leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: USA Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 12-16% Krótki opis: Chmiel o właściwościach goryczkowych, ale używany również na aromat. Charakteryzuje się cytusowym, drzewnym i korzennym aromatem. Columbus ma bardzo wysoką całkowitą zawartość olejków i może nadawać piwu aromaty żywiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Co sądzicie o dodaniu tego chmielu do IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Używałem go głównie do AIPA ale wydaje mi się, że do IPA też będzie pasował, daje solidną goryczkę ale nie daje jakiegoś nachalnego aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 A jakbyś aromat opisał? Mam jeszcze Nelson Sauvin i resztke Chinooka, może faktycznie zrobię "ajpę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 piłem dobry single hoop Columbus i w aromacie głównie był wyczuwalny aromat igieł/żywicy z dodatkiem lekkiego aromatu cytrusowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Witam, Używał ktoś może już chmielu Columbus ze zbioru 2015? Otworzyłem paczkę, a tam aromat cebuli i czosnku. Bardzo intensywny. Cytrusy daleko, daleko w oddali. Wiem, że niektóre chmiele tak pachną, ale na prawdę ten aromat powala, a tego w piwie bym nie chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Są odpowiednie wątki do dyskusji o odmianach chmieli: http://www.piwo.org/topic/9607-columbus-tomahawk-zeus/ Nie wiem jaki jest Columbus z tego zbioru, ale jak chmiel śmierdzi "na sucho" to w piwie prawdopodobnie też będzie śmierdział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Są odpowiednie wątki do dyskusji o odmianach chmieli: http://www.piwo.org/...-tomahawk-zeus/ zbiór z 2015 jest jakiś inny. jak chmiel śmierdzi "na sucho" to w piwie prawdopodobnie też będzie śmierdział. Na aromat go nie będę używał w takim razie (Chociaż może warto przetestować i "ostrzec" innych). Co do chmielenia na goryczke, 60' czy FWH raczej się smród nie przedostanie, a zbiór z 2015 ma 15 AK, więc konkretnie. Ktoś coś wie? Edytowane 28 Lutego 2016 przez Pindin klinsp.pk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Używał ktoś może już chmielu Columbus ze zbioru 2015? Otworzyłem paczkę, a tam aromat cebuli i czosnku jak Ci nie pasuje to wypieprz to to na hasiok i nie pytaj ,i tyle w temacie. Edytowane 27 Lutego 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 jak Ci nie pasuje to wypieprz to to na hasiok i nie pytaj ,i tyle w temacie. Dzięki za radę, wyrzucę 200 g chmielu. Poza tym forum po to jest żeby pytać. Tyle w temacie. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Dzięki za radę, wyrzucę 200 g chmielu. Myślę, że jeżeli Ci nie odpowiada aromat chmielu, który kupiłeś to jednak żadna "dobra rada" tego nie zmieni. Nie pozostaje więc nic innego jak wywalić ten chmiel. Poza tym forum po to jest żeby pytać. Tyle w temacie. Poza pytaniem proponuję jeszcze czytanie forum (bo do tego też ono służy) i myślenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Wiesz, nie chodzi o to, czy mi ten aromat się podoba, czy nie i nie chce, żeby ktoś mi dawał dobre rady jak tego chmielu używać i co z nim robić. Po prostu chciałem się dowiedzieć, czy Wy już go w tym roku używaliście (w sensie zbiór 2015) i jak się jego aromat kształtował w piwie. Co do czytania forum nie znalazłem informacji co do Columbus z 2015 roku. Myślenie pozostaw filozofom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Poza pytaniem proponuję jeszcze czytanie forum (bo do tego też ono służy) i myślenie. Ktoś wątku o CTZ pyta o CTZ, więc może nie kręć burzy na siłę. Ludzie, chociaż te wątki z opisami konkretnych składników trzymajmy na jakimś sensownym, rzeczowym poziomie! Tak żeby dało się z nich korzystać latami, a nie przebijać się przez dyskusje rodem z podstawówki żeby wyłowić kilka sensownych postów! Granik, bart3q i JanuszMyszyński 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Używał ktoś może już chmielu Columbus ze zbioru 2015? może napisz chociaż gdzie kupowałeś - w innym przypadku takie pytanie jest faktycznie bez sensu FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) może napisz chociaż gdzie kupowałeś - w innym przypadku takie pytanie jest faktycznie bez sensu Piwny kraft. Dziś wieczorem będę robił warkę dając ten chmiel na FWH. Dam znać co i jak. