Undeath Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Kraj pochodzenia: USA Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 10-14% Krótki opis: Amerykański chmiel aromatyczny używany w szczególności do piw górnej fermentacji ze względu na aromat mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz ziemisto-żywicznych. Mosaic może być stosowany do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno". Jest to względnie nowa odmiana amerykańskiego chmielu z 2012 roku, wywodząca się z chmielu Simcoe, a nazywana "Citrą na sterydach". Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 (edited) Wnioski po spróbowaniu swojego single hop Mosaic APA i jeszcze dwojga innych piwowarów. Chmiel może nie jest jakiś mega szałowy, raczej określiłbym go jako "solidny". Na pewno bardzo wdzięczny i przyjemny. Daje fajny aromat, głównie owoców tropikalnych (coś może w stronę mango, marakuji). W smaku podobnie - głównie owoce tropikalne, może gdzieś w drugiej, trzeciej nucie troszeczkę cytrusów, ale niewiele, nut żywicznych raczej brak. Daje bardzo orzeźwiające i "letnie / słoneczne" piwa. Goryczka mimo, że może być dość wysoka jest bardzo przyjemna, taka hmmm.... krągła, nie zalegająca. Do IPA nie wiem jak by się sprawdził, ale przy lżejszych piwach (11-13°Blg) wydaje się pasować bardzo dobrze. Edited September 21, 2013 by KosciaK Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Orzeźwiające? Jak dla mnie Mosaic jako single hop daje aromat podobny do soków wieloowocowych, taka multiwitamina. W porównaniu z innymi amerykańcami jest moim zdaniem mało orzeźwiający, raczej słodko-owocowy. thc100 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Mam podobne zdania jak adamsky. Moasic zastosowany w AIPA wprowadził coś w rodzaju "multivitaminy" z przewagą marakuji. Zapach i smak przyjemny jednak nie można go nazwać orzeźwiającym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 19, 2013 Author Share Posted September 19, 2013 Robiłem też single hop na nim i był dobry, mało aromatyczny, ale goryczka bardzo dobra i szlachetna. W aromacie więcej grejpfruta trochę albedo za skórki jego, trochę cytryn i dość sporo owoców tropikalnych, mango, marakui, melona, na początku trochę to drażni ale po miesiącu dwóch jak się ułożyło było bardzo fajne. Niestety też wychodzę z założenia że orzeźwiający nie był, oraz nie nadaje się do single hop, w mieszankach jak piłem np. z citrą, albo cascade był naprawdę super. Występuje sporo wtedy cytryn i delikatne owoce tropikalne, dla podbudowy goryczkowej też jest idealny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Mi ten chmiel również niespecjalnie podchodzi jako single hop. Łączyłem go z Chinookiem i Centennialem i efekt był znakomity. Mosaic wniósł bogaty bukiet owocowy, ale całość nabrała lekkości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 No ok, może rzeczywiście "orzeźwiający" nie było tu najlepszym określeniem. Ale co do multiwitaminy jakoś już zgodzić się nie mogę. Mi określenie "multiwitamina" kojarzy się raczej z czymś mdło-owocowym, takim zupełnie nieokreślonym smakowo, a tutaj na pewno tego nie czuję. W połączeniu z chmielami dającymi głównie cytrusy na pewno zyska. Moje APA jeszcze dosyć świeże, więc sam jestem ciekaw jak się będzie układać z czasem, eksperyment z single hopem uważam za udany, a na pewno dający sporo wiedzy. A tak BTW to skoro tutaj dyskusja się wywiązała to czemu w tematach o innych odmianach taka cisza, hę? Samo się nie uzupełni Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 W moim odczuciu mosaic daje aromaty i smak słodkich owoców tropikalnych. Jeśli robi się single hop to trzeba dobrać drożdże i zacieranie tak, aby piwo było wytrawne. W innym przypadku będzie męczące. Usiu and WiHuRa 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Teraz to piszecie? tydzień temu uwarzyłem Full Aroma Hops na samym Mosaicu i nie było robione na wytrawnie niestety no trudno, jakoś je zmęczę jak nie zapomnę to dam znać co wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 W moim odczuciu mosaic daje aromaty i smak słodkich owoców tropikalnych. Jeśli robi się single hop to trzeba dobrać drożdże i zacieranie tak, aby piwo było wytrawne. W innym przypadku będzie męczące. Patrząc z drugiej strony fajnie oszukuje zmysły dodając pełni piwom lekkim. Coś jak aromat bananów w piwach pszenicznych. Na single hop nadaje się może średnio, ale już w połączeniu z bardziej agresywną Citrą dale ciekawe