bart3q Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Ja biorę z lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Po prostu dziwią mnie niektóre wpisy o charakterystyce tego chmielu. Do Polski jest on sprowadzany ze Stanów jak mniemam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Tak. Chmiel przychodzi ze stanów, większość tego który ląduje w Polsce idzie przez hurtownie SimplyHops lub Charles Faram które kupują bezpośrednio z USA, sprowadzają do Anglii a później sprzedają dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Ale co masz konkretnie na myśli? Masz jakieś inne odczucia odnośnie Citry? EDIT: Jeśli tak, to po prostu się nimi podziel. Edytowane 13 Maja 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Po prostu dziwią mnie niektóre wpisy o charakterystyce tego chmielu. Do Polski jest on sprowadzany ze Stanów jak mniemam? No napiszesz o co chodzi? Bo cholera wie co masz na myśli... A generalnie tego roczna Citra jest świetna, właśnie bardziej w tym roku dominują owoce niż kwiatowość, jest fajna tropikalność i 2014 wydaje mi się, że ma sporo olejków bo świetnie pachnie w piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Właśnie o to mi chodzi, ktoś tam kiedyś o jakichś kwiatkach pisał, bardzo mnie to zdziwiło. Jak wrócę z pracy to aż sobie powącham moje świeże granulki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Granulki to sobie możesz wąchać W gotowym piwie bedzie co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Wiem że będzie co innego, ale kwiatów w tym nie ma, to chyba się nagle nie pojawią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 ktoś tam kiedyś o jakichś kwiatkach pisał, tak pisał pisał, bo piwo pachniało tylko kwiatami (głównie geranium), ale to był zbiór z 2012 roku, a obecny zbiór ma już trochę inne aromaty, co nie znaczy, że geranium tam nie ma, poprostu już nie dominuje jak w zbiorze z 2012 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Panowie, zapytam o coś (mam nadzieję, że nie będzie to pytanie głupie). Który chmiel neutralizuje Citra ? Będzie to Simcoe ? Pytam o to, bo dziś kupowałem chmiele do AIPA i w recepturze mam m.in. Simcoe oraz Citrę. W sklepie nie mieli Simcoe, ale powiedziano mi, że Cita i tak go neutralizuje więc niekoniecznie muszę dawać te 2 chmiele. Będę rad za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Citra nie neutralizuje Simcoe, który daje troszkę inne nuty smakowe i zapachowe (żywica plus cytrusy). Chociaż w przypadku zbioru z 2014 jest na odwrót. Simcoe możesz zastąpić Chnook'iem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Panowie, zapytam o coś (mam nadzieję, że nie będzie to pytanie głupie). Który chmiel neutralizuje Citra ? Będzie to Simcoe ? Pytam o to, bo dziś kupowałem chmiele do AIPA i w recepturze mam m.in. Simcoe oraz Citrę. W sklepie nie mieli Simcoe, ale powiedziano mi, że Cita i tak go neutralizuje więc niekoniecznie muszę dawać te 2 chmiele. Będę rad za pomoc! Neutralizacja z tego co rozumiem znaczy zniszczenie aromatu... Trochę źle ci powiedzieli w sklepie, aromatu chmielowego nie da się zniszczyć tylko ewentualnie przykryć innym, który będzie od niego mocniejszy i intensywniejszy, ale dalej aromat tego chmielu będzie w piwie Nie po to robi się różne mieszanki chmieli na aromat żeby potem się wykluczały zapachy. Zamiast Simcoe spróbuj Zeusa/Tomahawka albo Columbusa, jest on też żywiczny i pachnie sosenką Jeżeli o taki zapach Ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Trochę źle ci powiedzieli w sklepie, aromatu chmielowego nie da się zniszczyć tylko ewentualnie przykryć innym, który będzie od niego mocniejszy i intensywniejszy, ale dalej aromat tego chmielu będzie w piwie Tak tez myślałem, że przecież neutralizowanie się to trochę bez sensu. To kwestia złożoności smaku i ewentualnie, tak jak piszesz, jeden smak można przykryć drugim. Mam 100 g Columbusa/Tomahawk i tak też własnie wymyśliłem, żeby 50 g dać na gotowanie, a drugie tyle na zimno. To będzie zamiast Simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zamiast Simcoe spróbuj Zeusa/Tomahawka