elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Czechy Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 3-6% Krótki opis: Szlachetny, wybitnie aromatyczny chmiel czeski. Nadaje piwu przyjemny aromat korzenno-ziołowy. Najlepszy do chmielenia piw w stylu Bohemian Pilzner. Znany również pod nazwą "Żatecki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Czytałem, że chmiel Saaz (Żatecki) daje dość nieprzyjemną, piekącą goryczkę - czy to prawda? Jakie jest Wasze doświadczenie z chmielenia tym chmielem? Robiliście single-hopa na nim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Pilsner Urquell to jest single hop Saaz jeśli się nic nie zmieniło. Podobnie jak niektóre inne czeskie pilsnery. Goryczka tam jest w porządku. Ja ostatnio chcąc uwarzyć autentycznego czeskiego pilsa dawałem tylko Saaz, na goryczkę też. Ale efektu Ci na razie nie powiem bo jeszcze fermentuje. Stosowałem go tez bodajże w jakichś belgach i tez nie mam zastrzeżeń, no ale tam to goryczka jest tylko wspierająca. Oczywiście zależy co chcesz nim chmielić. Jak mowa o jakimś IPA na 80 IBU to będziesz musiał go wsypać tyle, że bardzo możliwe, że wyjdzie niefajnie. Ale do pilsa bym sypał śmiało. Edytowane 16 Listopada 2016 przez Oskaliber Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 daje dość nieprzyjemną, piekącą goryczkę - czy to prawda? W przypadku pilznera trzeba zwrócić uwagę na wodę - nie nadaje się twarda, chmielenie (czymkolwiek) w takich przypadkach da szorstką i paskudną goryczkę, zwłaszcza kiedy celuje się w wyższe IBU. Robiłem kilka pilznerów chmieląc tylko żateckim z dobrymi efektami - ale kluczem jest miękka woda. W moim przypadku conajmniej 75% wody RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) Nie wiem co przyszło mi do głowy, oczekiwałem, że wzmocni mi się smak chmielowy w lagerze i pójdzie to w stronę pilsa, więc dałem 200g/27l na zimno na 4dni i mój lager, zamienił się w owocowego rześkiego w smaku pale ale'a. Co prawda piwo jeszcze się gazuje i leżakuje, jeszcze się nie wyklarowało, ale jednego dnia dominuje wyraźna słodowość jęczmienna, a drugiego owocowość z chmielu. Piwo bynajmniej nie jest złe, wcale nie gorsze niż lager, ale kurde no - miał to być lager, a nie "APA dolnej fermentacji" Edytowane 23 Czerwca 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się