efekty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koogoot Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Teraz to piszecie? tydzień temu uwarzyłem Full Aroma Hops na samym Mosaicu Dodaj na cichą innego chmielu jeśli jeszcze nie rozlałeś. Może nawet zdążysz zamówić w sklepie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Walne ryżowe było chmielone mosaic'em, kto pił chyba nie napisze źle o tym piwie Osobiście tym chmielem jestem zachwycony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 (edited) w połączeniu z citrą na zimno daje super efekty - szczególne fajnie sie sprawdza dla piw wytrawnych lub z pszenicą w zasypie (która produkuje kwaskowate smaczki) Edited September 20, 2013 by cml Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Teraz to piszecie? tydzień temu uwarzyłem Full Aroma Hops na samym Mosaicu Dodaj na cichą innego chmielu jeśli jeszcze nie rozlałeś. Może nawet zdążysz zamówić w sklepie. Jeszcze nie rozlałem ale raptem wczoraj dostałem przesyłkę ze sklepu, niestety chmielu nie zamawiałem. Następne zamówienie musi poczekać.Chyba już nie będę kombinował. Najwyżej nic nie dam na cichej i zobaczę co wyjdzie. Ewentualnie mam trochę chmieli: Sybilla, Saaz i East Kent Goldings Dziwi mnie tylko, że wielu z Was pisze o stosowaniu Mosaic razem z Citrą a w opisie jak byk stoi, że Mosaic to "Citra na sterydach". Zasugerowałem się tym opisem, który sugeruje, że Mosaic ma właściwości Citry tylko jest bardziej intensywny a tu się okazuje, że smakują/pachną zupełnie inaczej. Może by tą Citrę na sterydach wywalić z opisu? :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 20, 2013 Author Share Posted September 20, 2013 Czytaj opis dokładnie, niby citra na sterydach, ale to odmiana wyhodowana z chmielu Simcoe, a one między sobą się różnią. Do citry nijak tego chmielu nie przyrównasz daje całkiem inne efekty! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 (edited) Spokojnie. Czytałem dokładnie (być może zbyt dokładnie), ale na hodowli chmielu się nie znam więc nie wiem czy to że się wywodzi od Simcoe oznacza, że jest podobny. Człowiek ponoć wywodzi się od małpy ale tak znowu podobny do szympansa nie jest. Nawet pisałem w swoim poście, że właśnie z powodu tego porównania wywnioskowałem, że ma właściwości podobne do Citry tylko bardziej intensywne. Jakby było napisane "jest nazywany Simcoe na sterydach" to uważałbym, że ma właściwości takie jak Simoce tylko 'bardziej' - bo takie znaczenie powinno mieć tutaj sformułowanie "na sterydach". To teraz wyjaśnij mi proszę czemu jest nazywany Citrą na sterydach skoro nie jest z nią spokrewniony ani nie daje podobnych efektów? najwyraźniej mój rozumek tego nie ogarnia Przypomina mi to trochę dziecięce odzywki w stylu 'mam takie samo tylko inne" Edited September 20, 2013 by Marcin_P Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 20, 2013 Share Posted September 20, 2013 Walne ryżowe było chmielone mosaic'em, kto pił chyba nie napisze źle o tym piwie Osobiście tym chmielem jestem zachwycony. Miało pewne niedociągnięcia, ale akurat chmiel w nim wypadał przednio. Pomelo, liczi, te sprawy, żadnej multiwitaminy. Stąd moje zdziwienie powszechną opinią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 To teraz wyjaśnij mi proszę czemu jest nazywany Citrą na sterydach skoro nie jest z nią spokrewniony ani nie daje podobnych efektów? najwyraźniej mój rozumek tego nie ogarnia Przez kogo "jest nazywany"? Do sklepowych opisów, które najczęściej kompletnie niczego nie wnoszą i najpewniej są tworzone na zasadzie kopiuj-wklej, trzeba podchodzić ze sporym dystansem. Dlatego fajnie byłoby uzupełnić forumową bazę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 21, 2013 Author Share Posted September 21, 2013 Jestem spokojny Pytałeś się czy Citra i Mosaic są podobne, a jeżeli tak to po co je używać skoro Mosaic to "citra na sterydach". Tłumaczenia sklepów są niedokładne, to po pierwsze: tu masz listę z chmielami i danymi producentów http://www.usahops.org/graphics/File/HGA%20BCI%20Reports/Variety%20Manual%207-24-12.pdf , po drugie to niefortunne zdanie wynikło pewnie z tego, że Mosaic miał mieć podobny charakter jak citra, no ale właśnie tak nie jest, dochodzą tu w większych ilościach owoce tropikalne czego w citrze nie ma To tak samo jak z chmielem Belma, miał mieć truskawki, melona itp. a ma multiwitaminę i nie przyjemną goryczkę, jak wchodzą nowe odmiany to zawsze trzeba klienta zachęcić do jej kupna i do czegoś przyrównać stąd to nie