albo Columbusa, jest on też żywiczny i pachnie sosenką Racja, Columbusa/Tomahawk jest bardzo żywiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Podepnę się do tematu, i jak dla mojej sensoryki Citra owszem - ma aromat kwiatów, ale chyba sosnowych Ogólnie piwa z dominująca zawartoscią tego chmielu nazywam pieszczotliwie "szyszunia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zbiór 2015 mocno zawodzi, wcześniej w aromacie Citra kojarzyła mi się z takim przyjemnym, intensywnym i lekkim chmielem. W tym roku jest ciężka, owoce są raczej przejrzałe i nie do końca przyjemne, jako dodatek ok, ale jako główny chmiel mi nie leży. Do tego w chyba każdym piwie mocno nachmielonym ubiegłoroczną citrą jest jakaś nieprzyjemna nutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zbiór 2015 mocno zawodzi, wcześniej w aromacie Citra kojarzyła mi się z takim przyjemnym, intensywnym i lekkim chmielem. W tym roku jest ciężka, owoce są raczej przejrzałe i nie do końca przyjemne, jako dodatek ok, ale jako główny chmiel mi nie leży. Do tego w chyba każdym piwie mocno nachmielonym ubiegłoroczną citrą jest jakaś nieprzyjemna nutka. Mówiłem to już ludziom kilka razy, że Citra 2015 daje cebulą w tle, na wierzchu jest właśnie takie słodkawe stare owoce. Przy za dużej ilości tego chmielu, cebula się wybija wyraźnie... 2014 była fajna rześka i owocowa, a ta byłem zawiedziony zamawiając piwa z tym chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 No to ja mam 3 piwa z tym chmielem w ilości raczej większej niż mniejszej, z czego jedno chmielone na smak i aromat wyłącznie Citrą. Nie czuję cebuli w piwie, ale podczas chmielenia skojarzenia z cebulą były jak najbardziej na miejscu, a w smaku/aromacie jest sporo egzotyki i owoców (melon, dojrzałe brzoskwinie, nektarynki, papaja), tak słabo jest z cytrusami (są w tle, trochę pomarańczy i skórek z cytryny). Nie ukrywam, że liczyłem na więcej cytrusów, a mniej egzotyki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Wrzuciłem Citrę 2015 na goryczkę i wyszła trawiasta, nieprzyjemna ... gorzej niż z Magnum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 kurde nachmieliłem na goryczkę aipa ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlatyco2 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Wali cebulą, racja. Do 70 litrów czerwonego ale dodałem zaledwie 30 gram i cebuli mi cały smak. Wajcha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 A ja Citra od Wajchy z 2017 ?, po Amarillo mam trochę obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 No to uzupełnię jak nikomu się nie chce, wrzuciłem na zimno do lekkiego stouta 70 g i może zapach nie jet powalający, ale fajnie się łączy,pierwszy raz czuje w czarnym piwie jakby czekoladę, sam zapach chmielu jest średnio aromatyczny, jakie tam owoce majaczą i coś co mi się kojarzy z lukrecją czyli to co ma mandaryna z 2018. Drugi rzut na zimno do kwasu,zapach przyjemny,trochę mdły,w typie multiwitaminy bardzo lekkiej , jeżeli chodzi o siłę zapachu to w identycznym kwasie hule melon i mandaryna bawarska (po 50 g z 2017) kładą tą citrę na łopatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 W dniu 20.05.2019 o 11:03, dziedzicpruski napisał: No to uzupełnię jak nikomu się nie chce, wrzuciłem na zimno do lekkiego stouta 70 g i może zapach nie jet powalający, ale fajnie się łączy,pierwszy raz czuje w czarnym piwie jakby czekoladę, sam zapach chmielu jest średnio aromatyczny, jakie tam owoce majaczą i coś co mi się kojarzy z lukrecją czyli to co ma mandaryna z 2018. Drugi rzut na zimno do kwasu,zapach przyjemny,trochę mdły,w typie multiwitaminy bardzo lekkiej , jeżeli chodzi o siłę zapachu to w identycznym kwasie hule melon i mandaryna bawarska (po 50 g z 2017) kładą tą citrę na łopatki. Z jakiego sklepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Godzinę temu, majlosz napisał: Z jakiego sklepu? W dniu 30.03.2019 o 12:27, dziedzicpruski napisał: A ja Citra od Wajchy z 2017 ?, po Amarillo mam trochę obawy. Czyli chmiel z akcji; sprzedam chmiel . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi