Makaron Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Origin: Flocculation: high Attenuation: 67-71% Temperature Range: 62-72° F (16-22° C) Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV Styles: Baltic Porter Düsseldorf Altbier Northern German Altbier Southern English Brown Sweet Stout Podstawowe informacje: Flokulacja: Wysoka. Odfermentowanie: 67-71% Przedział temperatur: 16-22°C Tolerancja na alkohol: około 10% ABV Style: Baltic Porter Düsseldorf Altbier Northern German Altbier Southern English Brown Sweet Stout Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=142 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 21, 2011 Share Posted February 21, 2011 (edited) Opis ze strony producenta: A full-bodied strain, finishing very malty with a complex flavor profile. This strain?s characteristics are very desirable in English style brown ales and porters. It produces a dense, rocky head during fermentation, and can be a slow to start and to attenuate. This yeast may continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection. Szczep dający treściwe piwa o słodowym finiszu i złożonym profilu smakowym. Cechy tego szczepu są pożądane przy fermentacji Brown Ale w stylu angielskim oraz porterów. Podczas fermentacji tworzy gęstą i zbitą pianę. Start fermentacji może być powolny a sama fermentacja długotrwała. Ten szczep może produkować CO2 przez dłuższy czas po zebraniu gęstwy. Edited February 21, 2011 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 26, 2011 Share Posted December 26, 2011 Z moich doświadczeń wynika, że te drożdże są podobne do szczepu Scottish Ale - przebieg fermentacji jest podobny, równie wolno startują, a rezultat również zaskakująco zbliżony profilem smakowym. No i kolejna rzecz, podobnie jak Scottish Ale dofermentowują sobie w butelkach (pomimo 12 dni fermentacji i 14 dni klarowania piwo po 6 tygodniach się przegazowało!). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 26, 2011 Share Posted December 26, 2011 a jak odfermentowało i ile cukru dałeś ?.zastanawiałem się nad tymi drożdżami kiedyś no i to cenna informacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 26, 2011 Share Posted December 26, 2011 Z 12.5 do 2.5, zatarte przeciętnie wytrawnie. Refermentacja 118g cukru na 21l piwa - planowane 2.3v/v. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 29, 2011 Share Posted December 29, 2011 Podejrzewam, że skłonność do przegazowywania piwa w butelkach może być spowodowana tym: This yeast may continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection. Skoro mogą po zapakowaniu do saszetki, to pewnie mogą i po zlaniu do butelek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 Szczep ten został wycofany przez producenta ze stałej sprzedaży, prawdopodobnie będzie się pojawiał jedynie jako Private Collection. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 Szczep ten został wycofany przez producenta ze stałej sprzedaży, prawdopodobnie będzie się pojawiał jedynie jako Private Collection. to jest potwierdzone że wycofane ze sprzedaży? zdobyłem gestwę i juz drugie piwo na nich robię. mega wolne. po 2 tygodniach blg stoi a piana jak na pierwszym dniu burzliwej. ktoś ma jakieś spostrzeżenia co do tych drożdży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 (edited) Ze stałej został wycofany już dawno. Badziestwo, nie chciały żryć, ani też opadać jakoś konkretnie. Całkiem bezpłciowe jeżeli chodzi o profil. Edited April 17, 2014 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 No właśnie nie opadają w ogóle... co z takim piwem zrobić? planuje włożyć do lodówki przed rozlewem na kilka dni, może nawet tydzien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 Sklaruj żelatyną lub karukiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 Robiliśmy, jakiś czas temu, na nich alty. Pianę podczas fermentacji po prostu zdejmowaliśmy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 no ja przelewałem na cichą po 3 tygodniach burzliwej i pianę wylewałem osobno. bardzo dziwne drożdże chociaż profil smakowy jest fajny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now