porozumienie moim zdaniem! Dopiero po próbach tak naprawdę wychodzą charaktery prawdziwe tych chmieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 Przez kogo "jest nazywany"? Do sklepowych opisów, które najczęściej kompletnie niczego nie wnoszą i najpewniej są tworzone na zasadzie kopiuj-wklej, trzeba podchodzić ze sporym dystansem. Dlatego fajnie byłoby uzupełnić forumową bazę. To też jest dobre pytanie. Opis ten umieścił Undeath więc powinien wiedzieć skąd go wziął. Czy jest to jego autorskie tłumaczenie czy też tekst skopiowany z jakiegoś źródła.Takie informacje też przydałyby się przy opisie. W podanym linku do USA Hops nie ma np. omawianego przez nas fragmentu Fajnie jakby bo ustaleniu czegoś w takiej dyskusji zamieścić wnioski końcowe w pierwszym poście - czyli uzupełnić opis o doświadczenia piwowarów i rzeczywiste właściwości chmielu. Można się pokusić też o informację do jakich piw się nadaje najlepiej, w jakich konfiguracjach sprawdza się lepiej a w jakich nie itp. Wtedy nie trzeba będzie czytać całego wątku żeby się dostać do najistotniejszych informacji o danym chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 21, 2013 Author Share Posted September 21, 2013 Przez kogo "jest nazywany"? Do sklepowych opisów, które najczęściej kompletnie niczego nie wnoszą i najpewniej są tworzone na zasadzie kopiuj-wklej, trzeba podchodzić ze sporym dystansem. Dlatego fajnie byłoby uzupełnić forumową bazę. To też jest dobre pytanie. Opis ten umieścił Undeath więc powinien wiedzieć skąd go wziął. Czy jest to jego autorskie tłumaczenie czy też tekst skopiowany z jakiegoś źródła.Takie informacje też przydałyby się przy opisie. W podanym linku do USA Hops nie ma np. omawianego przez nas fragmentu Fajnie jakby bo ustaleniu czegoś w takiej dyskusji zamieścić wnioski końcowe w pierwszym poście - czyli uzupełnić opis o doświadczenia piwowarów i rzeczywiste właściwości chmielu. Można się pokusić też o informację do jakich piw się nadaje najlepiej, w jakich konfiguracjach sprawdza się lepiej a w jakich nie itp. Wtedy nie trzeba będzie czytać całego wątku żeby się dostać do najistotniejszych informacji o danym chmielu Skopiowałem opis ze sklepu, we wszystkich sklepach było napisane "Citra na sterydach", większość opisów jest kopiowanych albo z wiki albo ze sklepów. Co do wniosków od piwowarów, nie wiem czy da się to jakoś uśrednić bo każdy ma inne odczucia co do danego chmielu, jednemu goryczka pasuje drugiemu już nie. Forum jest po to żeby je czytać i dyskutować na nim, a podając każdą informację na talerzu zabiera się tę przyjemność. Kolejną rzeczą ktoś by musiał ten opis stworzyć jakiś wzór opisu, itp. Dla mnie dane zawarte wyżej wystarczają, a resztę opisów jest w sklepach Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted September 21, 2013 Share Posted September 21, 2013 W moim odczuciu mosaic daje aromaty i smak słodkich owoców tropikalnych. Jeśli robi się single hop to trzeba dobrać drożdże i zacieranie tak, aby piwo było wytrawne. W innym przypadku będzie męczące. Wczoraj piłem Imperial IPA single hop Mosaic (komercyjne, nie domowe) i szczerze mówiąc było całkiem ok. Nie wiem czy nie jest trochę na odwrót - w piwach lekkich i wytrawnych chmiel będzie bardziej uwydatniony i ta multiwitamina wyjdzie na pierwszy plan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Jak już wcześniej pisałem zrobiłem piwo na podstawie przepisu na FAH (12°Blg na S-04) tylko z chmieleniem Mosaic na goryczkę i aromat (bez chmielenia na zimno bo mnie wystraszyliście ) Ja czuję w nim intensywną multiwitaminę / owoce tropikalne. Niestety nie jest to mój ulubiony aromat. A do tego wydaje się dość 'ciężki' w odbiorze. Goryczka ok, smak ok ale aromat pozostawia w mojej ocenie wiele do życzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 W moim Belgian Pale Ale w którym użyłem Citra + Mosaic, na pierwszym planie zdecydowanie nuty tropikalne, plus nuty kwiatowe (ponoć podobne do zapachu petuni ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lerche Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Aromat, powiedziałbym, "trudny", kojarzący się z tropikalnymi owcami, skojarzenia z mydłem o takich zapachach chyba nawet na miejscu Jednak bardzo przyjemny - zrobiłem na nim single hopa, odbiór pozytywny zarówno wśród często pijących krafty, jak i niepijących. Dodam, że wrzuciłem 40g na whirpool oraz 50g na zimno i aromat był dość intensywny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now