ogóle... co z takim piwem zrobić? planuje włożyć do lodówki przed rozlewem na kilka dni, może nawet tydzien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Sklaruj żelatyną lub karukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Robiliśmy, jakiś czas temu, na nich alty. Pianę podczas fermentacji po prostu zdejmowaliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 no ja przelewałem na cichą po 3 tygodniach burzliwej i pianę wylewałem osobno. bardzo dziwne drożdże chociaż profil smakowy jest fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się