elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: USA Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 10-13% Krótki opis: Amerykański chmiel aromatyczny używany w szczególności do piw górnej fermentacji ze względu na aromat owoców tropikalnych, cytrusowych. Citra może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 aromat owoców tropikalnych, cytrusowych. już od kilku lat stosuję ten chmiel i takich aromatów nie stwierdziłem za to w tym roku citra ma ogromne ilości geraniolu, dającego piękny bukiet kwiatowy z dominacją pelargonii i geranium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Są. Piłem przynajmniej dwa single-hopy na Citra i aromaty owocowe były wyraźne. Sam jeszcze Citry nie używałem, ale w najblższy weekend to się zmieni - będę robił IIPA i poleci tam międy innymi 100g Citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 może trochę za stanowczo się wyraziłem, może i daje takie aromaty, ale ich nie czuć, bo są zdominowane przez inne ja akurat robiłem na tym chmielu piwa single-hop i więcej w daje aromatów kwiatowych niż cytrusowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 No właśnie z tą Citrą nie jest do końca tak cytrynowo, mi też się wydawało, że daje więcej kwiatów niż owoców. Single Hop nie robiłem na niej ale kilka piłem. O wiele bardziej cytrysowe są Cascade i Sorachi Ace wydaje mi się Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 O wiele bardziej cytrysowe są Cascade To mi właśnie aromat jaki daje cascade zawsze bardziej kojarzył się kwiatami. ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgodzę się że Citra nie jest jakoś mocno cytrusowa - tu nazwa może być myląca. Bardzej w kierunku "owoców tropikalnych". Oczywiście kwiatowe nuty są bardzo wyraźne przy tym chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Właśnie dziś zabutelkuję AIPA chmielone 50/50 Citrą i Simcoe. Jestem ciekaw efektów. Z pitych piw chmielonych Citrą pamiętam bardziej aromat żywiczno-kwiatowy niż cytrusowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Ja myślę, że ten "kwiatowy" aromat o którym tu mówicie to po prostu papaya i passion fruit (tzn. owoce tropikalne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zostałem kiedyś namówiony przez kolege piwowara do uzywania tego chmielu...spotkalismy sie przy zakupie słodów w sklepie.. Troche z nim poeksperymentowałem Używałem niewielkie ilosci.. 10-15 gr przy zacieraniu piwa pszenicznego poprostu podczas zacierania wsypywałem najczęście w trakcie przerwy 63C.. w efekcie piwo nabierało większego , ciekawszego , bukietu . Ot co kto lubi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mknociu Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Użyłem 30g Citry z 2013 roku do chmielenia na zimno 33 litrów. Moim zdaniem przesadziłem, bardzo intensywny aromat pelargonii bardzo dominujący smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Użyłem 30g Citry z 2013 roku do chmielenia na zimno 33 litrów. Moim zdaniem przesadziłem, bardzo intensywny aromat pelargonii bardzo dominujący smak. Używałem jej, co prawda nie samej, w ilości 50 g na mniej niż 20 l - aromaty były świetne. Pelargonie bym raczej obstwiał jako efekt pracy drożdży w zbyt wysokiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Pelargonie bym raczej obstwiał jako efekt pracy drożdży w zbyt wysokiej temperaturze. Nie, to ten chmiel daje takie efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Po moim single hop apa mogę stwierdzić, że nazwa zdecydowanie myląca. Dość intensywne i mocne aromaty słodkich owoców tropikalnych, kwiatowych. Generalnie owocowo, słodko i dość ciężko. Na single hop nie polecam, raczej jako mocne tło do owocowej mieszanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Ale za to Singel Hop Citra z Birbanta jest juz bardzo cytrusowy i rześki (a tropików brak). Dla mnie jest to dość zagadkowy chmiem, bo daje różne efekty w różnych piwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Pewnie zależy to od plantacji, nawożenia i opadów oraz czy zbierali Czarni czy Latynosi ZZZabioreCiButy, Xenocyd i kudlatyco2 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Czy warto citrę dawać na goryczkę/smak? Myślę o niewielkich ilościach do pszenic czy belgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Na smak jest sens. Na goryczkę szkoda chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Ja akurat lubię goryczkę z piw single-hop Citra. AK ma sporo, więc nie widzę przeciwwskazań żeby go sypnąć również na goryczkę. ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Potwierdzam:-) Sypałem na 60 minut do SH Citra. Goryczka bardzo przyjemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Dzięki, po ostanim eksperymencie szkopskiej odmiany cascade na goryczkę w pszenicy teraz wolę dopytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Citra daje bardzo fajna i czystra "grejpfrutowa" goryczke, a w aromacie mi bardziej przypomina cytrusy i owoce tropikalne niz kwiaty. Za to Cascade zupelnie odwrotnie, o wiele wiecej kwiatow i dopiero pozniej reszta. Za to zastanawia mnie opinia o Sorachi Ace, bo dla mnie glownie kwiatowy, lekko perfumowy zapach, dopiero pozniej slaby cytrus i troche "nafty" cos a'la Nenson Sauvin. Co ciekawe moj znajomy czuje w SA glownie przejrzale winogrona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Czy ktoś próbował dawać ten chmiel do Belgian APA na goryczkę?? Zastanawiam się, czy nie da on jakiegoś dziwnego smaku z belgijskimi drożdżami (Wyeast 1214 Belgian Abbey).. Edytowane 5 Października 2014 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Bardzo dziwne macie odczucia co do Citry. Skąd bierzecie ten chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Ze sklepów piwowarskich. Jakiej innej odpowiedzi się spodziewałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się