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Wrzuciłem 20 g Columbus na FWH. Gotowanie 90 minut. Na początku przy podgrzewaniu brzeczki ewidentnie wyczuwalne były aromaty cebulowe. Po gotowaniu nie czuć tego zapachu. W smaku brzeczki również nie stwierdziłem dziwnych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.ro Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witam.Wlasnie rozlalem zrobionego na columbusie single hopa 12 blg.Był chmielony 200 gr tego chmielu w tym na zimno 100 gr, dwa dni po rozlaniu gdy sie delikatnie nagazowal otworzylem butelke.Jest niezle a co bedzie pozniej ,napisze ,no coz trzeba poczekac miesiac.Aromat cytrusowy jakby gorzka pomarancza,ale nie jest przesadny.Poprzednio zrobilem PALE ALE z columbusem 50 gr wariorem 50 gr i nelsonem 100 gr.i to bylo najlepsze piwo jakie do tej pory zrobilem i jedno z lepszych ktore pilem.Takze polecam ten chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Po degustacji piwa z chmielem Columbus nie stwierdzam złych, cebulowych posmaków. Goryczka jest czysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Single hop 22L ~180g Columbus (co ciekawe w AlePiwo są oddzielne pozycje Tomahawk oraz Zeus-Columbus). 2 tyg od zabutelkowania - żadnej cebuli, głównie żywica/sosna. Jeszcze musi poleżeć z 1.5 tyg bo goryczka trochę "zielona". IMO podobny do Simcoe. Edytowane 4 Czerwca 2016 przez needmorehops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 powiedz mi ktoś proszę gdzie są prawdziwe zawartości alfakwasów w chemielu? konkretnie w tym. Sklepy mają taki rozstrzał że hej od 13 do 17 a ile jest na prawdę w CTZ z 2016 i 2017 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Przecież ilość alfakwasów w chmielu nie zależy tylko od odmiany i rocznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Bo technicznie rzecz ujmując, Columbus, Zeus i Tomahawk jest uprawiany w 3 różnych miejscach i przerabiany przez trzech różnych producentów i można rzec, że pomimo to, że to jedna odmiana to chmiele powstają inne od siebie i alfakwasy będą miały różne. To co kolega napisał wyżej roczniki są zróżnicowane - natężenie alfa zależy od pogody w dużej mierze, podlewania, nawożenia itp. Edytowane 8 Października 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 no tak ale np są dwa sklepy u nas w Polsce i jeden Columbusa sprzedaje z aa 12,4% a drugi 17,1%, a pewnie jeszcze inny 15% no akurat między 12 a 17 już jest spora różnica. Może mają od innych producentów tam w stanach ale czy to nie jest tak że cały chmiel i tak leci przez browamatora ?? czy to jakiś mit ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Yakima leci przez browamator reszta nie koniecznie. Generalnie kontraktujesz się w BA - browary, a on z największym Amerykańskim producentem . Można też samemu licencje wykupić w producentów ale to troszkę kosztuje więc generalnie opłacalny dla browarów jest jeden kontrahent. Nie wiem jak konkretnie mają inne sklepy ale raczej takiemu TB nie opłacałoby się sprowadzać chmielu przez BA. Edytowane 8 Października 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 hmm to dziwne nie rozumiem w taki razie sensu sprowadzania bądź co bądź chmielu goryczkowego z aa 12,4% jak w innym sklepie mogę za te same pieniądze mieć 17% chyba że te 17% to lekka przesada ....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się