elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Niemcy Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 12-14% Krótki opis: Supergoryczkowa odmiana pochodząca z Niemiec, wyhodowana jako pochodna amerykańskiej odmiany supergoryczkowej Galena. Polecana szczególnie do pilsów, ceniona za zdecydowaną goryczkę i czysty smak. Odmiana hodowana w Niemczech (region Hallertau), USA, a także w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Jedna z najbardziej kontrowersyjnych odmian chmielu. Używałem go kilka razy i mogłem się przyczepić do tego, że goryczka po nim zbyt długo zostaje w ustach, ale innych problemów z nim nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Ja tym chmielem chmieliłem na aromat z bardzo dobrymi rezultatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekB Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Mam wrażenie, że piwo na tym chmielu musi dłużej leżakować niż np. na Marynce. Jak się nie pomyliłem przy przeglądaniu notatek to użyłem go w pięciu warkach i coś mi się takiego przypomina... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Do jakich piw stosujecie Magnum? Dostałem dzisiaj trochę szyszek i zastanawiam się do czego go użyć Jako zamiennik czego może posłużyć? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jest to chmiel na goryczkę, najlepiej sypać do mocnych mocno goryczkowych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jedna z najbardziej kontrowersyjnych odmian chmielu. Używałem go kilka razy i mogłem się przyczepić do tego, że goryczka po nim zbyt długo zostaje w ustach, ale innych problemów z nim nie miałem. Dla jednego wada, dla drugiego zaleta. Należę do tych drugich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 w sezonie 2011/12 prawie wszystkie moje piwa miały na goryczkę ten chmiel, kwestia ilości. Daje bardzo czystą goryczkę, ale jak się przesadzi, to goryczka pozostaje bardzo długo. Uważam, że na goryczkę, to nie ma co wydziwiać, a Magnum to jeden z lepszych (i tańszych) wyborów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jako zamiennik czego może posłużyć? Jak dla mnie jako zamiennik sianka pod obrus na wigilie . Nie lubię tego chmielu, goryczka mi nie odpowiada i do piwa go chyba więcej nie sypnę, ale to moje własne, być może odosobnione zdanie. Mam na strychu paczuszkę co leży prawie dwa lata - może taki zleżały spróbuję do wita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Na pilsa będzie dobry? Spróbuję z nim uwarzyć takowego i zobaczę, czy mi smakuje, tylko najpierw nauczę się korzystać z programów typu brewtarget Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Na pilsa będzie dobry? Spróbuję z nim uwarzyć takowego i zobaczę, czy mi smakuje, tylko najpierw nauczę się korzystać z programów typu brewtarget Będzie dobry. w sezonie 2011/12 prawie wszystkie moje piwa miały na goryczkę ten chmiel, kwestia ilości. Daje bardzo czystą goryczkę, ale jak się przesadzi, to goryczka pozostaje bardzo długo. Uważam, że na goryczkę, to nie ma co wydziwiać, a Magnum to jeden z lepszych (i tańszych) wyborów Czy daje taką czystą goryczkę? Nie zgodziłbym się do końca, jednak czystość goryczki to rzecz względna. Dla mnie czystą goryczkę daje Columbus, Chinook, Citra, nawet Marynka, ale nie do końca w tych ramach mieści się Magnum. Jednak to tylko moje zdanie. Co nie znaczy, że go nie stosuję, po prostu łączę go z innymi chmielami. Edytowane 8 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Czy jeżeli zastosuję do tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Pils,_Adam_Stawowczyk_%28Uups%29 takie same słody, a chmiele zastąpię magnum i lubelskim to będzie ok? Planuję chmielić 15g magnum - 90min 50g lubelski - 20 min 15g magnum - 10 min. Całość chmielenia 90 minut. Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Magnum na aromat sobie daruj, nic z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Mój problem sam się rozwiązał, okazało się, że dostałem marynkę a nie magnum, a ta jest już często używana w przepisach Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 W dniu 9.05.2013 o 13:08, zgoda napisał: Magnum na aromat sobie daruj, nic z tego nie będzie. Przedwczoraj właśnie takie coś uwarzyłem. 12,5°Blg SMASH Monachium+Magnum. Tyle że to górniak - dałem to do jedzenia grzybkom S-33. Aromat unoszący się z rurki-niebulki jest więcej niż obiecujący. Rześki, owocowy (oczywiście biorę poprawke na CO2). Zazwyczaj używam go na goryczkę, na szczęście jego goryczkę akurat lubię. Ale jak pisali koledzy juz lata temu, jedna rzecz się nie zmieniła - łatwo przesadzić o parę IBU i wtedy goryczka Magnuma staje się niemal "chemiczna" w odczuciu (coś jakby paracetamol) i zalega kwadrans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się